Όχι σε αφαίρεση από εργαζομένους της άδειας για φροντίδα τέκνων λόγω ασθένειας από Covid-19

Όχι σε αφαίρεση από εργαζομένους  της άδειας για φροντίδα τέκνων λόγω ασθένειας από Covid-19

Η κυβέρνηση, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αφαιρεί από τους εργαζομένους την άδεια για τη φροντίδα τέκνων λόγω ασθένειας από Covid-19. Γεγονός που αναδείξαμε ως ΟΙΥΕ στην από 12/1/2022 ανακοίνωσή μας για την άδεια γονέων με παιδιά που νοσούν από Covid.

Με μία αδιανόητη τροπολογία ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού, αφού μειώνει τις απολαβές της άδειας των εργαζόμενων γονέων στο 50%, μειώνει το χρόνο της από 14 ημέρες σε 5 ημέρες, ενώ είναι γνωστό σε άπαντες ότι οι 5 ημέρες δεν αρκούν για την αποθεραπεία από νόσηση Covid-19, άρει την επιβάρυνση της 4ης ημέρας από τον κρατικό προϋπολογισμό (αυτό ίσχυε για όλες τις οικείες περιπτώσεις), επιβαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα και περικόπτει την 5η ημέρα από την άδεια ανάπαυσης των εργαζομένων.

Παρότι η συγκεκριμένη άδεια αποτελεί άδεια ειδικού σκοπού -η οποία στο σύνολο της συγκεκριμένης κατηγορίας έως τώρα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό- ο κ. Χατζηδάκης μεταφέρει τα κόστη της κρίσης στον ΕΦΚΑ, με τα ήδη κατακρεουργημένα αποθεματικά του από τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και την ανεργία.

Η ΟΙΥΕ καταγγέλλει τις ενέργειες αυτές από πλευράς υπουργείου Εργασίας, οι οποίες συντελούν σε ένα τοξικό περιβάλλον και επιβαρύνουν τους εργαζομένους στις ήδη δύσκολες κοινωνικές -οικονομικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία της Covid-19.

Γιώργος Κανέλης

Μέλος διοίκησης Ο.Ι.Υ.Ε, αν. γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας