“Ο Αμερικάνος”… του Νίκου Αραπάκη διατηρεί ζωντανή τη μνήμη

“Ο Αμερικάνος”… του Νίκου  Αραπάκη διατηρεί ζωντανή τη μνήμη

Το νέο βιβλίο του Καλαματιανού Νίκου Αραπάκη «Ο Αμερικάνος» παρουσιάστηκε με απόλυτη επιτυχία την περασμένη Παρασκευή στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, με τη συνεργασία των εκδόσεων “Τόπος” και του Βιβλιοπωλείου “Vivliopolis”.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιώργος Γιαννόπουλος (πολιτικός μηχανικός) και Αντώνης Κατσάς (δικηγόρος). Αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός-σκηνοθέτρια Όλγα Αλεξανδροπούλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Παπαευσταθίου (πολιτικός μηχανικός).

Το βιβλίο
1890. Κρήτη. Ο νεαρός Ισμαήλ, γιος Τούρκου μεγαλοκτηματία, μεγαλώνει υπό τη σκέπη του προστατευτικού, φιλελεύθερου για τα δεδομένα της εποχής πατέρα του. Στο νησί μορφώνεται και αποκτά ευρεία καλλιέργεια χάρη σε έναν κοσμογυρισμένο Ιρλανδό δάσκαλο που βρίσκεται εκεί τυχαία. Όμως, λίγο μετά την ενηλικίωσή του ο Ισμαήλ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, ταξιδεύοντας με πλαστά έγγραφα πρώτα στην Ελλάδα και τελικά στις ΗΠΑ, ως Ηρακλής Συναξάκης.

Τον πρώτο καιρό στις ΗΠΑ εργάζεται στον οίκο ανοχής ενός Έλληνα μετανάστη στη Νέα Υόρκη, συνδέεται με μια νεαρή Ιταλίδα βιολίστρια και τελικά πιάνει δουλειά στην εφημερίδα της ομογένειας Ατλαντίς.

Η εφημερίδα τον στέλνει σε διάφορες πολιτείες και ο Ισμαήλ, που πλέον τον αποκαλούν Ερκ, αποκτά πλήρη εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και εργάζονται μετανάστες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, γεγονός που καλλιεργεί την ταξική συνείδησή του. Αναγκάζεται, όμως, να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και καταλήγει στο Ντένβερ του Κολοράντο. Εκεί συναντά το γνωστό συνδικαλιστή Λούις Τίκας και γίνεται άτυπο μέλος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Το τελευταίο ετοιμάζει μεγάλη απεργία στα ορυχεία της περιοχής, η οποία ξεκινάει το 1913 και τον Απρίλιο του 1914 καταλήγει στη “σφαγή του Λάντλοου”, όπως έμεινε στην Ιστορία…

Ο Αμερικάνος είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα που ρίχνει μια ρηξικέλευθη, πολυπρισματική ματιά στους αγώνες των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ για την επιβίωση και την ενσωμάτωσή τους εκεί, εισχωρώντας τολμηρά σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους.

Ο Αμερικάνος είναι ένα μυθιστόρημα που, χάρη στην πυκνή πλοκή του, στους ζωντανούς χαρακτήρες και στη μαστοριά με την οποία η Ιστορία συνομιλεί με τη μυθοπλασία, κατακτά τον αναγνώστη από την πρώτη παράγραφο (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).