Διαμαρτυρία στο Γυμνάσιο-Λύκειο Μεθώνης για τις ελλείψεις στο συγκρότημα

Διαμαρτυρία στο Γυμνάσιο-Λύκειο Μεθώνης για τις ελλείψεις στο συγκρότημα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Μεθώνης προχώρησαν τη Δευτέρα οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μαζί με γονείς, κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ενώ εξέδωσαν και ψήφισμα.

Η διαμαρτυρία αφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν και το ψήφισμα θα σταλεί στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στους βουλευτές του νομού, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Ψήφισμα
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, έχει διαπιστωθεί έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού ακόμα και σήμερα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Μεθώνης σε ειδικότητες όπως Πληροφορικής, Βιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Φιλολογίας, Θρησκευτικών, Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών και Μουσικής. Αυτό, όπως τονίζουν, δημιουργεί υποβάθμιση του σχολείου, με ό,τι συνεπάγεται.

«Τα παιδιά μας αδυνατούν να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα εφόδια και να ανταγωνιστούν ισάξια άλλα σχολικά συγκροτήματα. Η μη ένταξη του Γυμνασίου-Λυκείου Μεθώνης στις δυσπρόσιτες περιοχές, με την επιδότηση των εκπαιδευτικών που θα προσέλθουν με επιπλέον μόρια, αποτελεί μη ελκυστικό το διορισμό τους αποφεύγοντας να διδάξουν στα σχολεία μας που βρίσκονται στη νοτιοδυτικότερη άκρη του Νομού Μεσσηνίας.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις μεγάλου αριθμού σχολικών μονάδων δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ βάζει σε ταλαιπωρία τα παιδιά και τις οικογένειες τους», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Αιτήματα
Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι με το δραματικό περιορισμό των διορισμών εκπαιδευτικών και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές δημιουργούνται δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών.

Οι διαμαρτυρόμενοι δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην υλοποίηση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των σχολικών μονάδων που έχουν δρομολογηθεί με εισηγήσεις τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιακών παραγόντων χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές Κοινωνίες.

Απαιτούν:

-Τον άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο-Λύκειο Μεθώνης τουλάχιστον σε κρίσιμες ειδικότητες όπως Πληροφορικής, Βιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Φιλολογίας και Αγγλικών, προκειμένου τα παιδιά να προλάβουν και να διδαχθούν την ύλη που απαιτείται, ώστε στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς να μην υστερούν από παιδιά άλλων σχολικών μονάδων, εν όψει πανελληνίων εξετάσεων και της τράπεζας θεμάτων τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου.

-Την ένταξη του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Μεθώνης στις δυσπρόσιτες περιοχές, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον διορισμού νέων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν ίσχυε η μοριοδότηση της δυσπρόσιτης περιοχής και αποχαρακτηρίστηκε αναίτια. Εκτιμούν ότι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος.

-Την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.