Δ.Σ Τριφυλίας: «Μπάχαλο» σε τροποποίηση προϋπολογισμού για ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων

Δ.Σ Τριφυλίας: «Μπάχαλο» σε τροποποίηση προϋπολογισμού για ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων

Άρνηση προέδρου για ψηφοφορία εναλλακτικής πρότασης, την υπερψήφισε η αντιπολίτευση

«Μπάχαλο» και πρωτόγνωρες καταστάσεις σημειώθηκαν στην 39η, μικτή, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το απόγευμα της Παρασκευής, στο πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης «Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2021 (Σχ.284/2021 ΑΟΕ)», όπου περιλαμβανόταν και η ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να στηρίζει και ψηφίζει εναλλακτική πρόταση, την οποία όμως αρνούνταν να θέσει σε ψηφοφορία ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης.

Στην 284/2021 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία με μόνες θετικές ψήφους των τεσσάρων αντιδημάρχων της διοίκησης Λεβεντάκη, σε συνεδρίασή της στις 23 Νοεμβρίου θέτοντας το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, περιλαμβάνονται μειώσεις κωδικών και καταργήσεις τεσσάρων έργων του τεχνικού προγράμματος και παράλληλα δημιουργία κωδικού χρηματοδότησης από Πράσινο Ταμείο και ενίσχυσή του για το έργο «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων» με 219.232 ευρώ από τα έργα που καταργούνται.

Έξι σύμβουλοι από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, οι Παναγιώτης Κατσίβελας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Σαράντος Κουκούμης, Μαγδαληνή Καμπύλη – Ανδρινοπούλου, Ιωάννης Κατσούλας και Ιωάννης Αδρακτάς κατέθεσαν εναλλακτική πρόταση η οποία έχει ως εξής:

«1. Οι κωδικοί: 10.7321.002, “Επισκευή κτηρίου ρολογιού και δημοτικού καταστήματος Φιλιατρών”, 10.7321.005, “Επισκευή Δημ. Καταστήματος Πύργου”, 15.7321.001, “Εργασίες κλειστού γυμναστηρίου Γαργαλιάνων” και 30.7326.004, “Ανάπλαση Κοινοχρήστων χώρων Καλού Νερού (Νέο έργο)” παραμένουν ως έχουν και δε μειώνονται ούτε καταργούνται. Τα συγκεκριμένα έργα τα οποία έχουν ψηφιστεί είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν διότι καλύπτουν ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στους κωδικούς εξόδων πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

2. Όσον αφορά στο έργο της ανάπλασης, να εγγραφεί στον προϋπολογισμό ο προτεινόμενος κωδικός 30.7322.001, “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων” μόνο με το ποσό της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου ήτοι 328.848,00 ευρώ (κωδικός 1329.05 νέων πιστώσεων εσόδων) και όχι των επιπλέον πιστώσεων των ιδίων πόρων του Δήμου, δεδομένου ότι η αποδοχή της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου (και μόνο αυτής) είναι δεσμευτική για το Δημοτικό Συμβούλιο [παρ. 1 άρθρο έκτο της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’•161), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4722/2020 (Α’ 177) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του Ν.4735/2020 (ΦΕΚ A’ 197)].

3. Να προβεί ο Δήμος σε τροποποίηση της χρηματοδότησης και να προταθεί το έργο που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει χωρίς την οικονομική συμμετοχή του Δήμου (περιβάλλων χώρος του Τουριστικού Ξενώνα, περιοχή κέντρου πλην πλατείας, πεζοδρόμια κ.ά.)».

Στο θέμα έγινε μακρά συζήτηση επί της εναλλακτικής πρότασης, κατά την οποία επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων οι δημοτικοί σύμβουλοι (πλην των αντιδημάρχων της διοίκησης Λεβεντάκη) που συμμετείχαν με φυσική παρουσία με σειρά επιχειρημάτων, καθώς και με αναφορές στην αντίθεση και αντίδραση της κοινωνίας, των φορέων και του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, εκφράζοντας παράλληλα ερωτηματικά για την επιμονή της Δημοτικής Αρχής, με τον Παναγιώτη Κατσίβελα να προκαλεί τον πρόεδρο του Σώματος και τον αναπληρωτή δήμαρχο να πάρει το Σώμα απόφαση να γίνει δημοψήφισμα στην πόλη των Γαργαλιάνων για το εάν η κοινωνία θέλει το έργο ανάπλασης, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Στάθης Ανδρινόπουλος.

Όταν έφθασε η ώρα να ψηφίσουν, ο πρόεδρος του Σώματος δεν έθετε σε ψηφοφορία την εναλλακτική πρόταση επικαλούμενος έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας για το μη σύννομο αυτής. Από την αντιπολίτευση του αντέτειναν ότι η γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν είναι δεσμευτική για το Σώμα και ότι υπερκείμενα Όργανα θα κρίνουν την απόφαση. Ωστόσο, ο πρόεδρος επέμενε να μην θέτει σε ψηφοφορία την εναλλακτική πρόταση, αλλά μόνο την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και τον αναπληρωτή δήμαρχο, Αντώνιο Βλάχο, να λέει: «Δεν είναι νόμιμο. Δεν υπάρχει ψήφιση».

Στην αίθουσα προκλήθηκε θύελλα σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης με το Δημήτρη Δριμή να λέει «θα καταργήσουμε το συμβούλιο; Ούτε η Χούντα…», με προτροπή-“εντολή” στον αντιπρόεδρο του Σώματος, Παναγιώτη Τσαφαρά, να διενεργήσει ψηφοφορία, όπως και έγινε, λαμβάνοντας 6 ψήφους η απόφαση της Ο.Ε. και 13 η εναλλακτική, και τον κ. Τσαφαρά να ανακοινώνει στο Σώμα το αποτέλεσμα και ονομαστικά τους 13 συμβούλους που ήταν στην αίθουσα και ψήφισαν υπέρ της εναλλακτικής πρότασης.

Ακολούθησε ένταση και ο πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από την αίθουσα. Με την επιστροφή του στα έδρανα διεξήχθη (ξανά) ψηφοφορία και για την εναλλακτική πρόταση με το ίδιο αποτέλεσμα, 13 υπέρ της εναλλακτικής και 6 υπέρ της Α.Ο.Ε.

Του Ηλία Γιαννόπουλου