Allegri: Η καλαματιανή διεθνής χορωδία που ενώνει τους λαούς μας, τραγουδώντας τη ζωή…

Allegri: Η καλαματιανή διεθνής χορωδία που ενώνει τους λαούς μας, τραγουδώντας τη ζωή…

«Με τις φωνές μας ενώνουμε τους λαούς μας, τραγουδώντας τη ζωή» αυτό είναι το μότο του πολυεθνικού χορωδιακού συνόλου Allegri που από το 2012 δίνει το δικό του φωτεινό στίγμα στα μουσικά πράγματα της Μεσσηνίας, εκπροσωπώντας με κάθε ευκαιρία το νομό μας και «εκτός συνόρων» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις της Διεθνούς Χορωδίας Allegri (όπως μετονομάστηκε εδώ και ένα χρόνο, παίρνοντας τη μορφή αναγνωρισμένου συλλόγου), όμως πριν από 2 εβδομάδες, στις 12-14 Νοεμβρίου, τα μέλη του μουσικού συνόλου, που διευθύνει η Αγγελική Λαζάρου, είχαν επιτέλους τη δυνατότητα να απολαύσουν και πάλι τη συμμετοχή τους σε μια μεγάλη εκδήλωση. Έλαβαν μέρος με ιδιαίτερη επιτυχία στο 7ο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Ναυπλίου που οργάνωσε για ακόμη μια φορά η Artiva.

Εκεί παρουσίασαν ένα μέρος από το ποικίλο ρεπερτόριό τους, ενθουσιάζοντας κοινό και χορωδούς, ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου και, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, να τραγουδήσουν στο φημισμένο αρχαίο θέατρο με την εκπληκτική ακουστική, σε μια μοναδική εμπειρία, τόσο για τους ίδιους τους χορωδούς όσο και για τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους επισκέπτες.

Με αίσθημα ευθύνης, δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας, η Allegri έχει περιορίσει συνειδητά τις σχεδιαζόμενες ανοικτές δράσεις της, όμως την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου θα συνοδέψει τη Λειτουργία των Χριστουγέννων των Καθολικών στο διπλό εκκλησάκι Αγίου Νικολάου-Αγίου Αθανασίου (δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο), συνεχίζοντας μια παράδοση ετών που εντείνει το κατανυκτικό κλίμα.

Στόχοι και οράματα

«Συνεχίζουμε με νέα διάθεση και επιμονή, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις των φίλων που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και των παλιών μελών που, αν και αποχώρησαν, αποτελούν για τους νεότερους μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Στόχος και όνειρό μας να υπηρετούμε πάντα την καλή χορωδιακή μουσική μέσα από συνεργασίες με άλλους μουσικούς και σχήματα, διευρύνοντας συνεχώς το ρεπερτόριό μας.

Μαέστρος μας η κα Αγγελική Λαζάρου, ενωτική, συνεκτική, ενθαρρυντική, με επιμονή και υπομονή, συνεχίζει να μας οδηγεί σε όμορφα μουσικά ταξίδια», προσδιορίζουν τους στόχους της Διεθνούς Χορωδίας Allegri οι υπεύθυνοι του συλλόγου και προσκαλούν όσους μοιράζονται το ίδιο όραμα και θέλουν να γνωρίσουν την προσπάθειά τους, να επικοινωνήσουν μαζί τους: email: allegri.intl.choir@gmail.com, facebook: allegri, Iστοσελίδα: allegrichoir.gr, τηλ. 6936665907 και 6944927714.

«Η μουσική είναι μια τέχνη που μπορούν να ακούσουν όλοι. Όποιος θέλει να γνωρίσει το έργο μιας καλής χορωδίας, μπορεί να έρχεται να μας ακούει. Εμείς πραγματικά δημιουργούμε, ζούμε με αυτό που αγαπάμε και μοιράζουμε αυτή την αγάπη σε όλους…», ανέφερε στο «Θ» η σπουδαία μουσικός, Αγγελική Λαζάρου.

«Προσπαθούμε να βγάλουμε το καλό πρόσωπο του πολιτισμού μας. Είμαστε μια πολυεθνική χορωδία και μας ενώνει η αγάπη για τη μουσική, την οποία υπηρετούμε με πάθος και μεράκι. Υπάρχουν μέλη μας που έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές, όπως από τη Μάνη, τα Βουνάρια και αλλού», πρόσθεσε η Τίνα Κουτσουμπού, πρώτη πρόεδρος του Δ.Σ., το οποίο συμπληρώνουν η Μαρία Ζυγούρη (αντιπρόεδρος), η Βασιλική Αγοριανίτη (γραμματέας), η Νadia Nych (οργανωτική Γραμματέας) και η Frunt Gemma (ταμίας).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ALLEGRI

