ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: 458 δράσεις πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής και κοινωνικής υγείας

ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: 458 δράσεις πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής και κοινωνικής υγείας

Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και σύμφωνα με το επιστημονικό του πρόγραμμα, το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας πραγματοποίησε, για το έτος 2021, 458 δράσεις πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής και κοινωνικής υγείας, όπου συμμετείχαν περίπου 4.000 παιδιά, έφηβοι, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά, για 1.548 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η επιστημονική ομάδα οργάνωσε και υλοποίησε 97 βιωματικά εργαστήρια. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων αυτών τα παιδιά, μέσα από ασκήσεις ενεργητικής συμμετοχής, επεξεργάστηκαν τις δεξιότητές τους, τη διαφορετικότητα και τις ομοιότητες με τους άλλους, μοιράστηκαν τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους.

Exif_JPEG_PICTURE

Για 836 εφήβους πραγματοποιήθηκαν 50 εργαστήρια επικοινωνίας, όπου οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέφρασαν, μέσα από βιωματικές δράσεις, σκέψεις και απόψεις πάνω σε θέματα που τους απασχολούν, σε σχέση με τον εαυτό τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και το μέλλον τους. Επίσης, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας θετικής αντίληψης για τη ζωή.

Το Κέντρο Πρόληψης υλοποίησε και μία βιωματική ομάδα για εφήβους ηλικίας 13 έως 14 ετών (στο χώρο του), διάρκειας πέντε δίωρων συναντήσεων. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα, με αφορμή την καθημερινότητα εννέα εφήβων που ήταν οι πρωταγωνιστές του εκπαιδευτικού υλικού «Boys and Girls plus», είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν ένα νέο στη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και να προσδιορίσουν τις συμπεριφορές που θα τον βοηθήσουν να αντισταθεί στην πίεση των συνομηλίκων του.

Exif_JPEG_420

Παρεμβάσεις πρόληψης πραγματοποιήθηκαν και σε γονείς και εκπαιδευτικούς, που μέσα από τα λόγια, τις στάσεις ζωής και τη συμπεριφορά τους διαμορφώνουν την πορεία ζωής του παιδιού. Συγκεκριμένα, για τους γονείς πραγματοποιήθηκαν 4 βιωματικές ομάδες με συμμετοχή 74 γονέων και 21 σεμινάρια με συμμετοχή 333 γονέων. Για τους εκπαιδευτικούς υλοποιήθηκαν 22 συναντήσεις συμβουλευτικής και εποπτείας πάνω σε θέματα διαχείρισης της ομάδας τάξης. Παράλληλα για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το ΚΕΠΕΠΨΥ πραγματοποίησε ένα βιωματικό σεμινάριο πέντε τρίωρων συναντήσεων, θέλοντας να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν το ρόλο του συμβούλου Σχολικής Ζωής.

Για τους γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη υγείας διεξήχθηκαν δύο διαδικτυακές ημερίδες με βασικά θέματα την ψυχική ανθεκτικότητα λόγω της πανδημίας και τους κινδύνους του διαδικτύου, με εισηγητές ειδικευμένους πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και διαδικτύου και συμμετείχαν 319 άτομα. Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) δημιουργήθηκε μία αφίσα με το μήνυμα «Η ζωή είναι επιλογές… από σένα εξαρτάται» και έγινε διανομή έντυπου υλικού ΚΕΠΕΠΨΥ – ΟΚΑΝΑ σε κεντρικό σημείο της πόλης της Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο της δράσης «Πες το με μία κάρτα» του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΠΕΠΨΥ υποδέχτηκε στο χώρο του επτά μαθητές του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας μαζί με δύο εκπαιδευτικούς. Εκεί τα παιδιά στόλισαν με τις κάρτες-που τα ίδια δημιούργησαν-το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Κέντρου Πρόληψης.

Τέλος, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε 258 συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής σε 241 γονείς.

Να σημειωθεί πως οι δράσεις έλαβαν χώρα στους Δήμους: Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος, Τριφυλίας, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας.