Λιμάνι Κυπαρισσίας: «Ολημερίς το χτίζανε…» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας

Λιμάνι Κυπαρισσίας: «Ολημερίς το χτίζανε…» τονίζει  η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας

«Λιμάνι Κυπαρισσίας: Ολημερίς το χτίζανε…» είναι ο θεματικός τίτλος ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Θα πληρώσει επιτέλους κανείς γι’ αυτή την “καρικατούρα” λιμανιού και την κατασπατάληση τόσων εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων που επί τόσα χρόνια “πέφτουν” κυριολεκτικά στο βυθό της θάλασσας;».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, Σαράντος Κουκούμης, και ο τοπικός σύμβουλος Φιλιατρών, Γιάννης Λεβεντάκης, ζητείται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας η εισαγωγή θέματος για τις καταστροφές στο λιμάνι Κυπαρισσίας και τα αλιευτικά καταφύγια Μαραθόπολης και Αγίας Κυριακής, καθώς και σε κτηνοτροφικές και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές της Τριφυλίας (Ραφτόπουλο, Λυκουδέσι, Φιλιατρά), προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας τη Δευτέρα, ενώ κατατίθενται και προτάσεις.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, αναγράφεται: «Τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Δήμου, των εργολαβιών και των αναθέσεων έργων υποδομών και την απουσία κάθε ουσιαστικού ελέγχου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής από τους αρμόδιους φορείς βιώνουν αυτές τις μέρες οι αλιείς της Κυπαρισσίας και όχι μόνο, αφού με την πρώτη κακοκαιρία της Δευτέρας (29/11) βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές: Μέρος του προσήνεμου μόλου να σπάει και να καταρρέει, η θάλασσα να μπαίνει στο λιμάνι, να βουλιάζει βάρκες και οι αλιείς να περνούν μια βραδιά αγωνίας και φόβου για το αν θα μπορέσουν να γλιτώσουν τα σκάφη τους από την ολική καταστροφή. Θα πληρώσει επιτέλους κανείς γι’ αυτή την “καρικατούρα” λιμανιού και την κατασπατάληση τόσων εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων που επί τόσα χρόνια “πέφτουν” κυριολεκτικά στο βυθό της θάλασσας;

Και αυτή η καταστροφή φέρνει στην επικαιρότητα την πρότασή μας για τα μεγάλα έργα υποδομών που επανειλημμένα έχουμε καταθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ότι πρέπει να γίνονται από δημόσιο – κρατικό φορέα κατασκευών που θα κατέχει τα μηχανήματα και τα υλικά, θα κάνει τις μελέτες με επιστημονικά κριτήρια και θα κατανέμει το εργατικό και επιστημονικό προσωπικό σε όλα τα στάδια της μελέτης – κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας του έργου. Μόνο τότε θα έχουμε φθηνά και ποιοτικά έργα που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού. Διαφορετικά θα γίνεται αυτό που ζούμε διαρκώς: Δρόμοι να βυθίζονται, γεφύρια να γκρεμίζονται, προβλήτες και λιμενοβραχίονες να σπάνε για να μεγιστοποιούνται τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων. Καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει το θέμα του λιμανιού, αλλά και των άλλων καταστροφών που προκλήθηκαν από την τελευταία κακοκαιρία και στα λιμενικά καταφύγια Αγίας Κυριακής και Μαράθου, αλλά και σε κτηνοτροφικές και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές της Τριφυλίας (Ραφτόπουλο, Λυκουδέσι, Φιλιατρά), προ ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 6/12/2021, ώστε να παρθούν αποφάσεις και να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις προς ΕΛΓΑ, Περιφέρεια, αρμόδια Υπουργεία, για να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να απαιτήσουμε να αποζημιωθούν οι κατεστραμμένες υποδομές και το απολεσθέν εισόδημα στο 100%. Να παγώσουν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικούς οργανισμούς όλων όσοι υπέστησαν ζημιές. Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης. Να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απαιτήσει άμεση χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν και τα αλιευτικά καταφύγια Αγίας Κυριακής και Μαράθου και να γίνουν τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας και τεχνητού υφάλου στον Κυπαρισσιακό (Καλό Νερό) που για χρόνια παραπέμπονται στις καλένδες.

Καλούμε τους πληγέντες από την τελευταία κακοκαιρία να μην επαναπαυθούν σε ανέξοδες υποσχέσεις, να οργανωθούν στους συλλόγους τους και να διεκδικήσουν από κοινού όλα όσα δικαιούνται».

Του Ηλία Γιαννόπουλου