Συνεχίζεται η εξαπάτηση Μεσσηνίων ηλεκτρονικά από επιτήδειους

Συνεχίζεται η εξαπάτηση Μεσσηνίων ηλεκτρονικά από επιτήδειους

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις ενημερώσεις, δυστυχώς οι επιτήδειοι βρίσκουν τρόπο να εξαπατούν ακόμα συμπολίτες μας και να χάνουν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Άλλες δύο τέτοιες υποθέσεις εξιχνιάσθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, όμως δυστυχώς τα χρήματα των πολιτών είχαν ήδη εξαφανισθεί. Και οι δύο απάτες έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο και απόσπαση των κωδικών των τραπεζικών λογαριασμών από τους κατόχους.

Στο μεταξύ, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, όπου έγιναν 24 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα.

Απάτες

Η πρώτη περίπτωση απάτης έγινε στην Καλαμάτα στις 9 Σεπτεμβρίου σε βάρος μια 57χρονης επιχειρηματία. Μαζί της επικοινώνησε τηλεφωνικά κάποιος, προκειμένου να κλείσει συμφωνία για παροχή υπηρεσιών από την εταιρεία της. Μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση να προκαταβάλει το ποσό που συμφωνήθηκε και κατάφερε να την πείσει να του δώσει το προσωπικό της email, με το οποίο ήταν συνδεδεμένο το e banking του τραπεζικού λογαριασμού.

Με την πρόφαση να ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων, την έπεισε να του αποκαλύψει των κωδικό που είχε σταλεί στο email, ο οποίος όμως ήταν κωδικός επιβεβαίωσης για αλλαγή των κωδικών στο λογαριασμό.

Οι απατεώνες προχώρησαν άμεσα σε αλλαγή των κωδικών πρόσβασης στο ebanking, απέκτησαν πρόσβαση στο λογαριασμό της 57χρονης και άρχισαν τμηματικά να μεταφέρουν χρήματα.

Η ίδια κατάλαβε ότι κάτι γίνεται, επικοινώνησε με την τράπεζα, αμφισβήτησε τηλεφωνικά τις συναλλαγές που γίνονταν εκείνη τη στιγμή και πρόλαβε να σώσει 3.000 ευρώ από τα 15.000 ευρώ που είχαν αρχίσει να μεταφέρουν.  Ωστόσο, τα υπόλοιπα 12.000 ευρώ έκαναν φτερά.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος έξι ατόμων, ηλικίας από  19 έως 46 ετών, για απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα.

Ειδικότερα, ως δράστες φέρονται από τη Θεσσαλονίκη μια 25χρονη, μια 19χρονη και μία 36χρονη, από την Ημαθία μια 41χρονη και ένας 46χρονος και από τη Λαμία ένας 28χρονος.

Η δεύτερη περίπτωση απάτης που εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας αφορά μια 62χρονη που εξαπατήθηκε στις 3 Μαΐου.

Η 62χρονη από την Καλαμάτα έλαβε στο κινητό της γραπτό μήνυμα με αποστολέα δήθεν την τράπεζά της που την ενημέρωνε ότι η κάρτα της έχει μπλοκαρισθεί και την καλούσε να ακολουθήσει ένα σύνδεσμο. Όταν ακολούθησε το σύνδεσμο, της ζητήθηκαν οι κωδικοί της τράπεζας και κατάφεραν να της αποσπάσουν 600 ευρώ.

Από την έρευνα της Αστυνομίας ως δράστης φέρεται ένας 36χρονος Ρουμάνος από την Αγγλία.

Επιχείρηση

Στο μεταξύ, την Τρίτη διεξήχθη αστυνομική επιχείρηση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκειά της έγιναν έλεγχοι συνολικά σε 1.293 άτομα, εκ των οποίων τα 955 ήταν Έλληνες και τα 338 αλλοδαποί, καθώς και σε 900 οχήματα. Προσήχθησαν 162 άτομα, από τα οποία 88 ήταν Έλληνες και 74 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 104  άτομα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βεβαιώθηκαν συνολικά 257 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν:

-Τρία άτομα για ναρκωτικά, εκ των οποίων το ένα κατηγορείται και για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας. Ειδικότερα, συνελήφθη ένας 68χρονος Ρομά στο Ασπρόχωμα διότι κατείχε δύο ναρκωτικά δισκία, ενώ, όπως προέκυψε, δεν είχε δελτίο ταυτότητας, ένας 61χρονος στην Άμφεια για κατοχή 0,4 γραμμαρίων χασίς κι ένας 50χρονος στο Βασιλίτσι με 1,2 γραμμάρια χασίς.

-Ένας 34χρονος για καταδικαστικό έγγραφο.

-Πέντε άτομα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

-Δεκαπέντε αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους κατά τόπο εισαγγελείς.

Της Βίκυς Βετουλάκη