Κάθειρξη 10 ετών σε σύζυγο που έδεσε και έβαλε φωτιά με βενζίνη στη γυναίκα του

Κάθειρξη 10 ετών σε σύζυγο που έδεσε και έβαλε φωτιά με βενζίνη στη γυναίκα του

Μήνυμα του δικαστηρίου για τη βία και τις δολοφονίες γυναικών

Ούτε μέρα δε μείωσε χθες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας την πρωτόδικη ποινή 47χρονου Αλβανού, που ακριβώς πριν από δύο χρόνια έδεσε την 41 ετών σήμερα γυναίκα του, την έλουσε με 5 λίτρα βενζίνης και της έβαλε φωτιά, με το θύμα να γλιτώνει από θαύμα από βέβαιο θάνατο.

Οι περιγραφές της γυναίκας χθες στο δικαστήριο για τα όσα βίωσε στις 11 Δεκεμβρίου του 2019, σε πολυκατοικία στην οδό Ακρίτα στην Καλαμάτα, ήταν ανατριχιαστικές και συνέχισε να κλαίει ακόμα κι όταν η εισαγγελέας στην πρότασή της περιέγραφε τον τρόπο δράσης του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο, δίνοντας ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία, με τη βία και τις δολοφονίες γυναικών που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο (πρώην) άντρα της και τον έκρινε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επιβάλλοντάς του ποινή καθείρξεως 10 ετών, όση και πρωτόδικα, και στέλνοντας τον πίσω στη φυλακή.

Την έκαψε
Η γυναίκα είπε ότι από το 1999 που είχαν παντρευτεί ο σύζυγός της ήταν βίαιος και συνεχώς την υποπτευόταν ότι διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά και πολλές φορές τη χτυπούσε μπροστά τους.

Η γυναίκα περιέγραψε ότι εκείνο το βράδυ επέστρεψε σπίτι τους μαζί με το 14χρονο γιο τους κι όταν διαπίστωσε ότι θα γινόταν πάλι φασαρία με το σύζυγό της, τον έστειλε να πάει βόλτα, καθώς ήδη απουσίαζε ο μεγάλος γιος.

Ξεκίνησε πάλι καυγάς με κατηγορίες για εξωσυζυγική σχέση της γυναίκας κι όταν αυτή το αρνήθηκε, έβγαλε ένα σκοινί που είχε στην τσέπη του, την έδεσε από το λαιμό, την τράβηξε στο κρεβάτι και την έδεσε. Στη συνέχεια πήρε από το μπαλκόνι ένα μπιτόνι με 5 λίτρα βενζίνης που είχε κρύψει, την περιέλουσε και με αναπτήρα τής έβαλε φωτιά.

Η γυναίκα με τρεμάμενη φωνή περιέγραψε στο δικαστήριο ότι μετά βγήκε στο μπαλκόνι και την έβλεπε να καίγεται, χωρίς να κάνει τίποτα. Η ίδια προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά με το να κυλιστεί στο κρεβάτι. Μετά το ίδιο προσπάθησε να κάνει στον καναπέ με μια κουβέρτα, ενώ όταν κατάφερε να τη σβήσει, είχε το κουράγιο να κατέβει από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας για να γλιτώσει. Εκεί, όπως είπε, είδε την Πυροσβεστική που είχε φτάσει, ενώ μετά ήρθε ασθενοφόρο και την πήρε, ξαναπέκτησε δε τις αισθήσεις της στο Θριάσειο Νοσοκομείο, όπου χαροπάλευε για ημέρες και νοσηλεύθηκε 2,5 μήνες.

«Καιγόμουν παντού. Δεν ήξερα αν είχα πρόσωπο, δεν ήξερα τι γινόταν», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι ο 47χρονος δεν έκανε καμία ενέργεια για να τη βοηθήσει.

Σημείωσε ότι ακόμα και τώρα, δύο χρόνια μετά, έχει πολλούς πόνους, αρκετά χειρουργεία μπροστά της και πως της είναι ανυπόφορα ακόμα και τα ρούχα που ακουμπούν πάνω της.

Την ζήλευε…
Στην απολογία του ο 47χρονος είπε ότι ζήλευε τη γυναίκα του και πως το βράδυ εκείνο ο μεγάλος του γιος, όταν τον πήρε από το Εσπερινό Λύκειο, του είπε ότι ο μικρός του αδελφός βρήκε στο κινητό της μητέρας του μια φωτογραφία, όπου είναι αγκαλιά με έναν ξένο άντρα. Όταν τη ρώτησε, αυτή το αρνήθηκε και της είπε: «Τώρα θα πεθάνουμε μαζί».

Υποστήριξε ότι είχε προμηθευτεί τη βενζίνη για το μηχανάκι του και όχι γιατί είχε προμελετήσει την πράξη του, ενώ όταν την είδε να καίγεται συνειδητοποίησε τι έκανε και προσπάθησε να την σβήσει, γι’ αυτό και έπαθε εγκαύματα σε χέρια και κοιλιά και νοσηλεύτηκε 15 ημέρες. Υποστήριξε ότι μετάνιωσε για την πράξη του από την πρώτη στιγμή και ζήτησε συγγνώμη.

Η εισαγγελέας στη αγόρευσή της χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ψύχραιμο και μεθοδικό, λέγοντας πως είχε σχεδιάσει την όλη πράξη του σε ήρεμη κατάσταση.

Της Βίκυς Βετουλάκη