Δ.Σ. Τριφυλίας: Ερωτήσεις, αντιδράσεις, διακοπή και αναβολή για οδό Ν. Σκιαδά στους Γαργαλιάνους

Δ.Σ. Τριφυλίας: Ερωτήσεις, αντιδράσεις, διακοπή και αναβολή για οδό Ν. Σκιαδά στους Γαργαλιάνους

Χωρίς εισήγηση, μελέτη και σχέδιο η Δημοτική Αρχή προωθούσε μετατροπή της σε ήπιας κυκλοφορίας

Αναβολή λήψης απόφασης στο θέμα «Έγκριση της αριθ. 19/2021 ΑΕΠΖ με θέμα: Περί επέμβασης στην οδό Ν. Σκιαδά (μετατροπή της σε ήπιας κυκλοφορίας, φωτισμός της και τοποθέτηση σταμπωτού δαπέδου (19/2021ΑΔΚΓ)» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την Παρασκευή, απόντος του δημάρχου, “επέβαλε” η σθεναρή στάση των συμβούλων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν δια ζώσης, με τις ερωτήσεις που έκαναν, τις αλληλοαναιρούμενες απαντήσεις που λάμβαναν, τις διαφωνίες και αντιδράσεις που εξέφρασαν, αλλά και ύστερα από διακοπή της συνεδρίασης που προχώρησε ο πρόεδρος του Σώματος.

Με την έναρξη συζήτησης του θέματος δεν έγινε καμία απολύτως εισήγηση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ενώ χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που αναπτύχθηκε.

Παίρνοντας το λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι, η Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε: «Έχω μιαν επιφύλαξη. Επειδή είναι το Κέντρο Υγείας εκεί, μπορεί να γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας; Δεν ξέρω. Να δούμε και την κυκλοφοριακή μελέτη. Να μην έχουμε προβλήματα με ασθενοφόρα και λοιπά. Έχω ένσταση επειδή είναι το Κέντρο Υγείας. Όπως δεν μπορούμε να κάνουμε ήπιας κυκλοφορίας το δρόμο που πάει στο νοσοκομείο», με τον αντιδήμαρχο Αντώνιο Βλάχο να της απαντά: «Αναμόρφωση κάνουμε. Η κυκλοφορία θα είναι κανονικά. Το Κέντρο Υγείας δεν επηρεάζεται καθόλου. Συν ότι η λαϊκή μεταφέρθηκε».

Σε αυτό η κα Αλεξοπούλου τόνισε: «Λέει ήπιας κυκλοφορίας ο δρόμος», ενώ σε επόμενη τοποθέτησή της ζήτησε αναβολή.

Ο Χαράλαμπος Καναλουπίτης τόνισε: «Εγώ ψηφίζω όχι, εάν δε δούμε τη μελέτη και το σχέδιο» και ο Ευάγγελος Κοροβίλας σημείωσε: «Για το θέμα της ήπιας κυκλοφορίας για τη συγκεκριμένη οδό στους Γαργαλιάνους θα ήθελα πραγματικά να δω τη μακέτα, τι θα γίνει ή το σχεδιασμό πώς θα πρέπει να γίνει γιατί εκεί πέρα οι δρόμοι δεξιά κι αριστερά στους Γαργαλιάνους είναι πάρα πολύ στενοί. Θα πρέπει να δούμε ακριβώς πώς θα γίνει για να έχουμε κι εμείς μιαν εικόνα, να δούμε αν θα υπάρξει πρόβλημα στην κυκλοφορία ή αν δε θα υπάρξει. Και ψηφίζω, αυτή τη στιγμή, όχι αν δε δω τη μελέτη».

Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε: «Υπάρχει μελέτη, κύριε Βλάχο υπάρχει προϋπολογισμός κ.τ.λ.;», με τον κ. Βλάχο να απαντά: «Θα την κάνουμε μόνοι μας, ως Δήμος. Δε θα αναθέσουμε ως έργο. Αυτεπιστασία. Εντάξει, δεν κάνουμε τίποτα, τα πεζοδρόμια θα κάνουμε αναμόρφωση, θα βάλουμε φωτισμό. Αυτό. Δεν κάνουμε τίποτα».

