Φιλιατρά: «Με ποιο σκοπό προχωράτε στην καταστροφή του πεζόδρομου;»

Φιλιατρά: «Με ποιο σκοπό προχωράτε στην καταστροφή του πεζόδρομου;»

Να αποσυρθεί το θέμα από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ζητούν κάτοικοι και φίλοι πλατείας και πεζόδρομου Φιλιατρών

«Με ποιο σκοπό προχωράτε στην καταστροφή του πεζόδρομου;» τονίζεται σε επιστολή της Επιτροπής «Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών», που υπογράφουν κάτοικοι Φιλιατρών και ιδιοκτήτες ακινήτων στον πεζόδρομο Φιλιατρών, προς το δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, τη γενική γραμματέα του Δήμου, Μαρία-Μερόπη Μυλωνά, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Αντώνιο Βλάχο και τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Αλέξανδρο Κουτρουμπή.

Η επιστολή, με θεματικό τίτλο «Περί κατάργησης Πεζόδρομου Φιλιατρών», κατατέθηκε χθες και πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο Τριφυλίας με αριθμό 15039/18-11-21, και σε αυτή καταληκτικά αναγράφεται: «Σας συνιστούμε να αποσυρθεί το θέμα από το Δ.Σ. Φέρετε ευθύνη για ό,τι συμβεί!».

Σημειώνεται πως στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, που έχει ως ώρα έναρξης την 6η μ.μ., 9ο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η «Έγκριση της αριθ.21/2021 ΑΕΠΖ με θέμα: “Κατάργηση πεζόδρομου αγοράς”», που αφορά στον πεζόδρομο Φιλιατρών.

Η επιστολή κοινοποιείται στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Παναγιώτη Κατσίβελα, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτη Τσίγγανο, Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, Δημήτριο Δριμή, Σωτήριο Μπακούρο και Σαράντο Κουκούμη, καθώς και στα ΜΜΕ ως δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά σε αυτή αναγράφεται: «Μετά την τραγελαφική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας στις 8/11/21 βασιζόμενη σε μια παλιά (από 3ετίας) απόφαση του Συμβουλίου Δ. Κ. Φιλιατρών, η Δημοτική Αρχή προωθεί το ζήτημα της κατάργησης του Πεζόδρομου Φιλιατρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας της 19ης Νοέμβρη 2021. Το ότι δεν υπάρχει απόφαση από το σημερινό Συμβούλιο συνιστά βαθιά περιφρόνηση στην πόλη, στο θεσμό και στα πρόσωπα των Φιλιατρινών. Το να φτιάξεις κάτι θέλει κόπο, μελέτη, κόστος, χρόνο. Το να καταστρέψεις όμως, αυτό δεν απαιτεί καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας “παθαίνει αλλεργία” με την Επιστήμη, τη Νομιμότητα, την Χρηστή Διοίκηση και τη Δημοκρατία! Με ποιο σκοπό προχωράτε στην καταστροφή του Πεζόδρομου; Γνωρίζετε αν υπάρχει απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου δημοσιευμένη στο ΦΕΚ που αναφέρεται απαρεγκλίτως στον πεζόδρομο; Χωρίς αυτήν δεν είναι εκτελεστή καμία απόφαση! Πώς καταργείτε μια υποδομή καλά θεμελιωμένη, σταθερή και αμετάβλητη εδώ και 23 χρόνια τώρα; Με αποφάσεις ετεροχρονισμένες και άκαιρες; Δεν έχετε καμία νομική κάλυψη για όλα αυτά. Έναν ωραίο πεζόδρομο έχουμε στα Φιλιατρά κι εκείνον θέλετε να τον χαλάσετε! Με πρόχειρες δικαιολογίες, χωρίς όραμα, με τη μορφή της ισοπέδωσης. Οι πεζόδρομοι, κυρίες/οι, αποτελούν στοιχεία αστικής αναβάθμισης, συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Για το ότι η οικονομική κρίση έφερε και τον οικονομικό μαρασμό και τη στάση εμπορίου στην πόλη, αυτό και βέβαια δεν οφείλεται στον Πεζόδρομο Φιλιατρών! Για το ότι η πόλη είναι σε πορεία ελεύθερης πτώσης χωρίς τελειωμό, όπου αποψιλώθηκαν όλες οι υπηρεσίες, κατά συνέπεια και η εμπορική κίνηση έπεσε κατακόρυφα στα Φιλιατρά, δε φταίει ο πεζόδρομος, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην πόλη.

Μη δαιμονοποιείτε άλλους παράγοντες για τα δεινά, παρά μόνον τους υπεύθυνους δηλαδή τους ίδιους τους εαυτούς σας/μας. Αναμφισβήτητα, θα γραφτεί ο Δήμος και τα Φιλιατρά ως πρώτος (!) Δήμος που καταργεί πεζόδρομο…

Θα διδάσκεται στις πολυτεχνικές σχολές το βάθος και η αναλυτική σκέψη αυτών που το αποφάσισαν. Ο πεζόδρομος Φιλιατρών έχει δέντρα, παρέχει ασφαλή προσβασιμότητα, δίνει μακροπρόθεσμο όραμα, προσελκύει τους κατοίκους στη χρήση εναλλακτικών μέσων και τρόπων μετακίνησης (βάδισμα, ποδήλατο). Αναδεικνύει την ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, αξιοποιώντας στοιχεία ιστορικά – πολιτιστικά.

Συνδέει τα σημεία αναφοράς των Φιλιατρών: Δημαρχείο – Ρολόι – Πλατεία Καποδιστρίου – Φλωρεντιανά σιντριβάνια. Εν προκειμένω, νόημα έχει η επέκτασή του προς Πλατεία Αγίου Ανδρέα, ακόμη και προς την Παναγία και τον πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο.

Είναι αναχρονιστική ιδέα, είναι ένα βήμα προς τα πίσω το γκρέμισμα του πεζόδρομου Φιλιατρών. Αξιοποιήστε τα στοιχεία του, όπως γίνεται σε τόσες πολιτισμένες πόλεις.

Επιπλέον, κύριοι/ες της Δημοτικής Αρχής, διορθώστε – αποκαταστήστε τις βλάβες που δημιουργήσατε με τις πρόσφατες παρεμβάσεις σας που αφορούν στο πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό του πεζόδρομου Φιλιατρών. Βρίσκεστε υπόλογοι με αυτή την αυθαιρεσία.

Τέλος, σας συνιστούμε να αποσυρθεί το θέμα από το Δ.Σ. Φέρετε ευθύνη για ό,τι συμβεί!».