Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Καλαμάτας

Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής  και Ευφυών Συστημάτων Καλαμάτας

Το «1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Καλαμάτας» σχεδιάστηκε και ξεκινά η υλοποίησή του, που θα κορυφωθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022. Στη μεγάλη και καινοτόμα αυτή διοργάνωση αναφέρθηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Σκοπετέας, καθώς ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου, καθηγητής φυσικός, Φώτης Ασημακόπουλος.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του Φεστιβάλ, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Η πόλη μας έχει να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις σε διαγωνισμούς ρομποτικής, συμμετοχές σε διαγωνισμούς πειραματικών διατάξεων και στην οργάνωση δράσεων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία αποστολές και πραγματοποιήθηκαν επιτυχή πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Αυτό αποδεικνύει πως οι μαθητές της πόλης μας έχουν την όρεξη, τη δυνατότητα και μέσω της ορθής καθοδήγησης από καθηγητές των σχολείων μας, οι οποίοι είναι πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους και μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα στον τομέα της ρομποτικής και των ευφυών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών. Έχουν τη δίψα για γνώση και έρευνα, αλλά και να ανακαλύψουν σε πειραματικό επίπεδο νέες  εφαρμογές της ρομποτικής.

Την ανοδική αυτή πορεία των μαθητών της πόλης μας στον τομέα γενικότερα των νέων τεχνολογιών ήρθε να εμποδίσει η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και η εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που τη συνόδευσαν.

Όμως, βλέποντας μπροστά θα πρέπει να οργανώσουμε μια σταθερή βάση αλλά ταυτόχρονα  και ένα σημείο αναφοράς, προκειμένου όλη αυτή η φλόγα για πειραματική έρευνα των μαθητών και των νέων να εκφραστεί.

Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να “φέρουμε” κοντά στους νέους της πόλης μας τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουμε αρχίσει να βιώνουμε καθημερινά, σχεδιάζουμε πλήθος θεματικών δράσεων.

Μεταξύ των δράσεων που θα οργανωθούν και θα πραγματοποιηθούν είναι και η διοργάνωση του «1ουΦεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων», με τεράστια οφέλη για τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν στις δράσεις του και ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι: τους δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουν κάτι μέτριο σε κάτι υπέροχο, η αυτοπεποίθησή τους αυξάνεται και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εξέλιξή τους, βλέπουν  από μία διαφορετική γωνία το σχολείο, καθώς αυτό συνδυάζεται με κάτι τόσο πρωτότυπο, έχουν την ευκαιρία να μετουσιώσουν τις γνώσεις σε ιδέες, εμβαθύνουν στο επιστημονικό τους αντικείμενο και καλλιεργείται η δημιουργική σκέψη».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ λειτουργεί ήδη ιστοσελίδα στη διεύθυνση:  https://www.kalamata.gr/robotics/.