Ο κ. Κοροβίλας παρενέβη λέγοντας: «Δεν μπορούμε να το δούμε;», ενώ ο κ. Βλάχος επαναλάμβανε «αυτεπιστασία» και ο κ. Κουκούμης είπε πως «μετά τις επιφυλάξεις του Τοπικού Συμβουλίου, ψηφίζω λευκό».

Ο κ. Βλάχος ακολούθως ανέφερε: «Γιατί στην Παναγοπούλου που κάναμε, στα σχολεία, στους Γαργαλιάνους είδανε μακέτα; Αυτεπιστασία δεν ήτανε; Το νοσοκομείο που κάναμε αυτεπιστασία δεν ήτανε; Θα κάνουμε αναμόρφωση των πεζοδρομίων και φωτισμού. Αυτεπιστασία. Δε φτιάχνουμε καμία πλατεία. Όπως έγινε στο νοσοκομείο, όπως έγινε στην Παναγοπούλου στους Γαργαλιάνους, με αυτεπιστασία. Όπως έγινε στον Αγρίλη», με τον κ. Καναλουπίτη σημειώνει: «Η αυτεπιστασία δε λέει τίποτα, κε Βλάχο. Επειδή το κάνετε εσείς, σημαίνει ότι θα είναι και σωστό;» και τον κ. Βλάχο να απαντά: «Εννοείται. Δεν το κάνω εγώ. Έχουμε και τους μηχανικούς που μας επιβλέπουν».

Ο κ. Καναλουπίτης επέμενε να δει τη μελέτη και το σχέδιο γιατί αφορά σε ένα δρόμο που έχει κίνηση, ενώ όταν ο κ. Βλάχος του είπε: «Στην Παναγοπούλου γιατί δεν ενδιαφερθήκατε να δείτε τη μελέτη; Που όλοι οι Γαργαλιάνοι χειροκροτάνε», του απάντησε: «Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα. Εδώ ξέρω ότι υπάρχουν διαφωνίες στους Γαργαλιάνους. Ήδη ο κ. Κατσούλας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ψήφισε αρνητικά και ζήτησε να δει τη μελέτη. Υπάρχουνε, δηλαδή, και διαφωνίες. Δεν είναι ομόφωνα. Γι’ αυτό ζητάμε να δούμε τη μελέτη».

Ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Ασημακόπουλος ανέφερε: «Δεν το γνωρίζω το αντικείμενο γιατί δεν είναι στις αρμοδιότητές μου, αλλά έχω συζητήσει και με τον κ. Βλάχο και με τον κ. δήμαρχο. Σας λέει ο κ. Βλάχος ότι δε θα αλλάξουμε κάτι, απλώς θα γίνει αναμόρφωση στα υπάρχοντα πεζοδρόμια και στο φωτισμό. Δε λέει ότι θα μικρύνει κάτι ή θα ανοίξει κάτι», με τον κ. Βλάχο να συμπληρώνει: «Και σταμπωτά δάπεδα. Ό,τι κάναμε στην Παναγοπούλου» και τον κ. Κοροβίλα να επαναλαμβάνει: «Γιατί δεν μας το δείχνετε σε μια μακέτα;», ενώ ο κ. Ασημακόπουλος είπε: «Κύριε Κοροβίλα, δε λέει ότι θα αλλάξει κάτι διαφορετικό. Λέει θ’ αλλάξουμε τις πλάκες που υπάρχουν στα πεζοδρόμια…», με άμεση απάντηση του κ. Κοροβίλα: «Αυτός λέει. Ποιος του έχει εμπιστοσύνη;».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος ζήτησε «μια απλή τεχνική περιγραφή του έργου. Να ξέρουμε τι γίνεται» και ο κ. Ασημακόπουλος απάντησε: «Άμα δεν υπάρχει έργο, δεν υπάρχει να γίνει τεχνική περιγραφή. Δεν υπάρχει έργο με την έννοια ότι θα αλλάξει κάτι. Θα αλλάξει τα πεζοδρόμια και θα μπούνε φωτισμοί. Δεν υπάρχει ότι θα μικρύνουμε δρόμους, θα αλλάξουμε», με τον κ. Καναλουπίτη να λέει: «Εγώ ξέρω, κε Ασημακόπουλε, ότι υπάρχουν αντιδράσεις και από τα καταστήματα».

