Προέτρεπαν τον κόσμο να μην ακολουθεί τα μέτρα και βρέθηκαν κατηγορούμενοι

Προέτρεπαν τον κόσμο να μην ακολουθεί  τα μέτρα και βρέθηκαν κατηγορούμενοι

Για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου για την πανδημία Covid-19 κατηγορούνται από χθες 20 άτομα, έπειτα από δικογραφίες που σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνήθηκαν δύο υποθέσεις διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων και σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες τακτικής διαδικασίας.

Στα social media
Στην πρώτη υπόθεση προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις και η δικογραφία περιλαμβάνει περίπου 15 άτομα.

Και σε ιστοσελίδα
Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, η διερεύνησή της έγινε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.  

Κι αυτά τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη τεσσάρων ατόμων.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά: 11188, στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω twitter: @CyberAlertGR, μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr) και μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.
Β.Β.