Με απόφαση-εισήγηση του 2018 προωθείται κατάργηση του πεζόδρομου στα Φιλιατρά

Με απόφαση-εισήγηση του 2018 προωθείται κατάργηση του πεζόδρομου στα Φιλιατρά

Με απόφαση-εισήγηση του συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών του έτους 2018, την προηγούμενη δηλαδή δημοτική περίοδο, προωθείται η κατάργηση του πεζόδρομου Φιλιατρών. Η απόφαση του 2018 τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης σε μικτή, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δήμου Τριφυλίας τη Δευτέρα και ώρα 12:00, η οποία αποφάσισε ομόφωνα ότι «1. Εισηγείται την έγκριση της υπ. αριθ. 20/2018 αποφάσεως της Δ.Κ Φιλιατρών. 2. Η παρούσα απόφαση να διαβιβασθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας».

Στην απόφαση με αριθ. 21/2021 της Ε.Π.Ζ. δήμου Τριφυλίας με θέμα «Κατάργηση πεζόδρομου αγοράς», που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: Ψ3ΖΩΩΗΕ-ΓΟΥ, αναγράφεται επί λέξει: «Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης είπε: Η Δ.Κ Φιλιατρών διαβίβασε στην Επιτροπή την υπ. αριθ. 20/2018 απόφασή της στην οποία αναφέρει τα κάτωθι: «Ο Πρόεδρος ανέγνωσε και στη συνέχεια εισηγήθηκε το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Ο πεζόδρομος ¨έκοψε¨ την πόλη στα δύο, ερημώνοντας στην κυριολεξία μια συνοικία. Ο πεζόδρομος θα πρέπει να καταργηθεί και να μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας μονής κατεύθυνσης. Η πεζοδρόμηση δεν είναι εύκολο έργο που θα γίνει αύριο, αλλά ας γίνει η αρχή με την πρόταση του Συμβουλίου της Δ.Κ προς την Τεχνική Υπηρεσία και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι καταστηματάρχες του πεζόδρομου είναι θετικοί στην πρόταση και τη γνώμη τους θα μεταφέρει στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παπαγεωργίου».

Θέσεις

Το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαθεοδοσίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου. Ανέφερε δε, πως ο κόσμος σεβάστηκε τον πεζόδρομο, αλλά το απαιτούν οι ανάγκες της  εποχής να γίνουν βελτιώσεις, ώστε όλη η πόλη να ενωθεί με το κέντρο. Η αγορά πρέπει να αναβαθμιστεί, να είναι προσβάσιμη σε πεζούς και οχήματα, σε ήπια κυκλοφορία, με απαγόρευση στάθμευσης. Η τροφοδοσία των καταστημάτων θα γίνεται σε χώρους / εσοχές σύντομης στάσης, συγκεκριμένες ώρες.

Πριν την τοποθέτηση των συμβούλων, ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Διον. Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε τη σύμφωνη γνώμη των καταστηματαρχών για την κατάργηση του πεζόδρομου. Ο σύμβουλος κ. Γεώργιος Κωτσάκης συμφώνησε στην κατάργηση, που, όπως ανέφερε, δεν λειτουργεί πλέον ως πεζόδρομος, αφού και η διέλευση οχημάτων τον καθιστά επικίνδυνο, αλλά και έχει εξελιχθεί σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Η σύμβουλος κα Ευανθία Παπαγεωργίου συμφώνησε με τις θέσεις των προηγούμενων ομιλούντων. Η σύμβουλος κα Σωτηρία Μαρκούλια εξέφρασε τις επιφυλάξεις για την άποψη των καταστηματαρχών, αλλά κυρίως για τους χώρους προσωρινής στάσης των οχημάτων. Ανέφερε δε, πως θα ήταν καλύτερα να ληφθεί απόφαση κατόπιν ενός σχεδίου της Τ.Υ. Ο σύμβουλος κ. Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Προέδρου και του Αντιδημάρχου, με την επισήμανση ότι μπορούν να τοποθετηθούν εμπόδια στάθμευσης (μπάλες ή κολωνάκια), τα οποία την ώρα στάσης για ανεφοδιασμό των καταστημάτων θα βγαίνουν και θα επανατοποθετούνται στη συνέχεια.

Απόφαση

Το συμβούλιο της Δ.Κ Φιλιατρών, κατ’ απόλυτη πλειοψηφία, με ψήφους 4 θετικούς και 1 λευκής, αποφάσισε να εισηγηθεί την κατάργηση του πεζόδρομου και τη μετατροπή  του σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, μονής κατεύθυνσης, με χώρους προσωρινής στάσης για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων».

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση επί του θέματος και τέλος το συμβούλιο της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής, λαμβάνοντας υπόψη του το Ν. 3852/2010, το Ν. 4555/2018, το Ν. 4623/2019, καθώς και σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4067/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν. 4759/2020, την υπ. αριθ. 20/2018 απόφαση της Δ.Κ Φιλιατρών Αποφάσισε ομόφωνα: 1. Εισηγείται την έγκριση της υπ. αριθ. 20/2018 απόφασης της Δ.Κ Φιλιατρών. 2. Η παρούσα απόφαση να διαβιβασθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας. Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 21/2021.

Του Ηλία Γιαννόπουλου