Ο κ. Βλάχος ανέφερε στο Σώμα ότι «μελέτη θα γινότανε όταν αλλάζανε οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσαφαράς, τόνισε: «Είπατε, απ’ ό,τι ακούστηκε, ότι θα αλλάξετε μόνο τα πεζοδρόμια. Ρωτώ συγκεκριμένα: Το πλάτος του δρόμου πρόκειται να αλλάξει; Υπάρχει κάποιο σκαρίφημα εδώ που λέει ότι θα μείνει το πλάτος του δρόμου όπως είναι σήμερα; Εδώ, ακόμη και το Τοπικό Συμβούλιο λέει ότι περιμένει την ολοκλήρωση της μελέτης. Αυτό φαίνεται στην εισήγηση που μας έχετε κάνει. Και ρωτάω ευθέως αυτή τη στιγμή, έχετε κάποιο σκαρίφημα που να δείχνει ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξει το πλάτος του δρόμου; Και μιλάμε για τον πιο κεντρικό δρόμο με τράπεζα εκεί, με το Ειρηνοδικείο, με το Κέντρο Υγείας και όλη την πλευρά που στρέφεται στη βόρεια πλευρά των Γαργαλιάνων. Άρα είναι δρόμος με πολύ μεγάλη κίνηση και ήπια κυκλοφορία τι ακριβώς εννοείτε; Το πλάτος του δρόμου θα αλλάξει; Μιλάτε για δεντροφύτευση. Δηλαδή, τα σταμπωτά θα είναι στα πεζοδρόμια ή στο δρόμο; Ο δρόμος θα παραμείνει άσφαλτος;», με τον κ. Βλάχο να απαντά: «Τα σταμπωτά στα πεζοδρόμια. Ο δρόμος θα παραμείνει, ναι» και τον κ. Τσαφαρά να επαναλαμβάνει για να γίνει ξεκάθαρο: «Και το πλάτος του δρόμου θα παραμείνει όπως είναι;» για να του απαντήσει ο κ. Βλάχος ότι «το πλάτος του δρόμου μπορεί να μικρύνει λίγο».

Στο σημείο εκείνο προκλήθηκε «αναστάτωση» στο Σώμα, ενώ ο κ. Τσαφαράς είπε: «Δε μας δίνετε το δικαίωμα να το ψηφίσουμε».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κοροβίλας επισήμανε ότι «το να ζητήσουμε το αυτονόητο, να δούμε ένα χαρτί τι θα γίνει, δε ζητάμε κάτι τρελό. Ας φέρει το δρόμο, το κομμάτι αυτό, αποτυπωμένο σ’ ένα χαρτί κι από εκεί και μετά να το συζητήσουμε».

Και συμπλήρωσε: «Από τη μια λέει δεν πειράζεται ο δρόμος και από την άλλη ο κ. Βλάχος λέει θα μικρύνει. Τι απ’ τα δύο; Γυρνάω και λέω δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον. Το Τοπικό πού είναι; Ο πρόεδρος του Τοπικού που θα έπρεπε να παραβρίσκεται εδώ μέσα πού είναι; Έχει κληθεί ο πρόεδρος του Τοπικού; Κλήθηκε, να μας πει δυο πράγματα;».

Τότε ο κ. Τσαφαράς πρότεινε αναβολή για να (ξανά) πάει στο συμβούλιο πιο συγκεκριμένα το θέμα, αλλά ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, τόνισε «εγώ δεν το αναβάλλω», με τον κ. Τσαφαρά να επιμένει σε ψηφοφορία για αναβολή.

Τότε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είπε: «Κοιτάξτε, κύριοι, ένα έργο με αυτεπιστασία μπορεί να ξεκινά από 5.000 ευρώ και να φτάνει 30.000 ευρώ. Δε σημαίνει ότι το έργο αυτό πληροί τα πάντα και μπορεί να κάνουμε ό,τι να ’ναι» και συμφώνησε με την αναβολή, τονίζοντας πως «αλλάζει ο δρόμος».

Η Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε: «Είναι καλύτερη λύση η αναβολή. Δεν έχει διευκρινιστεί σχετικά με το ήπιας κυκλοφορίας και αυτά που είπε ο κ. Τσαφαράς για το πλάτος κ.τ.λ. Ας αναβληθεί».

Ο πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση και με την επιστροφή του στην αίθουσα για επανέναρξή της, είπε ότι το θέμα αναβάλλεται.

Του Ηλία Γιαννόπουλου