“Αγκάθι” η μίσθωση νέας περιοχής στη “Μαραθόλακκα”

“Αγκάθι” η μίσθωση νέας  περιοχής στη “Μαραθόλακκα”

Η “Μαραθόλακκα” αποτελούσε -πάντα- ένα περιβαλλοντικό “αγκάθι” για το Δήμο Καλαμάτας. Από το 2003 που κατασκευάστηκε- έστω και προσωρινά- μέχρι να λειτουργήσει η Μονάδα Λιπασματοποίησης (ΜΟΛΑΚ),  έως και σήμερα.

Αν και η τελευταία ανακοίνωση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου περί μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας – τους επόμενους μήνες- στην Παλαιόχουνη και “αδρανοποίηση” της “Μαραθόλακκας” δημιούργησε θετικές προσδοκίες, εν τούτοις οι σημειούμενες εξελίξεις δημιουργούν, τουλάχιστον, εύλογα ερωτήματα.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η μίσθωση νέας περιοχής στη “Μαραθόλακκα”, στην οποία ο Δήμος έχει τοποθετήσει επεξεργασμένα απορρίμματα.

Η παρέμβαση, όμως, του Βασίλη Κοσμόπουλου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, έδωσε “τροφή” για σενάρια, τα οποία δεν απαντήθηκαν από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο λόγος είναι ότι σε ένα σημείο της παρέμβασής του τόνισε ότι με την τακτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή το μόνο που καταφέρνει είναι να… ενισχύει το σενάριο για εξυπηρέτηση φιλικών της προσώπων. 

Προχωρώντας, μάλιστα, σε μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι το θέμα είχε έρθει και πάλι προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή ως επείγον, πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν προχώρησε

Ο κ. Κοσμόπουλος πρόσθεσε ότι οικονομικά ο Δήμος επιβαρύνεται με τη συγκεκριμένη μίσθωση, γιατί το συμφωνητικό έχει διάρκεια πέντε συν πέντε χρόνια, με μισθωτήριο 1.000 ευρώ το μήνα, συν την αποζημίωση, εφόσον το ακίνητο δεν αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του καθαρό.

Στο σημείο αυτό έθεσε το εύλογο ερώτημα: γιατί στο συμφωνητικό προβλέπεται η μίσθωση να έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, εφόσον, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, το έργο της κεντρικής διαχείρισης θα ξεκινήσει άμεσα, κάτι που ακυρώνει εν τοις πράγμασι τη χρήση της “Μαραθόλακκας”.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αντί η Δημοτική Αρχή να μισθώνει το ακίνητο, θα έπρεπε ήδη να το έχει απαλλοτριώσει.

Τέλος, στο θέμα της αποζημίωσης προέβλεψε ότι ο Δήμος δε θα έχει άλλη λύση από το να δώσει τα χρήματα που προβλέπονται, μια και η ποσότητα των απορριμμάτων που υπάρχει στη μισθωμένη περιοχή δε θα απομακρυνθεί.
Α.Π.