Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Καλαμάτας

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Καλαμάτας

Για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Καλαμάτα και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων θα διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, σήμερα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης. Στις 11.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, επί της κεντρικής πλατείας, στους ανδριάντες των ηρώων και στην παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη.

Στις 11.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μαθητές και μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς, στο ηρώο των πεσόντων επί της πλατείας 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Επίσης, σήμερα στις 8.00 το βράδυ θα δοθεί συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με θέμα: «Η πορεία προς το μέτωπο».

Καλαμάτα
Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου  οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα ως εξής:

7.00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.

10.15: Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας Θεοφανία Σιούτη.

Μετάβαση εκπροσώπων Αρχών, οργανώσεων και κοινού από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση προ του ηρώου των πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση εθνικού ύμνου. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι Αρχών και οργανώσεων και το κοινό θα μεταβούν στο χώρο της παρέλασης, επί της κεντρικής πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και θα μετάσχουν: Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας, μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικό Σύλλογος Γιαννιτσανίκων «ΦΑΡΑΙ», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

Λόγω δε των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID 19, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ
Το πρόγραμμα εορτασμού της Δημοτικής Ενότητας Άριος έχει ως εξής: Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μετά το πέρας της επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Αμέσως θα επακολουθήσει στην πλατεία της Κοινότητας Άριος παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Ιωάννη Λιβαδά, διευθυντή του σχολείου. Επίσης, θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άριος και η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Με το πέρας της θα δοθεί μικρή δεξίωση και θα προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ
Την 28η Οκτωβρίου και ώρα 7.15 θα σημάνουν οι καμπάνες της εκκλησίας των Αρφαρών. Στις 9.30 οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων θα προσέλθουν στην εκκλησία.

Στις 9.45 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και σχολείων, καθώς και κατοίκων.

Θα εκφωνηθεί στην εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τo δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Αρφαρών, Κωνσταντίνο Κουρκουλή.

Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη). Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά την προσφώνηση του υπεύθυνου της Δημοτικής Ενότητας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ένδοξων νεκρών και θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές. Στο τέλος θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ
Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των σχολείων της Κοινότητας Θουρίας και κατόπιν θα τελεσθεί τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από καθηγητή του Γυμνασίου Θουρίας.

Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Με το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά στην κεντρική πλατεία Θουρίας.