Ανεβαίνει και πάνω από 3,50 το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Ανεβαίνει και πάνω από 3,50  το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Ανοδικές τάσεις έχουμε από τη νέα χρονιά στα ελαιόλαδα στη χώρα. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, του Ηρακλείου Κρήτης, προχώρησε σε δημοπρασία διάθεσης 55 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3.

Όπως δήλωσε στην ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Περογιαννάκης, «το ελαιόλαδο πουλήθηκε προς 3,56 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Αγοραστής ήταν τοπική εταιρεία τυποποίησης.

Είναι η πρώτη δημοπρασία του 2022 και είδαμε ότι υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Σε 15 έως 20 ημέρες θα κάνουμε ξανά νέα δημοπρασία. Στην περιοχή είμαστε στο 50% της συγκομιδής και όλα εξελίσσονται καλά. Τα ελαιόλαδα είναι καλής ποιότητας και οξύτητας, ενώ έχουμε και καλές αποδόσεις».  

Στα 3,60 ευρώ το κιλό πούλησε λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Συκέας στη Λακωνία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Σωτήρης Μπατσάκης, «πουλήθηκαν 15 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2021/2022, σε ελληνική εταιρεία τυποποίησης. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερες ποσότητες».

Πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων, της Λακωνίας, πούλησε 56 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 3,655 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα του ελαιολάδου πήρε η εταιρεία Hellas oil.

Στα 3,60 ευρώ το κιλό πουλήθηκε πριν από την Πρωτοχρονιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μονεμβασιά. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, «πουλήσαμε ένα βυτίο ελαιόλαδο στην εταιρεία Χελιώτης στα 3,60 ευρώ το κιλό.

Η περιοχή ολοκληρώνει τη συγκομιδή και αυτή την εβδομάδα θα δούμε αν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις ή προχωρήσουμε σε δημοπρασία μεγαλύτερης ποσότητας ελαιολάδου.

Ποσοτικά ο συνεταιρισμός θα κινηθεί στις ίδιες με πέρσι ή και παραπάνω ποσότητες. Ποιοτικά έχουμε καλές οξύτητες. Βάζουμε τιμή στόχο τα 3,70 ευρώ το κιλό και θα δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά. Πάντως υπάρχει ανοδική τάση στις τιμές ελαιολάδου αυτή την περίοδο».

Στη Μεσσηνία ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην περιοχή. Το ελαιόλαδο αποθηκεύεται στα ελαιοτριβεία της περιοχής και όσοι παραγωγοί μέχρι σήμερα δεν έχουν πουλήσει δε βιάζονται να κάνουν εμπορικές πράξεις γιατί περιμένουν καλύτερες τιμές».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στα 3,50 ευρώ το κιλό γίνονται πράξεις για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία. Εκτιμώ ότι οι τιμές σταδιακά θα αυξηθούν.

Πάντως οι Ισπανοί θα καθορίσουν και φέτος την τιμή όταν ανακοινώσουν επίσημα την παραγωγή τους. Υπήρξαν κάποια προβλήματα ποιότητας στο ελαιόλαδο της περιοχής από το γλοιοσπόριο. Από την άλλη οι Έλληνες έμποροι φαίνεται να αναζητούν να αγοράσουν καλής ποιότητας ελαιόλαδα».