Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα διάβρωσης στο Πεταλίδι

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι  για τα έργα διάβρωσης στο Πεταλίδι

Οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή του Πεταλιδίου εγκρίθηκαν με απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία έργων προστασίας από διάβρωση στην ακτογραμμή του Πεταλιδίου και έργων αποκατάστασης των επιπτώσεων από τη διάβρωση της ακτής.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή του Πεταλιδίου, διότι συνδέεται με τη λειτουργία της παραλιακής ζώνης, την πρόσβαση των ιδιοκτητών στις κατοικίες τους και την αποκατάσταση της παραλίας για τους λουόμενους και τους παραθεριστές.

Τα έργα
Τα έργα που προβλέπονται να γίνουν διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

-Έργα ανάσχεσης της διάβρωσης σε όλο το μέτωπο της παραλιακής ζώνης του Πεταλιδίου.

-Έργα για τη δημιουργία παραλιακής ζώνης ικανού πλάτους (15 μ.) με τεχνητή αναπλήρωση της ακτής.

Τα έργα στην κεντρική περιοχή παραλίας στη ζώνη του οικισμού Πεταλιδίου αφορούν σε:

-Έξι αποσπασμένους κυματοθραύστες, στην ισοβαθή των -3 μ. και σε απόσταση 115 μ. περίπου από την ακτή, οι τέσσερις εκ των οποίων έχουν μήκος 80 μ. έκαστος και οι υπόλοιποι δύο 65 μ. αντίστοιχα.

-Τεχνητή αναπλήρωση της ακτής σε μήκος 1.200 μ.

-Έναν πρόβολο μήκους 35 μ. από λιθορριπή, με περατό, στο βόρειο όριο της περιοχής αναπλήρωσης υλικού ακτής (εγκιβωτισμός υλικού).

Τα έργα στη βόρεια παραλία, μπροστά στο κάμπινγκ, αφορούν σε:

-Έναν αποσπασμένο κυματοθραύστη μήκους 130 μ.

-Τεχνητή αναπλήρωση της ακτής σε μήκος 270 μ.

Τα έργα στο νότιο τμήμα της περιοχής παραλίας Eros Beach αφορούν σε:

-Έναν πρόβολο μήκους 107 μ. στο νότιο τμήμα της ακτής.

-Τεχνητή αναπλήρωση της ακτής σε μήκος 350 μ.

Περιβαλλοντικοί όροι
Η απόφαση του υπουργείου θέτει σειρά από όρους σε όλα τα στάδια κατασκευής του έργου. Μερικοί από αυτούς προβλέπουν τα εξής:

-Το υλικό αναπλήρωσης της ακτής θα πρέπει να επιλεγεί βάσει κοκκομετρικής σύστασης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών, ώστε να προσομοιάζει κατά το δυνατόν περισσότερο με το υφιστάμενο ίζημα της ακτής.

-Τα υλικά από τις εργασίες εκσκαφής θαλάσσιου πυθμένα στο πλαίσιο του έργου μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ύφαλων επιχώσεων ή για την αναπλήρωση της ακτής, υπό την προϋπόθεση ότι, κατόπιν χημικών αναλύσεων, θα επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για αδρανή, μη επικίνδυνα και μη τοξικά υλικά και η σύστασή τους είναι παρόμοια με το υπάρχον ίζημα της ακτής.-Μετά το πέρας των εργασιών κάθε είδους εργοταξιακή εγκατάσταση θα αποξηλώνεται, θα απομακρύνεται και ο χώρος θα καθαρίζεται από κάθε είδους απορρίμματα και άχρηστα υλικά και θα αποκαθίσταται ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου.

-Με στόχο την ορθολογική χρήση φυσικών πόρων κατά τις εργασίες κατασκευής, θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση εντός του έργου όσων από τα υλικά που θα προκύψουν από εκσκαφές είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν.

-Σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του έργου πρέπει να αποτρέπεται η ρύπανση του εδάφους ή της θάλασσας από κάθε είδους απορροές.

-Για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την οδική μεταφορά υλικών προς και από το έργο με βαρέα οχήματα, θα εφαρμοστεί σχέδιο μεταφοράς, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ).

-Θα προδιαγράφονται οι διαδρομές και τα δρομολόγια, με τρόπο που να προκαλείται η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του οδικού δικτύου των οικισμών της περιοχής του έργου, ιδίως κατά τις ώρες κοινής ησυχίας ή κυκλοφοριακής αιχμής.-Για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, οι εργασίες κατασκευής θα πρέπει να σχεδιαστούν με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στο βυθό.

-Απαιτείται περιορισμός των βυθοκορήσεων στην ελάχιστη απαραίτητη έκταση του βυθού, ακριβής προσδιορισμός και οριοθέτηση των προς βυθοκόρηση εκτάσεων και διενέργειά τους με μέθοδο και εξοπλισμό που εξασφαλίζει ακρίβεια εκσκαφής και ελαχιστοποίηση διασποράς ιζημάτων.

-Πριν από την έναρξη των εργασιών να διενεργηθούν δοκιμαστικές τομές στην παραλιακή περιοχή όπου θα εκτελεστούν τα έργα αναπλήρωσης ακτής και υποθαλάσσια αυτοψία από καταδυτικό κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Έλεγχος ανά 5ετία
Κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, με ευθύνη του φορέα θα πρέπει να διεξάγεται παρακολούθηση της εξέλιξης της ακτογραμμής μετά την ολοκλήρωση των έργων με τοπογραφικές αποτυπώσεις τουλάχιστον ανά πενταετία.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η συμπεριφορά της ακτής αποκλίνει σημαντικά από τα πορίσματα της ακτομηχανικής μελέτης, δημιουργώντας αρνητικές ακτομηχανικές επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη, ο φορέας του έργου οφείλει να προβεί στις κατάλληλες επανορθωτικές ενέργειες, όπως π.χ. τροποποίηση ή καθαίρεση έργων, για την ανάσχεση του φαινομένου.

-H υδραυλική επάρκεια των αγωγών ομβρίων θα πρέπει να ελεγχθεί με την εκπόνηση κατάλληλης μελέτης, με βάση τα πλέον επίκαιρα στοιχεία όμβριων καμπυλών, αξιοποιώντας υπάρχουσες υδραυλικές μελέτες. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα πρέπει να ληφθούν τυχόν πρόσθετα απαραίτητα μέτρα ομαλής διόδευσης προς τη θάλασσα των όμβριων απορροών.

Της Βίκυς Βετουλάκη