ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι θα εγκαταστήσουν 300 φορτιστές οχημάτων έως τα τέλη του 2022

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι θα εγκαταστήσουν 300  φορτιστές οχημάτων έως τα τέλη του 2022

Στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου στο 5ο συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, ενώ για τη διαδικασία της «πράσινης» μετάβασης στα νησιά τους μίλησαν οι δήμαρχοι Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης και Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομνηνέας,.

Ο κ. Παπαστεργίου εκτίμησε ότι οι Δήμοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δέσμευση που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης να ολοκληρώσουν 300 Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) έως το τέλος του 2022. Σημείωσε δε, ότι πριν προχωρήσουν οι Δήμοι στην τοποθέτηση των φορτιστών, θα πρέπει να τακτοποιηθεί το ζήτημα που υπάρχει σε σχέση με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση εγκατάστασής τους.

Ερωτηθείς για τη συμβολή της ΚΕΔΕ, είπε ότι μπορεί να διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες με διαγωνισμούς που θα γίνουν, παραχωρώντας το δικαίωμα εγκατάστασης φορτιστών, προκειμένου αυτό το δίκτυο να αναπτυχθεί γρήγορα και κυρίως ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα. «Να μην είναι αναγκασμένοι οι οδηγοί που πηγαίνουν από την Αθήνα στα Τρίκαλα να χρησιμοποιούν διαφορετικές εφαρμογές ή πρακτικές ή τιμολογήσεις για να φορτίσει το αυτοκίνητό τους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ακόμη ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων της, καθώς έχει πλέον στη διάθεσή της τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία που δε διέθετε στο παρελθόν. Όπως είπε, στη σχετική πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σχεδόν όλοι οι Δήμοι έχουν καταθέσει προτάσεις για προμήθεια διαφόρων οχημάτων, όπως μεταφοράς προσωπικού, καλαθοφόρα, μικρά απορριμματοφόρα, ενώ αναμένεται και πώς θα εξελιχθεί η χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με τον στόλο των αστικών λεωφορείων των επαρχιακών πόλεων, προκειμένου να απαλλαγούν τα κέντρα των πόλεων από τα ογκώδη και ρυπογόνα παλαιά λεωφορεία.

Απόφαση ένταξης εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας για το ΣΦΗΟ

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του 2020, καταγράφηκε μια θετική εξέλιξη για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς απόφαση ένταξης έλαβε η πρόταση που είχε κατατεθεί στο Πράσινο Ταμείο για τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ), στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020». Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος σε πρώτη φάση λαμβάνει ποσό έως και 59.520 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χρήση καθαρής ενέργειας στις μεταφορές, ως μια δράση απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι πολιτική που προωθείται και υποστηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας.