Πρώην Σχολές Παπαφλέσσα: Αντιδράσεις προκαλούν η απόφαση και ο τρόπος για την παραχώρησή τους στην Π. Ε. Μεσσηνίας

Πρώην Σχολές Παπαφλέσσα: Αντιδράσεις προκαλούν η απόφαση και ο τρόπος για την παραχώρησή τους στην Π. Ε. Μεσσηνίας

Κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με την εισήγηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην προχθεσινή συνεδρίαση ενέκρινε την παραχώρηση χρήσης του δημοτικού ακινήτου (πρώην Σχολές Παπαφλέσσα) που βρίσκεται στην Καλαμάτα, επί των οδών Φαρών, Κρήτης, Κανάρη και Ηροδότου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, άνευ ανταλλάγματος, για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για χρονικό διάστημα έως 24 μηνών.

Παράλληλα, ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης χρήσης ακινήτου άνευ ανταλλάγματος και εξουσιοδότησε το δήμαρχο για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος σημείωσε κατηγορηματικά ότι ο εν λόγω χώρος ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, αποτελεί όμως περιουσία που στην ουσία της ανήκει στην τοπική κοινωνία και οφείλει να έχει και έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα προς αυτή, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση του ακινήτου δεν τιμά κανέναν.

Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε επίσης: “Αφήνω τα ιστορικά στην άκρη, δεν είναι της παρούσης. Άλλωστε και γνωστά είναι και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Τι ήταν, πώς εξελίχθηκε, τι έχουμε σήμερα. Λοιπόν, σήμερα έχει προκύψει μια ανάγκη εξυπηρέτησης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Μία ανάγκη στέγασης, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι το Διοικητήριο οδεύει προς ανακατασκευή. Υπήρξε σχετικό αίτημα από τον περιφερειάρχη και σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε και η συζήτηση, μιας και η Περιφέρεια αναλαμβάνει μια εκτεταμένη συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος που, όπως προείπα και όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι σε άσχημη κατάσταση.

Η διάρκεια παραχώρησης είναι συγκεκριμένη και προφανώς εμείς συμφωνούμε σε αυτή τη φάση να εξυπηρετήσουμε την εν λόγω ανάγκη”.

Κλείνοντας ο δήμαρχος ανέφερε: “Όπως και να ’χει, όμως, το συγκεκριμένο χώρο οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε ως ένα ζωντανό κύτταρο που θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Που μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις όπως Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων κ.ά., που σε κάθε περίπτωση θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο”.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και αναλυτικά ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Σταματόπουλος (απουσίασε ο επικεφαλής Βασίλης Κοσμόπουλος), τόνισαν ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί ανάλογη σύμβαση παραχώρησης πρόκειται να υπογράψει η Περιφέρεια και με το Επιμελητήριο. Με δύο συμβάσεις, ανέφερε ο Στάθης Σταματόπουλος, δημιουργείται ένα θολό τοπίο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, παρότι, τόνισε ο ίδιος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν αμφισβητείται από την πλευρά τους ότι ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος.

Ο Στάθης Σταματόπουλος, όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, ζήτησαν να το ξαναδεί το θέμα η Δημοτική Αρχή ή, έστω, να υπογραφεί μια σύμβαση παραχώρησης και με τα τρία μέρη, Περιφέρεια, Δήμο, Επιμελητήριο, η οποία και θα ξεκαθαρίζει τους ρόλους, δηλαδή ότι ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος και το Επιμελητήριο χρήστης.

Τέλος, σημειώνεται ότι έγιναν αναφορές και στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, όπως από τον Στάθη Σταματόπουλο, που αναρωτήθηκε, εφόσον ήταν ακόμη δήμαρχος Καλαμάτας, αν θα δεχόταν γι’ αυτό το θέμα να υπάρχει παράλληλη σύμβαση για την παραχώρηση του εν λόγω ακινήτου με το Επιμελητήριο.