Run Messinia: Το μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας

Run Messinia: Το μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας

Τετρακόσια είκοσι ένα χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 μέρες!

Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μια χούφτα δρομέων υπεραποστάσεων, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, έτρεξε τους δρόμους που πάτησαν ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Μαυρομιχάλης, ο Υψηλάντης, ο Παπατσώνης, ο Μητροπέτροβας και άλλοι σπουδαίοι αγωνιστές.

Το Run Messinia είναι μια διοργάνωση που πήρε πολλή αγάπη από τους κατοίκους της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας, τη βοήθεια που έπρεπε από όσους πίστεψαν στο όραμα αυτό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη στήριξη από τους χορηγούς, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή τη σημαδιακή χρονιά για το ελληνικό έθνος.

Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια τα ιστορικά μνημεία της επανάστασης του 1821, στη Μεσσηνία, πήραν ζωή όλα μαζί και έγιναν αφετηρία και τερματισμός σε κάποιες από τις διαδρομές του Δρόμου προς την Ελευθερία.

Οι δρομείς βίωσαν τις συνθήκες που πιθανότητα βίωσαν και οι πρόγονοί μας. Ήλιος, ζέστη, βροχή, κρύο, αέρας, παγωνιά είναι μόνο μερικά από τα «ασήμαντα» που συνάντησε η ομάδα. Τα σημαντικά είναι τα μνημεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και η ένωση όλων αυτών σε μια μοναδική εκδήλωση που συνδύασε τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τον πολιτισμό με την Ελληνική Ιστορία.

Ναι, περπάτησαν, έτρεξαν, ίδρωσαν, κρύωσαν, πέρασαν δύσκολα, αντιμετώπισαν τις όποιες προκλήσεις και ανακάλυψαν καινούριες πτυχές του εαυτού τους.

Αλήθεια, μήπως όλοι οι ήρωες του 1821, στρατιώτες απλοί, χωρικοί ή στρατηγοί δεν ήταν δρομείς υπεραποστάσεων; Δε διέσχισαν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε από την Αρεόπολη στο Μανιάκι ή στα Κρεμμύδια ή στην Πύλο;

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ο Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος, Κωνσταντίνος Dean Καρνάζης, που ολοκλήρωσε και τους 10 αγώνες, δήλωσε σχετικά: «Το Run Messinia ήταν μια δύσκολη και επίπονη πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, ενωθήκαμε όλοι μαζί όπως ακριβώς οι πρόγονοί μας και βγήκαμε νικητές. Δε θα ξεχάσω ποτέ την εμπειρία και τη σημασία του επιτεύγματός μας».

Αντίστοιχα, ο Marathon des Sables Finisher (Sahara 250km) και αθλητής του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, Βασίλης Κουμανάκος, που επίσης ολοκλήρωσε και τους 10 αγώνες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δέκα μέρες στο δρόμο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επεξεργαστώ το χείμαρρο των εικόνων και των συναισθημάτων που “καταγράφηκαν” στο μυαλό μου. Συμπληρώνοντας 418 χλμ., 3 χλμ. δηλαδή πριν από τον τελευταίο τερματισμό, δεν ήξερα αν θέλω να τελειώσει όλο αυτό».

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ActiveMedia Group, Άκης Τσόλης, δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή που σκεφτήκαμε την ιδέα της ανάδειξης των ιστορικών τόπων, μνημείων και αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στη μεσσηνιακή γη μέσα από το τρέξιμο, βρήκαμε υποστήριξη στον απλό κόσμο. Βρήκαμε συμπαράσταση από ελληνικές εταιρείες όπως είναι η ΒΙΚΟΣ, από τους συνοδοιπόρους μας Avance και Target Security, καθώς και την κορυφαία εταιρεία εξοπλισμού υπαίθρου, τη The North Face. Στήριξη όμως έδωσαν και οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας. Το εστιατόριο Ποσειδωνία, τα ξενοδοχεία Karalis City, Karalis Beach και Galaxy στην Πύλο, το Elite City Resort στην Καλαμάτα, ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios, αλλά και οι Χυμοί Λακωνία που τόσο βοήθησαν στην τροφοδοσία των αθλητών μας.

Τίποτα από όλα αυτά δε θα γινόταν όμως χωρίς τη στήριξη των μικρών, σε πληθυσμό, Δήμων της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και Αρκαδίας, αλλά με τεράστιο μεγαλείο καρδιάς, των κατοίκων τους, των εθελοντών τους, της Εκκλησίας, φυσικά, και των απλών ανθρώπων που δίδαξαν σε όλους τι σημαίνει Ελληνας.

Ένα ακόμα ευχαριστώ στην ομάδα παραγωγής μας που δούλεψε καθημερινά με ζήλο και αυταπάρνηση για να μπορέσουμε να δώσουμε και να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές μας τα ιστορικά στοιχεία και τις πανέμορφες εικόνες από αυτόν τον Αγώνα για την Ελευθερία, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Η εταιρεία μας είναι στο χώρο για να καινοτομεί, να δημιουργεί περιεχόμενο στον Ελληνικό Αθλητικό Τουρισμό και να τονίζει τις αξίες του αθλητισμού μέσα από το πρίσμα του τουρισμού και του πολιτισμού».

Να σημειωθεί πως οι υπεραμαραθωνοδρόμοι Κωνσταντίνος Dean Καρνάζης και Βασίλης Κουμανάκος ήταν οι αθλητές που ολοκλήρωσαν και τις 10 διαδρομές σε 10 συνεχόμενες ημέρες.

Οι επιπλέον δρομείς που συμμετείχαν σε ορισμένες από τις διαδρομές του αγώνα για την Ελευθερία ήταν κατά αλφαβητική σειρά οι: Ιωάννης Δημόπουλος, Βασιλική Καρπούζα, Γιώργος Λαζαρίδης (με τον συνοδό του Διονύση Μάλαμα), Χρήστος Μαυρίκιος, Γεωργία Μήτσιου, Σταυρούλα Μπάκα, Χρήστος Ρούμπος, Άντζελα Τερζή, Απόστολος Τζουμάκας, Δημήτρης Τρουπής, Noora Honkala, καθώς και δρομείς του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και του Συλλόγου Σπαρτιάτες Δρομείς.

Πολύτιμη στήριξη των Δήμων στην ελληνική ιστορία
Συνεργαζόμενοι Δήμοι που στήριξαν το Run Messinia και συνέβαλαν στην ομαλότερη τέλεση της διοργάνωσης ήταν κατά αλφαβητική σειρά οι: Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Μεγαλόπολης, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας.

Να σημειωθεί πως το Run Messinia υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ επίσημος φωτογράφος ήταν ο βραβευμένος Άγγελος Ζυμάρας.