ΚΑΕ Μεσσηνίας: Σεμινάριο για πιστοποίηση ελαιολάδου ως διαβατήριο για νέες αγορές

ΚΑΕ Μεσσηνίας: Σεμινάριο για πιστοποίηση ελαιολάδου ως διαβατήριο για νέες αγορές

Ένα νέο σεμινάριο θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας με θέμα “H πιστοποίηση του ελαιολάδου ως διαβατήριο για νέες αγορές”.

Σκοπός είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας της πιστοποίησης, τόσο στον πρωτογενή τομέα, με επίκεντρο την καλλιέργεια της ελιάς όσο και στο δευτερογενή τομέα, με έμφαση στο ελαιόλαδο, ενώ απευθύνεται σε παραγωγούς, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, αλλά  και μεταποιητές και ελαιοτριβείς που επιθυμούν την πιστοποίηση των προϊόντων τους, για να τους προσδώσουν υπεραξία και να τα προωθήσουν σε νέες και πιο επικερδείς αγορές.

Το σεμινάριο είναι διάρκειας 15 διδακτικών ωρών, ενώ θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom το χρονικό διάστημα 24 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα: 

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου | 18:30-21:00

Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς & βιολογική παραγωγή ελαιολάδου| Ειρήνη Καρατάσιου

Αρχές και φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας (ιστορική εξέλιξη, θεμελιώδεις αρχές, αγορά βιολογικών προϊόντων κ.ά.), κανόνες παραγωγής (λίπανση, φυτοπροστασία – πρόληψη και καλλιεργητικές τεχνικές για τον περιορισμό χρήσης φυτοφαρμάκων κ.ά.), βιολογική γεωργία συγκριτικά με τη συμβατική γεωργία. Η ποιότητα στο ελαιόλαδο (νομοθεσία, ανάγκες της αγοράς, συμπεριφορά καταναλωτή), σύστημα ελέγχου βιολογικών προϊόντων (αξιοπιστία, απαιτήσεις και κόστος), ενδείξεις και επισήμανση των προϊόντων (νωπά και μεταποιημένα).

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου | 18:30-21:00

Ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας της ελιάς | Ειρήνη Καρατάσιου

Ορισμός, αρχές και φιλοσοφία της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ολοκληρωμένη διαχείριση συγκριτικά με τη βιολογική ή τη συμβατική γεωργία, απαιτήσεις των αγορών, καλλιεργητικές φροντίδες (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία), πιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης (πρωτογενής τομέας).

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου | 18:30-21:00 

Πιστοποιήσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας της ελιάς | Άννα Πετρέα

Εθνικά πρότυπα AGRO 2.1-2.2 (απαιτήσεις, εφαρμογή και πλεονεκτήματα, πληροφοριακό σύστημα “i-AGRO”), διεθνές πρότυπο GLOBALG.A.P. (απαιτήσεις, εφαρμογή και πλεονεκτήματα).

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου | 18:30-21:00 

Πιστοποίηση ελαιόλαδου & ελαιοτριβείων | Άννα Πετρέα

Εθνικό πρότυπο AGRO 2.3 (απαιτήσεις, εφαρμογή και πλεονεκτήματα), πρότυπα ISO 9001 & ISO 22000 (απαιτήσεις, εφαρμογή και πλεονεκτήματα)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου | 18:30-21:00 (προαιρετικό)

Σύγχρονες απαιτήσεις αγοράς & φορείς πιστοποίησης | Σπύρος Ρουσσίδης

Απευθύνεται κυρίως σε μεταποιητικές μονάδες

Πρότυπα BRC & IFS (απαιτήσεις, εφαρμογή και πλεονεκτήματα ρόλος, λειτουργία και έλεγχος)

Το κόστος συμμετοχής για τις 4 πρώτες θεματικές είναι 40 ευρώ, ενώ για το σύνολο των πέντε θεματικών 50 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο του ΚΑΕΜ στην Καλαμάτα τηλεφωνικά στο 27210 25700 και μέσω e-mail: info@kaem.gr, www.kaem.gr/seminars/.