Ολοκληρώνεται το τριήμερο εορτασμών για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου παρουσία της ΠτΔ

Ολοκληρώνεται το τριήμερο εορτασμών για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου παρουσία της ΠτΔ

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 194ης επετείου της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Αυτές ξεκίνησαν προχθές και ολοκληρώνονται  σήμερα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορία όλων των εθνών που συμμετείχαν, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν στην αθανασία, βάζοντας τη σφραγίδα τους για την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού τιμά, ως γνωστόν, με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο “Θ” ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, αναφερόμενος στο ιστορικό νόημα της επετείου, τόνισε: “«Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον Ελληνικό Αγώνα. Μέχρι τότε οι Έλληνες αγωνιστές έκαναν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή, μέχρι τη στιγμή που οι συμμαχικές δυνάμεις, ενωμένες, έλαβαν δραστικά μέτρα υπέρ της Ελλάδας, με αποκορύφωμα την ιστορική Ναυμαχία. Χωρίς αυτήν ο αγώνας μπορεί να κρατούσε πολλά παραπάνω χρόνια.

Η ιστορία της Ναυμαχίας μάς διδάσκει πρώτα από όλα ότι η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα: Η επίθεση των συμμαχικών κρατών, χάρη στην οποία άνοιξε ο δρόμος για την ανεξαρτησία του κράτους, μας δηλώνει πως μόνο όταν είμαστε μια γροθιά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, ακόμη κι αν αυτοί φαντάζουν ακατόρθωτοι.

Ταυτόχρονα, όμως, η ικανότητα των Ελλήνων να μη λιποψυχούν στις αντιξοότητες, αλλά μέσα από αυτές να γίνονται πιο δυνατοί και να εξελίσσονται, είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία και αποτελεί διαχρονικό μήνυμα».

Τέλος, στο πλαίσιο των εορτασμών βρίσκεται στο λιμάνι της Πύλου και η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Φώτο Κώστας Καραλής