Open day στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας

Open day στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Για μια ακόμη χρονιά το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, δικτύωσης, εξωστρέφειας, καθώς και της υλοποίησης ποικίλων δράσεων τοπικής εμβέλειας, διοργανώνει τη δράση «Ανοίγουμε τις πόρτες μας και ενημερώνουμε το κοινό» (open day) την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου (10.00 – 13.00).

«Οι πολλαπλές μορφές της βίας κατά των γυναικών», όπως αναφέρεται σχετικά, «ως αδιαμφισβήτητες πτυχές των διακρίσεων σε βάρος τους, συνιστούν σοβαρό έγκλημα και καταπατούν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ταυτόχρονα, αποτελούν σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές παραμέτρους και επιπτώσεις. Η παθογένεια του φαινομένου αγγίζει τόσο το ατομικό όσο και το συλλογικό επίπεδο, εφόσον επηρεάζει την κοινωνία ως σύνολο, και όχι μόνο τις γυναίκες.

Είναι πλέον καιρός μέσα από τη διαρκή και έγκυρη ενημέρωση να γίνει άρση των έμφυλων στερεοτύπων. Με αυτό τον τρόπο οι γυναίκες θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημεία της κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος τους, τόσο ενδοοικογενειακά όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο και να αναζητήσουν βοήθεια.

Σε απάντηση των σοβαρότατων συνεπειών της βίας κατά των γυναικών, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λειτουργεί ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και πανελλήνιας εμβέλειας Δίκτυο 62 Δομών για την πρόληψη και την καταπολέμησή της.

Το Δίκτυο περιλαμβάνει: Την 24ωρη Γραμμή SOS 15900, τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και  τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας. 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας υποστηρίζει συμβουλευτικά τις γυναίκες σε επίπεδο: νομικό, ψυχολογικό, κοινωνικό, εργασιακό, παρέχοντας στις ωφελούμενες εναλλακτικές και προοπτικές να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, η συμβουλευτική στήριξη αποσκοπεί στην εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα βίας, στην ψυχική ενδυνάμωση, στην κινητοποίηση (ενίσχυση κινήτρου για αλλαγή), στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη αυτεπάρκειας και αυτονομίας, στην απενοχοποίηση και στην ανάληψη της ευθύνης του εαυτού τους, με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα της κάθε γυναίκας.

Κάθε μορφή βίας  κατά των γυναικών είναι κατακριτέα και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνέπειες στον ψυχισμό των γυναικών θυμάτων βίας αλλά και στον ψυχισμό των παιδιών τους, είναι σοβαρότατες και πολλές φορές δύσκολα ανιχνεύσιμες.

Ωστόσο, η ενδοοικογενειακή βία, που όλο και πιο έντονα έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύει το μέγεθος της διάστασης των έμφυλων ανισοτήτων, αμαυρώνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας, προσβάλλει το θεσμό της οικογένειας ως αξία και ιδανικό και, ως εκ τούτου, επιβάλλει την αμέριστη προσοχή όλων μας.

Βάσει όλων αυτών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εντατικοποιούμε με το έργο μας ακόμη περισσότερο το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να σπάσουμε οριστικά το φαύλο και αέναο κύκλο της αποσιώπησης, να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής.

Με το μήνυμα “Δεν είσαι η μόνη – Δεν είσαι μόνη”, καλούμε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται, έχουν υποστεί στο παρελθόν ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία, να απευθυνθούν στην Υπηρεσία μας και να λάβουν βοήθεια, δεδομένης της τήρησης απόλυτης εχεμύθειας, καθώς οι υπηρεσίες μας διέπονται αυστηρά από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να προσέλθουν αυτοπροσώπως (Περρωτού & Μαντίκλου), ή/και να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2721099225, 2721099212, αλλά και ηλεκτρονικά ksg@kalamata.gr  (facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας). Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί με ραντεβού.