Γ. Κόκκινος: Η χειρότερη ελαιοπαραγωγική χρονιά της τελευταίας 25ετίας

Γ. Κόκκινος: Η χειρότερη ελαιοπαραγωγική χρονιά της τελευταίας 25ετίας

Στα 3,70 η τιμή παραγωγού στη Μεσσηνία, αλλά πρέπει να έχει και διάρκεια

Η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία ολοκληρώθηκε και ξεκίνησαν τα… δύσκολα για τους παραγωγούς. Η τιμή αυτή την περίοδο είναι πολύ κοντά στα 3,70 ευρώ/κιλό, όμως, το ερώτημα είναι αν θα κρατηθεί στα επίπεδα αυτά. Πάντως, δεν έλειψαν και τα σοβαρά προβλήματα, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει όλη την ανθρώπινη αλυσίδα παραγωγής. Από το υπουργείο, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών, αλλά και τους ίδιους τους καλλιεργητές.

Μάλιστα, για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 25ετίας στην ελαιοκαλλιέργεια γενικώς κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκ μέρους της ομάδας παραγωγών Νηλέας Μεσσηνίας ο κ. Γιώργος Κόκκινος.

Όπως μας είπε, η συγκομιδή ολοκληρώθηκε, αλλά σημαδεύτηκε φέτος από πληθώρα προβλημάτων, κάτι που αν μη τι άλλο προκαλεί προβληματισμό για το μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, καθοριστικές ήταν οι εξελίξεις με την κακή καρπόδεση που οδήγησε σε ακαρπία λόγω των εναλλαγών στον καιρό την άνοιξη, μετέπειτα οι παρατεταμένοι καύσωνες του καλοκαιριού, εν συνεχεία η έλλειψη εργατικών και εν τέλει το φθινόπωρο οι προσβολές από μύκητες, με χαρακτηριστικό το γλοιοσπόριο που σημειωτέον εμφανίστηκε φέτος λόγω των πολλών βροχών και της άπνοιας και σε ελαιώνες έως ένα βαθμό ευάερους και ευήλιους.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόκκινος, η ακρίβεια στις εισροές θα εντείνει τέτοιου είδους προβλήματα και θα πάμε σε νέα μείωση παραγωγής. Όσον αφορά τέλος στις τιμές, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο κυμαίνονται πλέον στα 3,70 ευρώ το κιλό, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει διάρκεια.

Στις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συγκομιδή στην περιοχή των Μολάων και αν όλα πάνε καλά με τον καιρό, θα πάμε ως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παίζουν στα 3,65 ευρώ το κιλό και ο κόσμος περιμένει νέα άνοδο μετέπειτα για να κάνει πράξη.

Στην ίδια περιοχή ο Παναγιώτης Πουλάκος αποκάλυψε στον ΑγροΤύπο πως πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας έκλεισε συμφωνία με εταιρεία για απορρόφηση ελαιολάδου φετινής εσοδείας 30 τόνων στην τιμή των 3,60 ευρώ καθαρά. Και σε αυτήν την περιοχή δεν έχει ολοκληρωθεί το μάζεμα και η ελαιοποίηση, αλλά υπάρχει πλέον προβληματισμός, εν όψει κακοκαιρίας. Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Πετρίνας ετοιμάζεται για ένα διαγωνισμό πώλησης Καλαμών φετινής εσοδείας τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί η Κρήτη

Ανοδικά άρχισαν να κινούνται εν τω μεταξύ και οι τιμές στην Κρήτη, με τους διαγωνισμούς των συνεταιριστικών οργανώσεων να ανεβάζουν περαιτέρω τον πήχη και τις προσδοκίες των παραγωγών. Συγκεκριμένα, ο ΑΣ Ζάκρου πούλησε προϊόν με 3,62 ευρώ το κιλό, ο ΑΣ Εμπάρου με 3,56 ευρώ το κιλό, ο ΑΣ Κριτσάς με 3,65 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια τιμή δίνει σε παραγωγούς και ο Συνεταιρισμός Σκοπής.