“Πονοκέφαλος” η Μεσσηνία λόγω μη τήρησης μέτρων και χαμηλού εμβολιασμού

“Πονοκέφαλος” η Μεσσηνία λόγω μη τήρησης μέτρων και χαμηλού εμβολιασμού

Για ισχυρή δυναμική της πανδημίας του κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η οποία δεν είναι εύκολο να ανακοπεί εκτός κι αν ληφθούν μέτρα, έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ενώ τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των μέτρων που ενδεχομένως θα συνέδραμαν στην ανάσχεση της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι και τα τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Μιλώντας στο kathimerini.gr χθες το πρωί, μία μέρα μετά το αρνητικό ρεκόρ με 5.449 κρούσματα, ο καθηγητής ανέφερε ότι στην επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων παρατηρήθηκε αύξηση 100% του ιικού φορτίου στην Αττική τον τελευταίο μήνα. Όπως τόνισε, το ιικό φορτίο στα λύματα συμβαδίζει με τα κρούσματα που καταγράφονται από τα τεστ.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε επιπλέον ότι ήδη παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, ενώ σημείωσε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, όπως τόνισε, αν και υπάρχει δυναμική της πανδημίας στην Αττική, είναι πιο αργός ο ρυθμός αύξησης σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα. Η σταδιακή αυτή αύξηση αποδίδεται σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον καθηγητή: Το ιικό φορτίο ήταν ήδη υψηλό στην Αττική από τον Αύγουστο. Η εμβολιαστική κάλυψη στην Αττική είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ισχυρή δυναμική σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Επισήμανε, δε, ότι η εικόνα στην Αττική έρχεται σε αντιδιαστολή με άλλες περιοχές της χώρας με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη -όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος και ορισμένα νησιά-, στις οποίες καταγράφεται απότομη αύξηση κρουσμάτων, κάτι που είχε φανεί στην επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η εικόνα «δείχνει» ισχυρή δυναμική της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές, η οποία δεν είναι εύκολο να ανακοπεί, εκτός κι αν ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, μεταξύ των μέτρων που ενδεχομένως θα συνέδραμαν στην ανάσχεση της πανδημίας, είναι τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στις οποίες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του “Θ”, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στη Μεσσήνη θέμα συζήτησης ήταν και ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, με τους παρόντες στη συνάντηση να προβληματίζονται για τη στασιμότητα που παρατηρείται σε επίπεδο προσέλευσης, παρότι ο νομός μας καθημερινά έχει πολλά κρούσματα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη Μεσσηνία, το σύνολο εμβολιασμών είναι 178.211, το σύνολο με τουλάχιστον μία δόση είναι 92.433, το σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 90.422, ενώ, τέλος, την αναμνηστική δόση έχουν κάνει 4.235 άτομα.

Μιλώντας σχετικά ο Στέλιος Πέτσας απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο να σπεύσει για εμβολιασμό, αφού είναι το τελευταίο βήμα που όλοι πρέπει να κάνουν, για να προσθέσει ότι άπαντες πρέπει να αγκαλιάσουν την επιστήμη.

Έκκληση δημάρχου Καλαμάτας
Απαντώντας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε ερώτηση με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στη Μεσσηνία, ανέφερε:  «Είναι γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή μας, ενώ προχθές είχαμε και ένα αρνητικό ρεκόρ. Η κατάσταση σίγουρα μας ανησυχεί, ενώ μας προβληματίζει και η μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στο Βιολογικό Καθαρισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων, καθώς εντοπίστηκαν 62.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων.

Να επαναλάβω ότι οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα ατομικής προστασίας, να ακούμε τους ειδικούς, να ενημερωθούμε σωστά και να εμβολιαστούμε.

Το εμβόλιο -και πρέπει όλοι να το καταλάβουν- είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, το εισιτήριο για επιστροφή στην κανονικότητα. Αν δεν προσέξουμε, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα».
Α.Π.