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑ ALLEGRI, παρά τη νέα της ονομασία, κουβαλά πίσω της μια ξεχωριστή ιστορία. Αποτελεί συνέχεια του χορωδιακού συνόλου «Allegri», ως τμήμα του Συλλόγου των Γερμανόφωνων Γυναικών Μεσσηνίας, συνεισφέροντας από το 2012 στα μουσικά πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας. Σήμερα αριθμεί 26 χορωδούς-μέλη. Μετά το μετασχηματισμό της, το Νοέμβριο του 2020, σε πολιτιστικό σύλλογο με την πιο πάνω επωνυμία και την εισδοχή νέων μελών, Ελλήνων, εξακολουθεί να είναι μια διεθνής χορωδία. Τα μέλη της κατάγονται από πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως: Αγγλία, Ουκρανία, Ολλανδία, Μολδαβία, Ρωσία, Γερμανία, Σερβία, Αυστρία, Ιταλία.

Με την αλληλεγγύη, τις μεταξύ τους άριστες σχέσεις και την αγάπη για τη χορωδιακή μουσική, οι χορωδοί έχουν επιτύχει να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις που απορρέουν από τη διαφορετικότητα των εθνικών πολιτισμών τους, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ακουστικό αποτέλεσμα.

Το μουσικό πρόγραμμα της χορωδίας περιλαμβάνει ευρεία γκάμα ελληνικών και ξένων κομματιών, παραδοσιακά και μοντέρνα τραγούδια, αλλά και κλασσικά μουσικά και θρησκευτικά έργα, καθώς και παγκόσμιες και ελληνικές επιτυχίες.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η χορωδία συμμετέχει αδιάλειπτα:

-Στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Γερμανόφωνων Γυναικών Καλαμάτας

-Στις λειτουργίες Χριστουγέννων και Πάσχα των καθολικών πιστών στην Καλαμάτα (Διπλός Ναός Αγίου Νικολάου-Αγίου Αθανασίου)

-Στις εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Σωματείου για την τέχνη και τη φύση NARTURA», με έδρα τη Στούπα Μεσσηνίας.

Στο ενεργητικό της έχει, επίσης, πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και συναντήσεις με άλλες χορωδίες στην Ελλάδα, όπως:

-Φιλική επιτυχημένη συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ιnterkultur Καλαμάτας, Οκτώβριος 2015

-2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 13-22 Νοεμβρίου 2015

-Φεστιβάλ Κορώνης, 5 Δεκεμβρίου 2015

-Χριστουγεννιάτικη χορωδιακή συνάντηση, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 14/12/2015. Διοργάνωση «Ένωσης φίλων Μουσικής Αρμονία» Καλαμάτας

-2ο Εαρινό Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 4 Ιουνίου 2016

-Συμμετοχή στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της μικτής χορωδίας του καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Πάτρα, Δεκέμβριος 2016

-Διεθνές φεστιβάλ “Ελεγεία” στη Χαλκιδική, Μάιος 2017

-Συμμετοχή με βραβείο στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Interkultur Καλαμάτας, Οκτώβριος 2017

-Εορταστική εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς», Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 12 Δεκέμβριος 2017

-Συμμετοχή στην εκδήλωση για το έτος Νίκου Καζαντζάκη στο πολιτιστικό κέντρο Νίκος Καζαντζάκης στη Στούπα Μεσσηνίας. Διοργάνωση: Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και τη Φύση NΑRTURA, 11/3/2018.

-Συμμετοχή στην εκδήλωση για το «Έτος Αγίας Γραφής» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Απρίλιος 2018

-Συμμετοχή σε συναυλία του Φεστιβάλ Κορώνης Hotel Zaga Μύλος, Ιούνιος 2018

-Συμμετοχή στο 10o Πανελλήνιο Θρησκευτικό Χορωδιακό Φεστιβάλ Τρίπολης 13-15 Απριλίου 2019

-Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μποφώρ Στούπας Μεσσηνίας, Ιούνιος 2019

-Συμμετοχή στην εκδήλωση του «Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη και τη Φύση ΝARTURA» για την απεικόνιση της Θεοτόκου στη δυτική και ανατολική τέχνη στον Ι.Ν. των Ταξιαρχών Καλαμάτας (14/12/ 2019)

-Συμμετοχή στον εορτασμό των 20χρονων της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων στο «Ηotel Elysian» Δυτική Παραλία Καλαμάτας, Οκτώβριος 2020.

Η χορωδία πλαισίωσε επίσης εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης μέλους της, συγγραφέα, στην Κορώνη Μεσσηνίας (Ιούνιος 2019).

Οργάνωσε επίσης:

-σεμινάρια φωνητικής με την Έλενα Μπερεζοβσκαγια, καθηγήτρια Φωνητικής της Φιλαρμονικής της πόλης Γιαροσλάβ, Ρωσίας το 2017 και το 2018

-σεμινάριο φωνητικής με τη Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου, καθηγήτρια Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον Ιανουάριο 2019.