Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Δεκατρείς μήνες μετά, σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Δεκατρείς μήνες μετά, σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Μεικτή συνεδρίαση, εντάσεις, διακοπή και… ανατροπές

Μεικτή συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη και δια ζώσης, η προχθεσινή (σ.σ. τη Δευτέρα στις 7.00 μ.μ.) στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και η πρώτη φορά έπειτα από δεκατρείς μήνες που οι δημοτικοί σύμβουλοι επέστρεψαν στα έδρανα της αίθουσας συνεδριάσεων στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας και ήταν… σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Η συνεδρίαση είχε… «απ’ όλα» όσα περιείχαν οι συνεδριάσεις προ των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού: εντάσεις με δυνατές λεκτικές αντιπαραθέσεις, διακοπή, αλλά και… ανατροπές, με την υπερψήφιση δύο προτάσεων της αντιπολίτευσης επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης! Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία, κατά την οποία σημειώθηκε και διακοπή!

Κι όμως, τίποτα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, απόντος του κ. Λεβεντάκη, δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε με τη χρονοκαθυστερημένη άφιξή του περίπου μία ώρα και κάτι μετά.

Σημειώνεται πως δια ζώσης συμμετείχαν δεκαοκτώ δημοτικοί σύμβουλοι, μέσω τηλεδιάσκεψης τρεις, οι οποίοι όμως δεν άκουγαν, όπως έλεγαν, τις τοποθετήσεις και συζητήσεις και έξι απουσίαζαν.

Πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση ο Δημήτρης Δριμής ζήτησε από όλους να φορούν μάσκες και το ίδιο έπραξε στην έναρξη, όταν άρχισε να μιλά ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, με κατεβασμένη τη μάσκα.

Ευχές, αφωνία και… μπηχτές
Οι αρχικές τοποθετήσεις του προέδρου του Σώματος, επικεφαλής και εκπροσώπων παρατάξεων ήταν γεμάτες… ευχές!

Ο κ. Αυρηλιώνης, αφού ανέφερε ότι το ξεκίνημα τους βρίσκει όλους και υγιείς, ευχήθηκε σε όλους να συνεχίσουν το έργο τους, «και η Δημοτική Αρχή και η αντιπολίτευση, και να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι».

Ακολούθως και μετά τη διαπίστωση απαρτίας, απόντος του κ. Λεβεντάκη, δεν πήρε το λόγο ο αναπληρωτής δήμαρχος ή κάποιος εκ των συμμετεχόντων αντιδημάρχων για να πει οτιδήποτε.

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός ότι ξαναρχίζουν δια ζώσης συνεδριάσεις παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο Σώμα ή τις διαφορετικές απόψεις, γιατί «με αυτή τη διαδικασία οι συνεδριάσεις θα είναι πιο ουσιαστικές και πιο αποδοτικές», ενώ με τις συνεδριάσεις εξ αποστάσεως, με τηλεδιάσκεψη, δεν μπορούσε να εκτελεστεί επαρκώς ούτε το έργο της πλειοψηφίας αλλά ούτε και το έργο της μειοψηφίας και «πολλά πράγματα πέρασαν με την ανοχή», και σε γενικές γραμμές επικράτησε μια ευπρέπεια και ευχήθηκε αυτό να συμβεί και με τη νέα διαδικασία (σ.σ. δια ζώσης).

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ευχήθηκε η συνεδρίαση να σηματοδοτήσει τη μετά κορωνοϊό εποχή των συνεδριάσεων, να αποτελέσει μία νέα αρχή για μια πιο παραγωγική, πιο δημιουργική θητεία, από όλους, μέσα από κριτική καλόπιστη και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων.

Η Σταματία Αλεξοπούλου εξέφρασε τη χαρά της που άρχισαν πάλι οι δια ζώσης συνεδριάσεις και ιδιαίτερα που είναι όλοι υγιείς, ενώ σημείωσε πως, τηρώντας τα μέτρα και με τη βοήθεια του Θεού, θα συνεχίσουν να είναι όλοι υγιείς.

Ακολούθως ο Δημήτρης Δριμής, αφού σημείωσε πως τον κάλυψαν οι προλαλήσαντες σε ό,τι αφορά τις ευχές, τόνισε πως σε ό,τι αφορά την ουσία, είναι σημαντικό να ξεκινήσουν ζωντανές συνεδριάσεις ως ζωντανές, με τον Τύπο παρόντα και βέβαια με τους προέδρους των Κοινοτήτων. Επίσης, να ορθολογικοποιηθεί η λειτουργία του συμβουλίου, δηλαδή να κατανοήσουν ότι είναι Δημοτικό Συμβούλιο, που σημαίνει διάλογος, χρόνος κ.τ.λ. και δε λειτουργεί το προεδρείο ως τοποτηρητής της Δημοτικής Αρχής.

«Κόντρα» Αυρηλιώνη – Δριμή
Ακολούθησε «κόντρα» μεταξύ του κ. Αυρηλιώνη και του κ. Δριμή, όταν ο τελευταίος έψεξε τον αναπληρωτή δήμαρχο για τη μάσκα και τον πρώτο να του λέει να μην κάνει παρατηρήσεις στους αιρετούς και το δεύτερο να απαντά ότι δεν είναι δικαίωμα του προέδρου να του κάνει παρατήρηση και πως όποιος νιώθει ότι προσβλήθηκε έχει το λόγο.

Στη συνέχεια είπε ότι έχει να θέσει θέματα κι ερωτήσεις υπ’ όψιν Σώματος και Δημοτικής Αρχής.

Ο Ευάγγελος Κοροβίλας δεν άκουγε μέσω τηλεδιάσκεψης
Ο δημοτικός σύμβουλος, Ευάγγελος Κοροβίλας, που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, κατ’ επανάληψη έλεγε ότι δεν άκουγε τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση, αλλά μόνο όταν μιλούσε ο πρόεδρος, ζητώντας να έχει ήχο, με τον κ. Αυρηλιώνη να του απαντά πως θα κάνουν προσπάθεια (σ.σ. για να ακούει ο κ. Κοροβίλας). Ωστόσο, και αργότερα ο κ. Κοροβίλας παρενέβη λέγοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση.

«Μπέρδεμα» επί της διαδικασίας
«Τι διαδικασία είναι αυτή;» έψεξε τον πρόεδρο ο αντιδήμαρχος, Σωτήρης Μπακούρος, σημειώνοντας πως ξεκίνησαν οι επικεφαλής και είπαν πέντε κουβέντες και ότι μπορεί να θέλουν από τις παρατάξεις να θέσουν θέματα. Κατσίβελας και Παναγιωτοπούλου είπαν ότι, αφού απουσιάζει ο κ. Λεβεντάκης, δε θα θέσουν θέματα και ερωτήσεις στην προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία. 

Θέματα κι ερωτήσεις έθεσαν Τσαφαράς και Δριμής
Ο Παναγιώτης Τσαφαράς, αφού ευχήθηκε να έχουν υγεία και να είναι πιο χρήσιμοι, έθεσε θέματα και ερωτήσεις για την αγροτική οδοποιία, ρώτησε εάν έχει γίνει καθαρισμός τάφρων και τόνισε πως είχαν ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση να συζητηθεί στο Σώμα η ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, για ενημέρωση, με ειδικούς και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο Δημήτρης Δριμής αναφέρθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς είχε θέσει θέμα σε προηγούμενη συνεδρίαση για συζήτηση και λήψη απόφασης, για την επιστολή του ΜΦΣ Φιλιατρών «Ο Πυρσός» για τη συμπεριφορά του Δήμου απέναντί του και τη ματαίωση της παράστασης “ATAVISM”, για τους δρόμους στο Σιτοχώρι και τις Καρυές, για την προγραμματική σύμβαση σχετικά με τη Ζωαγορά Κοπανακίου, για τα ένδικα μέσα, τη συγκρότηση των νομικών προσώπων, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που ήρθαν με εικόνες ρωμαϊκού θριάμβου με προπομπή περιπολικό, για την πλατεία Φιλιατρών, τη στοχοποίηση παραγωγών για απόβλητα και τη μελέτη ομβρίων που έχει ο Δήμος από τον τέως Δήμο Αετού.

Ύμνοι Μπακούρου σε Λεβεντάκη
Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, αφού είπε πως υπερθεματίζει σε όσα είπαν οι προηγούμενοι για καινούργια αρχή, σημείωσε πως, δυστυχώς, βλέπει σε κάποιους ότι στέκονται στον τύπο και όχι στην ουσία.

Εντύπωση έκανε η αναφορά του ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει αντιπροσώπευση, για να αντικρούσει τις αντιδράσεις σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους για την ανάπλαση των πλατειών τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ουαί κι αλίμονο αν σε κάθε έργο που προγραμματίζουμε καλούμε τους περιοίκους για να αποφανθούν» και προσθέτοντας πως η Δημοτική Αρχή έχει πάρει εντολή να υλοποιήσει έργο. Αργότερα ανέφερε: «Πιστεύω στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Δεν είναι κακό να καταθέτουμε τις απόψεις μας, τη σκληρή μας κριτική, αλλά είναι κακό σκοπίμως να παρεμποδίζουμε τη λειτουργία του Δ.Σ. Ξέρετε κάτι; Παρεμποδίζετε, δεν παρεμποδίζετε, τα έργα προχωράνε. Κι αυτό το κρίνει ο λαός. Και θα προτείνω στο δήμαρχο ονομαστικά να ανακοινώνει ποιοι δε θέλετε τον τάδε δρόμο, ποιοι δε θέλετε το φωτισμό, ποιοι δε θέλουν εκείνο και ποιο το άλλο…».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «ο Λεβεντάκης ανοίγει πόρτες» και «η Τριφυλία έχει αλλάξει. Βοηθάτε».

Αφίχθη ο Λεβεντάκης και πήρε το λόγο
Ενόσω μιλούσε ο κ. Μπακούρος αφίχθη στην αίθουσα ο κ. Λεβεντάκης, πήρε το λόγο και τόνισε: «Το να γίνεται αντιπολίτευση είναι εύλογο και θεμιτό. Το να βγαίνουμε όμως και να παραπληροφορούμε τον κόσμο και να λέμε βλακείες κι ασυναρτησίες ότι τα λεφτά τα παίρνει ο δήμαρχος από το Ταμείο Παρακαταθηκών, και υπέγραψε ο δήμαρχος και τα λεφτά θα τα επιστρέψει ο τριφυλιακός λαός, θα πρέπει ο κόσμος να μαθαίνει και να ξέρει πόσο άσχετοι είναι κάποιοι, πόσο κακόβουλοι…

Δε με πειράζει, από εδώ και πέρα γιατί μπορεί να μη συναντηθούμε πολλές φορές στο συμβούλιο, γιατί έχω και δουλειές, αλλά θα ήθελα να πω το εξής: Ό,τι και εμπόδια να προσπαθήσουν να βάλουν προκειμένου να μην περάσει κάποια ενίσχυση κάποιου κωδικού, μου είναι αδιάφορο. Έχω προγραμματίσει κι έρχονται τόσα έργα, έχουν γίνει τόσα, πλέον ήδη πιστεύω η επόμενη εκλογή έχει κριθεί…».

Ακολούθησαν αναφορές του σε διάφορα ζητήματα, ενώ για το θέμα μείζονος σημασίας που αφορά στις αναπλάσεις των κεντρικών πλατειών Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, για τις οποίες υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, τόνισε: «Δεν το συζητώ με κανέναν». Ακολούθως, μεταξύ άλλων, επισήμανε για το ίδιο θέμα: «Σαν δήμαρχος, σας λέω, ότι δε διαπραγματεύομαι τίποτα».

Ευχή και θέματα από τον Σαράντο Κουκούμη
Ο Σαράντος Κουκούμης ευχήθηκε καλή αρχή στα δια ζώσης συμβούλια «και να βλέπουμε και τον κ. δήμαρχο ν’ απαντάει, είναι κι αυτή μία απ’ τις υποχρεώσεις του».

Ο ίδιος είπε ότι από τις 17 Μαΐου επαγγελματίες έμποροι της Λαϊκής Κοπανακίου έχουν στείλει επιστολή στο δήμαρχο, αλλά δεν τους έχει δώσει απάντηση. Επίσης, για το ίδιο θέμα έχει υποβάλει αίτημα, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση και δεν έχει τεθεί στο συμβούλιο. Από τις 5 Οκτωβρίου 2020 έχει ζητήσει οικονομικά στοιχεία από τη ΔΕΥΑΤ, αλλά έχει περάσει ένας χρόνος και δεν του έχουν δοθεί.

Ο ιδιώτης που παραχώρησε χώρο για υδατοδεξαμενή στο Λάπι είχε ζητήσει να τοποθετηθεί μια πινακίδα για τη δωρεά του, να του δοθεί εκεί μια παροχή και επίσης να φτιαχτεί με κιούγκια ένα μικρό γεφυράκι, αλλά τίποτα. Έθεσε θέμα για αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων, ενώ όσον αφορά στην ανάπλαση των πλατειών, αναφέρθηκε στο ζήτημα της λαϊκής νομιμοποίησης, ζητώντας να μην κάνουν τόσες εκπτώσεις στη Δημοκρατία.

Απαντήσεις Λεβεντάκης, κόντρες και διακοπή…
Απαντήσεις επιχείρησε να δώσει σε θέματα που είχαν προηγουμένως τεθεί ο κ. Λεβεντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια σειρά από ζητήματα και έργα, γεγονός που «πυροδότησε» εντάσεις, με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ειδικότερα, σημειώθηκαν σκληρές κόντρες με Κατσίβελα και Δριμή έως ότου ο κ. Λεβεντάκης αποχώρησε και διεκόπη η συνεδρίαση.

Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα και απόντος του κ. Λεβεντάκη, συνεχίστηκε η συνεδρίαση με την προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου