Ελπίδα: Ισχυροί άνεμοι αλλά μικρές ζημιές στη Μεσσηνία

Ελπίδα: Ισχυροί άνεμοι αλλά μικρές ζημιές στη Μεσσηνία

Μικροπροβλήματα από την κακοκαιρία στο Δήμο Καλαμάτας

Επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας βρίσκονται οι Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας υπό το συντονισμό των αντιδημάρχων Γιάννη Ζαφειρόπουλου, Αναστάση Σκοπετέα και Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου.

Οι ζημιές που καταγράφηκαν στο Δήμο Καλαμάτας προκλήθηκαν από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και ήταν οι εξής:

Στην οδό Λακωνικής σημειώθηκε πτώση ηλεκτροφόρων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ. Στην οδό Καλλιπατείρας παρασύρθηκε στέγη οικίας. Στην οδό Χρήστου Μαλαπάνη ξεριζώθηκε ακακία. Στο Πάρκο Νέδοντος, στο ύψος της Σόλωνος, έσπασαν κλαδιά ευκαλύπτου. Στο 4ο Γυμνάσιο ξεριζώθηκε πεύκο. Στη γέφυρα της Αθηνών έσπασαν κλαδιά από πεύκο. Στη νησίδα Αριστοτέλους και Ακρίτα ξεριζώθηκε χαρουπιά. Θράκης και Ύδρας ξεριζώθηκε καλλιστήμονας, ενώ έσπασαν κλαδιά από δέντρα και σε μερικές ακόμη οδούς. Στη Βέργα προχθές το βράδυ σημειώθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία αποκαταστάθηκε χθες το πρωί.

Επίσης, στη Σπερχογεία κόπηκε καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ. Στη Θουρία σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Νηπιαγωγείο, ενώ υπήρξε πτώση σπασμένων κλαδιών από δέντρα τα οποία θα καθαριστούν αύριο, που θα κοπάσει ο άνεμος, από συνεργεία του Δήμου. Η εθνική οδός Καλαμάτας – Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου, είναι ανοιχτή και η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς αλυσίδες.

Σε μεγάλο τμήμα δημοτικών οδών της περιοχής Αλαγονίας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλαγονίας, Γιώργος Καζάκος, με το κατάλληλο όχημα (αλατιέρα) έριξε αλάτι για την αποφυγή δημιουργίας πάγου στο οδόστρωμα.

Στην περιοχή Πηγών σημειώθηκε πτώση βράχου, που δεν προξένησε σημαντικές ζημιές.

Στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Χαμηλή χιονόπτωση παρατηρήθηκε στην Πολιανή, που δε δημιούργησε προβλήματα και δε χρειάστηκε κάποια παρέμβαση.

Να σημειώσουμε ότι από χθες τα ξημερώματα οι δυνατοί άνεμοι [που έπνεαν στην πόλη της Καλαμάτας], εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, δημιούργησαν ζημιές  σε ομπρέλες καταστημάτων, κάδους απορριμμάτων, ενώ υποχώρησαν και σκαλωσιές σε κτήρια της πόλης που εκτελούνταν εργασίες. Ακόμα έσπασε τζαμαρία σε πολυκατάστημα, ενώ δεκάδες αντικείμενα έφυγαν από μπαλκόνια σπιτιών.

Επίσης το βράδυ υπήρξε πολύωρη διακοπή ρεύματος σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.

Στο μεταξύ, η καταγραφή της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στις -ανατολικές, κυρίως- περιοχές της από την επέλαση του χιονιά της κακοκαιρίας “Ελπίς”, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προχθές το πρωί.

Χωρίς προβλήματα παρέμεναν χθες τα οδικά δίκτυα – εθνικά και επαρχιακά – στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, όπου οι μηχανισμοί της Περιφέρειας βρίσκονταν σε ετοιμότητα και επενέβαιναν όπου χρειαζόταν. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας βρίσκονταν στον Ταΰγετο και κρατούσαν ανοιχτό τον παλιό εθνικό δρόμο Καλαμάτα – Σπάρτη.