Δύο ιατρικοί επισκέπτες συνελήφθησαν στην Καλαμάτα για παράνομες συνταγογραφήσεις

Δύο ιατρικοί επισκέπτες συνελήφθησαν στην Καλαμάτα για παράνομες συνταγογραφήσεις

Σημαντική, όπως φαίνεται, ήταν η εμπλοκή της Καλαμάτας στο μεγάλο κύκλωμα που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις και το οποίο εξαρθρώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τους «αδιάφθορους» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με «καταδρομική» επιχείρηση την προηγούμενη Πέμπτη αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος βρέθηκαν στην Καλαμάτα και πέρασαν χειροπέδες σε δύο ιατρικούς επισκέπτες, στους οποίους αποδίδεται συγκεκριμένος ρόλος και δράση. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται και τα ονόματα γιατρών και φαρμακοποιών που συνεργάζονταν.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα συνελήφθησαν 13 άτομα που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Συλλήψεις στην Καλαμάτα
Η οργάνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, είχε χωρισμένη τη δράση της γεωγραφικά σε δύο τομείς. Στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος, όπου δραστηριοποιούνται πέντε άτομα και στο νότιο τμήμα, που δραστηριοποιούνταν συνολικά τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο συνελήφθησαν στην Καλαμάτα. Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν σε Πάτρα και Αίγιο.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι η Καλαμάτα είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη δράση του κυκλώματος στη νότια Ελλάδα, κάτι που προδίδει και η δράση που αποδίδουν οι «αδιάφθοροι» στους δύο συλληφθέντες ιατρικούς επισκέπτες στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για έναν 45χρονο ιατρικό επισκέπτη, ο οποίος κατηγορείται ότι έβρισκε  «μηδενικούς» ΑΜΚΑ και προέτρεπε γιατρούς να προβαίνουν σε συνταγογραφήσεις.

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, δηλαδή ΑΜΚΑ οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Ο δεύτερος ιατρικός επισκέπτης που συνελήφθη στην Καλαμάτα είναι ένας 40χρονος  ο οποίος κατηγορείται ότι είχε λίστα με τους συνεργαζόμενους ιατρούς στην Πελοπόννησο, συνέλεγε στατιστικά συνταγογραφήσεων και παρέδιδε χρηματικά ωφελήματα.

Τα μέλη της οργάνωσης, όπως προαναφέραμε, είχαν χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε τομείς. Στον κάθε τομέα προΐσταται ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και δραστηριοποιούνταν συγκεκριμένοι ιατρικοί επισκέπτες, οι οποίοι ήταν και υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση γιατρών.

Οι υπάλληλοι κατατάσσονταν ανάλογα με την απόδοσή τους. Κάθε μήνα συνέλεγαν τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών (οι αποκαλούμενες και ως «εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης-προγραμμάτων Η/Υ, τα οποία χρησιμοποιούν οι γιατροί.

Στη συνέχεια, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι, αφού έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο, προέβαιναν στον υπολογισμό των χρηματικών ποσών που έπρεπε να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους γιατρούς.

Τα μέλη της οργάνωσης φέρεται να έπειθαν τους γιατρούς να εγκαθιστούν συγκεκριμένα ιατρικά λογισμικά συνταγογράφησης, με τα έξοδα να τα αναλαμβάνουν οι ίδιοι.

Ακολούθως, οι τομεάρχες λάμβαναν από τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Ο «Ζάζα» της Πελοποννήσου
Μάλιστα, σύμφωνα με την Iefimerida, πρώτος στην κατάταξη των υπαλλήλων της εταιρείας φέρεται να ήταν ένας ιατρικός επισκέπτης με το προσωνύμιο «Ζάζα». Ο ίδιος εντόπιζε γιατρούς στην Πελοπόννησο.

Χαρακτηρίζεται ως ένα άτομο ιδιαίτερα «δραστήριο» και φέρεται να «ψάρευε» «μηδενικούς» ΑΜΚΑ, ακόμα και από ψυχιατρικές κλινικές (όπως στην Πάτρα), τα οποία ανήκουν κυρίως σε Ρομά, αλλά και Πακιστανούς, στους οποίους συνταγογραφούνταν  παράνομα φάρμακα, σε συνεργασία με ψυχιάτρους.

Ο ίδιος μαζί με ακόμα πέντε άτομα και συγκεκριμένα τον αδερφό του, μία υγειονομικό, ένα γιατρό και ακόμα μία γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν είναι γνωστά, φέρεται να ακολούθησαν και διαδικασία εικονικού εμβολιασμού.

Η έρευνα των «αδιάφθορων» ξεκίνησε από τον Απρίλιο και την Πέμπτη έκαναν έφοδο σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα, Βέροια, Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας, Πάτρα, Καλαμάτα και Αίγιο.

Συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας, κατ’ επέκταση, το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης:

-Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών

-Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ, εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους το δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές

-Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με τη συναίνεση αυτών

-Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεσή τους στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, τη συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά τη μετέπειτα εκδοθείσα.

Τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής (κυρίως σε Ρομά), διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 123.300 ευρώ,

βιβλιάρια καταθέσεων, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων, 2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων, λίστες με συνεργάτες ιατρούς, 393 Έντυπα Μηνιαίων Συνταγογραφήσεων Ιατρών και ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη