Στ. Αναστασόπουλος: «Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε εξασφαλισμένοι από κίνδυνο πλημμύρας»

Στ. Αναστασόπουλος: «Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε εξασφαλισμένοι από κίνδυνο πλημμύρας»

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού το φετινό χειμώνα σε περιοχές της Μεσσηνίας ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του νομού, η οποία πραγματοποιήθηκε τόσο με φυσική παρουσία φορέων όσο και με τηλεδιάσκεψη, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Όπως τονίσθηκε, η Μεσσηνία δεν αντιμετωπίζει εκτεταμένα ζητήματα με χιονοπτώσεις και παγετό, ωστόσο έχει γίνει προετοιμασία για τις περιοχές όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

Σε ό,τι δε αφορά τις πλημμύρες, που είναι πιο σοβαρός κίνδυνος για το νομό, ερωτώμενος από το «Θ» ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, είπε ότι έχουν γίνει ενέργειες και έχουν ληφθεί μέτρα, ωστόσο κανείς ποτέ δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι μια περιοχή είναι εξασφαλισμένη, αφού αυτό εξαρτάται από την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Προμήθεια αλατιού

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσσηνία από την πρόσφατη κακοκαιρία και τις ενέργειες που γίνονται για την καταγραφή και αποκατάστασή τους.

Για το συγκεκριμένο θέμα του Συντονιστικού, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για προμήθεια άλατος και, μάλιστα, συνέστησε στους Δήμους να προχωρήσουν και αυτοί σε προμήθεια αλατιού.

«Εμείς έχουμε αρμοδιότητα για τη συντήρηση του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου και θα έχουμε δύο σημεία αποθήκευσης αλατιού. Όσον αφορά στον Ταΰγετο, στο Ξυλοπριστήριο και το χωριό Στάσιμο. Η Πυροσβεστική έχει πάρει τα μέτρα της και είναι σε ετοιμότητα. Το ίδιο και εμείς, το ίδιο και οι εκπρόσωποι των Δήμων και θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων. Ήδη τις τελευταίες μέρες είχαμε εντονότατη κακοκαιρία που δημιούργησε προβλήματα και ζημιές, τα οποία προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε.

Για όλα αυτά, βέβαια, η λύση είναι η πρόληψη», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Μείωση κινδύνου

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Καπέλιος, σημείωσε ότι στόχος πάντοτε είναι να μειωθεί ο κίνδυνος από τις φυσικές καταστροφές και συμπληρώνοντας πως αυτή την περίοδο η Πολιτική Προστασία είναι πιο οργανωμένη από ποτέ.

Ακολούθως είπε ότι πάντοτε υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά τώρα είναι περισσότερο, καθώς- όπως εκτιμά- διανύουμε περίοδο έξαρσης. «Όπως και να έχει, πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να είμαστε προσεκτικοί και να μειώνουμε τον κίνδυνο βάζοντας πάντα σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Καπέλιος.

Ο διευθυντής Τεχνικών Έργων, Παναγιώτης Γιαννακέας, σημείωσε ότι η Μεσσηνία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με χιονοπτώσεις και πάγο, ενώ στα δύο σημεία, Καλαμάτα  – Σπάρτη και 7η Ε.Ο. Διαβολίτσι – Επικ. Απόλλωνας, υπάρχει εργολαβία αποχιονισμού, με τον εργολάβο σε επιφυλακή με μηχανήματα για 150 ημέρες. Πρόβλημα παγετού αντιμετωπίζει ο δρόμος στην Καζάρμα, όπου θα ληφθούν μέτρα.

Τέλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Γεωργανάς, τόνισε πως έχει γίνει χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών του νομού και ανέλυσε τις 3 φάσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχει επικαιροποιηθεί.

Από την πλευρά του ΓΟΕΒ, επισημάνθηκε πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για  να υποστηρίξει τους πατατοπαραγωγούς για την παγοπροστασία των καλλιεργειών τους.

Πλημμύρες

Καθώς η Μεσσηνία αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο από πιθανές πλημμύρες, ερωτώμενος ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου αποκλειστικά για το θέμα αυτό και έχουν ληφθεί μέτρα από την Περιφερειακή Ενότητα που έχει την αρμοδιότητα, για ποταμούς και χείμαρρους με εργολαβίες.

Αναφέρθηκε στην αρνητική εξέλιξη που υπήρξε στη μεγάλη εργολαβία για τον καθαρισμό του Παμίσου και του Άρι, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, την οποία χαρακτήρισε ατυχή και προσθέτοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων.

«Με προτεραιότητα τις πυρόπληκτες περιοχές έχουμε πάρα πολλές μικρότερες εργολαβίες που παρεμβαίνουμε και με τα δικά μας μηχανήματα. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει αρκετή δουλειά. Ποτέ, όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε εξασφαλισμένοι από κίνδυνο πλημμύρας, διότι αυτό εξαρτάται και από την ένταση και από την ποσότητα του νερού που θα πέσει σε ορισμένο χρόνο», κατέληξε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Της Βίκυς Βετουλάκη