Ημέρα δράσης για την Υγεία ανακοίνωσε για την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ

Ημέρα δράσης για την Υγεία  ανακοίνωσε για την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ

Πανελλαδική Ημέρα δράσης για την Υγεία χαρακτήρισε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου του 2022 με απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Σε συνεργασία δε με τις Ομοσπονδίες του χώρου της υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ), σε κοινή σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, συναποφάσισαν την ανάδειξη την ημέρα εκείνη των προβλημάτων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης.

Οι κύριες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες θα διοργανωθούν και στην περιφέρεια.

Στάση εργασίας
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν κηρύσσει στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο στο Λεκανοπέδιο την Τετάρτη, 26 του Γενάρη, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου.

Ταυτόχρονα κηρύσσει για την περιφέρεια στάση εργασίας από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν στις πόλεις τους από τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Ενίσχυση του ΕΣΥ
Η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τα Νομαρχιακά της Τμήματα, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις και δράσεις στις πόλεις τους για την ανάδειξη των ζητημάτων της Υγείας.

Τα αιτήματα είναι:

-Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

-Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού

-Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία

-Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού

-Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

-Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Β.Β.