Μετάλλαξη Όμικρον: Πως θα ανοίξουν τα σχολεία – Αλλαγές στη υγειονομικά πρωτόκολλα

Μετάλλαξη Όμικρον: Πως θα ανοίξουν τα σχολεία – Αλλαγές στη υγειονομικά πρωτόκολλα

Την απόφαση για κανονικό άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, φαίνεται πως έχει πάρει η κυβέρνηση φέρνοντας στο τραπέζι μια σειρά από αλλαγές, οι οποίες αφορούν στα αυξημένα τέστινγκ καθώς και στα rapid test.

Παράλληλα, τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των μαθητών από τη διασπορά του ιού, σύμφωνα με το σχέδιο των ειδικών, φαίνεται να έχει κλειδώσει με την Επιτροπή των Εμεπιρογνωμόνων να συνεδριάζει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σενάριο για παράταση των σχολικών διακοπών θεωρείται ανεδαφικό, μιας και όπως όλα δείχνουν, την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να είναι αυξημένα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πάντως, βούληση της επιτροπής είναι να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε rapid αντί για self test. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος: 

  • Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.