Με άρωμα καλοκαιριού τουριστικά ο Οκτώβριος για τη Μεσσηνία

Με άρωμα καλοκαιριού τουριστικά ο Οκτώβριος για τη Μεσσηνία

Φανερά ικανοποιημένος είναι ο τουριστικός κλάδος στη Μεσσηνία από την κίνηση του Οκτωβρίου, με το τετραήμερο που δημιουργεί ο εορτασμός της 28ης, αν και δεν είναι από τα πιο βολικά, να κλείνει πολύ αισιόδοξα τη φετινή σαιζόν.

Όπως τονίζουν ξενοδόχοι, η κίνηση που υπάρχει ακόμα και τώρα συνεχίζει να τους εκπλήσσει ευχάριστα, με αρκετούς μεμονωμένους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή μας, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί ξένοι.

Ευχάριστη επίσης έκπληξη είναι οι επισκέψεις που δέχονται από αρκετούς Γάλλους τουρίστες.

Ενδιαφέρον
Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, σημείωσε ότι η τουριστική κίνηση του Οκτωβρίου στην περιοχή μας εξακολουθεί να τους εκπλήσσει, για να προσθέσει: «Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει θετικά για να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε για τα επόμενα χρόνια. Γιατί ήρθαν τώρα, τι σημαίνει; Γιατί αυτό να μην έχει αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια; Για εμένα σημαίνει ότι ο τόπος προσφέρεται. Και η κίνηση που έχουμε δεν είναι από γκρουπ. Πρόκειται για μεμονωμένους επισκέπτες και Έλληνες και ξένους και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Όπως σημείωσε ακόμη ο κ. Καραλής, κίνηση αυτή την περίοδο καταγράφεται και σε Πύλο και Κυπαρισσία, αλλά και σε όλες τις άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως τον έχουν ενημερώσει συνάδελφοί του ξενοδόχοι.

Μάλιστα, κάποιοι ξενοδόχοι που είχαν προγραμματίσει να κλείσουν νωρίτερα φοβούμενοι ότι δε θα υπάρχει κίνηση, πλέον έχουν παρατείνει τη λειτουργία των μονάδων τους.

Σαφέστατα, η κίνηση είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το 2019 ο πρόεδρος των ξενοδόχων είπε ότι οι εκτιμήσεις είναι πως είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, μπορεί και λίγο καλύτερα.

«Εισπρακτικά, μπορεί σε γενικό επίπεδο το τετράμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου να είναι στα ίδια με το 2019. Βέβαια, όταν προστίθεται με την πολύ κακή περσινή χρονιά, μένει ένα τεράστιο μέγεθος οικονομικής χασούρας», ενώ ο Νοέμβριος, όπως αναμένεται, δε θα έχει τέτοια δυναμική.

Ωστόσο, αυτό που συμπλήρωσε ο κ. Καραλής είναι πως για το Νοέμβριο διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλές αναζητήσεις διαδικτυακά για την περιοχή μας. Και καθώς μπορούν να διαπιστώνουν και την προέλευση των αναζητήσεων, βλέπουν ότι υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική από Γαλλία, Αμερική, αλλά και Ελβετία.

Για τα πάντα όμως, όπως σχολίασε, υπάρχει ο άγνωστος Χ, που είναι η πανδημία.

Κρατήσεις τελευταίας στιγμής
Ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου Elektra Hotel στην Καλαμάτα, Κώστας Ανδριανόπουλος, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι κρατήσεις του Οκτωβρίου κινήθηκαν και κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. «Για πρώτη φορά έχουμε ξένους, ακόμα και σήμερα, που δεν είναι σύνηθες για την Καλαμάτα. Ακόμα έρχονται μεμονωμένοι τουρίστες, ενώ περνούν και επισκέπτες που κάνουν περιηγητικό τουρισμό. Βοήθησαν αρκετά και τα συνέδρια που οργανώθηκαν στην πόλη μας στις αρχές Οκτωβρίου. Ο φετινός Οκτώβριος ήταν πολύ καλός. Καμία σχέση με το 2020. Τόσο καλός που συγκρίνεται με το 2019», πρόσθεσε ο κ. Ανδριανόπουλος.

Καλή είναι η κίνηση και για το 4ήμερο που έρχεται, ενώ υπάρχει και αρκετό ενδιαφέρον. «Ελπίζουμε να κρατήσει ο καιρός, χωρίς ακραία φαινόμενα», ευχήθηκε ο κ. Ανδριανόπουλος, ενώ σημείωσε ότι πλέον οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής κυριαρχούν.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, παλαιότερα «τελευταίας στιγμής» χαρακτηρίζονταν οι κρατήσεις που γίνονταν μια εβδομάδα πριν. Τώρα γίνονται ακόμα και την ημέρα της άφιξης…

Σε αυτό, βέβαια, έχει βοηθήσει η τεχνολογία με τις πλατφόρμες στο διαδίκτυο, αλλά και η χρήση των «έξυπνων» τηλεφώνων.

Ο δε Νοέμβριος αναμένεται να είναι πιο χαλαρός, μιας και ολοκληρώνονται οι πτήσεις από το εξωτερικό. Εκείνο δε που έχει κάνει εντύπωση στον κ. Ανδριανόπουλο, είναι ότι έπειτα από πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει να είναι και πάλι πολύ δυνατή η γαλλική αγορά, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και ξένοι τουρίστες που είχαν χρόνια να εμφανισθούν, όπως Αυστραλοί.

Καταλήγοντας ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι το κλείσιμο της φετινής σεζόν για την περιοχή μας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Της Βίκυς Βετουλάκη