Πολιτικά… συννεφιασμένο ανέτειλε το 2022 σε Περιφέρεια και Δήμο Καλαμάτας

Πολιτικά… συννεφιασμένο ανέτειλε το 2022  σε Περιφέρεια και Δήμο Καλαμάτας

Διαφωνίες στο μοίρασμα αρμοδιοτήτων και καταγγελίες για «συναλλαγές»

Οι ευχές για καλή χρονιά που αντάλλαξαν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κατά πάγια παράδοση δεν μπορούν να αμβλύνουν τις νεφελώδεις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινά η νέα θητεία των αντιδημάρχων και του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όπως και των αντιπεριφερειαρχών και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στις προχθεσινές εκλογές για το νέο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου είχαμε λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και της νέας αντιπροέδρου του συμβουλίου, Αντωνίας Μπούζα, τη διαφοροποίηση ως προς το διαδικαστικό αρκετών περιφερειακών παρατάξεων, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια (σ.σ. η οποία δεν εκφράστηκε δημόσια), μόλις ανακοινώθηκαν οι νέοι αντιπεριφερειάρχες, από την πλευρά του Στάθη Αναστασόπουλου.

Ενώ ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι ο κ. Αναστασόπουλος διαφωνεί με τη μετακίνησή του από αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης δεν άκουσε τίποτα, δε μέτρησε τη δημοφιλία του τέως αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και έκανε αυτό που ήθελε, παραβλέποντας ότι τη νέα χρονιά, αλλά και την επόμενη, θα ξεκινήσει η υλοποίηση έργων σημαντικών για τη Μεσσηνία, των οποίων η σπουδαιότητα απαιτεί, τουλάχιστον, εμπειρία.

Από την άλλη πλευρά, τα προχθεσινά τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προκάλεσαν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά  των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αφού υπήρξαν καταγγελίες για συναλλαγές μεταξύ του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, αλλά και ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στον ορισμό μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Πάντως, αυτό που θα πρέπει να κρατήσει κάποιος, τουλάχιστον για το Δήμο Καλαμάτας, είναι ότι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες για την υποψηφιότητά του (σ.σ. από στελέχη της πρώην παράταξης του Παναγιώτη Νίκα), σήμερα έχει καταφέρει να είναι κυρίαρχος στη… γαλάζια πολυκατοικία.

Επίσης, ο διάλογος μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συμπόρευση στα σημαντικά θέματα του Δήμου είναι γόνιμος, αλλά, παρά την… πρόβλεψη του Μανώλη Μάκαρη, δε θεωρούμε ότι μπορεί να… καρποφορήσει και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Επί του συγκεκριμένου, ας κρατήσουν όλοι την παροιμία: “στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…”.

Νέο προεδρείο σε Περιφερειακό Συμβούλιο και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
Τα μέλη του νέου προεδρείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την επόμενη διετία, καθώς και τα 8 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, εξελέγησαν στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος προχθές το μεσημέρι στην Τρίπολη.

Νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο Γιάννης Μαλτέζος, μοναδικός υποψήφιος από το συνδυασμό της Περιφερειακής Αρχής. Αντιπρόεδρος εξελέγη η Αντωνία Μπούζα από το συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης και γραμματέας η Τζένη Δημητρακοπούλου από το συνδυασμό “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο”.

Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν: α) από το συνδυασμό της Περιφερειακής Αρχής οι Τάσος Γκιολής, Γιάννης Μαντζούνης και Τάσος Σαρδέλης (με αναπληρωτές τους Νίκωνα Τζινιέρη, Άννα Καλογεροπούλου και Αθηνά Κόρκα), β) από το συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης οι Ντίνα Νικολάκου και Γιώργος Πετρίτσης (με αναπληρωτές τους Ντία Τζανετέα και Γιώργο Ρουμελιώτη), γ) από το συνδυασμό “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο” ο Τάσος Μποζίκης (με αναπληρώτρια τη Μαρία Βεργινάδη), δ) από το συνδυασμό “Πελοποννησιακή Συμμαχία” ο Γιάννης Μπουντρούκας (με αναπληρωτή τον Νίκο Γκιλίτση) και ε) από τους ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους ο Γιώργος Οικονόμου.

Η 11μελής Οικονομική Επιτροπή συμπληρώνεται με τον ορισμό από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου και δύο ακόμα αντιπεριφερειαρχών.

Στην αρχή της προχθεσινής συνεδρίασης ο απελθών πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μανώλης Σκαντζός, ευχαρίστησε τα μέλη του Σώματος για τη συνεργασία και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, ενώ ο τελευταίος ενέπλεξε το εγκώμιο του απελθόντος προέδρου.

Αναφερόμενος στο νέο πρόεδρο, επισήμανε την επιτυχημένη του θητεία ως αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Οι συνδυασμοί “Λαϊκή Συσπείρωση”,  “Αγωνιστική Συνεργασία για την Πελοπόννησο” και “Ανταρσία στον Μοριά” απείχαν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διαμαρτυρόμενες -με επιστολές τους προς το προεδρείο του Σώματος- για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση.

Οι επιστολές
Κοινή συνισταμένη των επιστολών που στάλθηκαν ήταν η διαμαρτυρία τους για τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου και των Επιτροπών.

Στην ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η Λαϊκή Συσπείρωση απέχει από τη διαδικασία επιλογής και ψηφοφορίας του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εκτός από το αξίωμα του προέδρου, που συγκεντρώνει ουσιαστικά όλες τις αρμοδιότητες του προεδρείου και το οποίο δίνεται από το νόμο στην παράταξη του περιφερειάρχη, τα άλλα δύο αξιώματα (αντιπρόεδρος και γραμματέας) θεωρούμε ότι είναι εντελώς αφυδατωμένα και ο ρόλος των μελών του προεδρείου είναι ουσιαστικά διακοσμητικός.

Δε θα νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας την εκλογή ενός οργάνου  του οποίου ο ρόλος είναι να εφαρμόζει και να υπηρετεί ένα βαθιά αντιλαϊκό πλαίσιο, αντίθετος από τις θέσεις αρχής που εμείς υπερασπιζόμαστε.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε να  δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και της Περιφερειακής Αρχής”.

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου με τη σειρά της αναφέρει μεταξύ άλλων: “1. Για την εκλογή του νέου προέδρου και του  προεδρείου: Προφανώς αναγνωρίζουμε και  θεωρούμε πολιτικά και ηθικά ορθό από την παράταξη του περιφερειάρχη να είναι ο πρόεδρος. Όμως ο πρόεδρος όταν εκλεγεί οφείλει να είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και όχι εκπρόσωπος του περιφερειάρχη.

Δυστυχώς, η εμπειρία μάς έδειξε ότι ο κ. περιφερειάρχης δεν έχει τη δημοκρατική κουλτούρα να αποδεχθεί το αυτονόητο και απαιτούσε ο πρόεδρος να μη λειτουργεί ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη.

Φυσικά, για αυτό έχει ευθύνες και ο  απερχόμενος πρόεδρος, αλλά την κύρια ευθύνη και η βασική μομφή μας είναι κατά του περιφερειάρχη. Επειδή, λοιπόν, δεν ήταν θέμα προσώπου του απερχόμενου προέδρου κ. Μανώλη Σκαντζού,  αλλά πολιτικής αντίληψης του περιφερειάρχη, για αυτό αν μπορούσαμε ή αν μπορέσουμε να ψηφίσουμε, δηλώνουμε  ότι δεν ψηφίζουμε τον  ή τη  συνάδελφο που θα προταθεί από την παράταξη του κ. περιφερειάρχη.

2. Για την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής:   Στην εκλογή του 2019 είχαμε τονίσει ότι: «Δε νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής, διότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις νομοθετικές αλλαγές (ν.4623/2019 και 4625/2019) στον “Κλεισθένη” (ν.4555/2018) νομοθέτησε μια διαδικασία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική”.

Τέλος, η “Ανταρσία στο Μωριά” τονίζει: “Η Ανταρσία στο Μωριά καταγγέλλει απερίφραστα τη διαδικασία απολυταρχικής λογικής και ολοκληρωτικής νοοτροπίας για την εκλογή προεδρείου και Οικονομικής επιτροπής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η κυβέρνηση, προχωρώντας ένα βήμα ακόμη στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο, βάφτισε παράταξη τους ανεξάρτητους και υπέκλεψε μέσω του πρόσφατου νομοθετήματος Βορίδη για μια ακόμη φορά την ψήφο σχεδόν του 20% του πελοποννησιακού λαού.

Εμείς, ως Ανταρσία στο Μωριά, όμως, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και λέμε πάντοτε τα πράγματα με το όνομά τους. Καταγγέλλουμε, επίσης, την απολυταρχική (παρα) λογική της απαγόρευσης συνάθροισης άνω των τριών ατόμων με 5 θανάτους και 1.200 κρούσματα πέρυσι και τη φετινή λειτουργία του ΠΕΣΥ για τις αρχαιρεσίες με 50.000 κρούσματα και καθημερινή εκατόμβη νεκρών.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με την απολυταρχική – αντιδημοκρατική – αυταρχική διακυβέρνηση θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση από τον πελοποννησιακό και τον ελληνικό λαό γενικότερα”.

Χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες
Ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι νέοι χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους όρισε με σχετικές αποφάσεις του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, ως χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ορίστηκαν οι: Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος.

Θεματικοί αντιπεριφερειάρχες ορίστηκαν: Θεόδωρος Βερούτης Υποδομών και Μεταφορών, Άννα Καλογεροπούλου Τουρισμού και Πολιτισμού, Ανδρέας Τσουκαλάς Περιβάλλοντος, Στάθης Αναστασόπουλος Πρωτογενούς Τομέα, Χάρης Βυτινιώτης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Άγγελος Χρονάς Υγείας, Τάσος Γκιολής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Χρήστος Λαμπρόπουλος Διοικητικού, Οικονομικού, Εκπαιδευτικών, Οργανωτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης Μεγαλόπολης / αναπληρωτής περιφερειάρχη για το 2022.

Οικονομική Επιτροπή
Εξάλλου, ο περιφερειάρχης όρισε ως πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Λαμπρόπουλο και μέλη τους αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Μεταφορών, Θεόδωρο Βερούτη και Πρωτογενούς Τομέα, Στάθη Αναστασόπουλο.

Εντεταλμένοι σύμβουλοι
Γιάννης Μπουντρούκας Επιχειρηματικότητας, Γιάννης Μαντζούνης Αθλητισμού

Πρόεδροι Νομικών προσώπων
Τάσος Σαρδέλης Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. ΑΟΤΑ, Τάσος Γανώσης Arkadia2020 – ΤΑΠΤοΚ, Γιώργος Οικονόμου Ενεργειακή Κοινότητα.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους νέους αντιδημάρχους

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν οι προχθεσινές δημαιρεσίες Καλαμάτας, αφού μεταξύ των νέων αντιδημάρχων που ορίστηκαν από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο προέκυψε μία επιπλέον ανεξαρτητοποίηση, αυτή του Ανδρέα Καραγιάννη από το συνδυασμό του Βασίλη Τζαμουράνη. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ήδη ανεξαρτητοποιημένη Μαρία Αγγελή από το συνδυασμό του Μανώλη Μάκαρη, αποτέλεσαν τα δύο νέα πρόσωπα που πλαισιώνουν το νέο σχήμα αντιδημάρχων για την επόμενη διετία στο Δήμο Καλαμάτας.

Πικρία Τζαμουράνη για την ανεξαρτητοποίηση Καραγιάννη
Την πικρία του εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης, σχετικά με την απόφαση του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού του, Ανδρέα Καραγιάννη, να ανεξαρτητοποιηθεί, αναλαμβάνοντας θέση αντιδημαρχίας και συμπορευόμενος με τη Δημοτική Αρχή.

«Εύχομαι αυτή η κίνηση του κυρίου δημάρχου να έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά και να ευχηθώ στον Ανδρέα (Καραγιάννη), εξ όσων πληροφορήθηκα εκ των υστέρων θα αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, να έχει επιτυχία για το καλό της πόλης μας, και να προχωρήσει τα έργα που μαζί είχαμε μελετήσει και ωριμάσει την προηγούμενη περίοδο στο Δήμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάκαρης «Πειθήνια όργανα της Δημοτικής Αρχής οι ανεξαρτητοποιημένοι δημοτικοί σύμβουλοι»
Ως «πειθήνια όργανα της Δημοτικής Αρχής» χαρακτήρισε ο Μανώλης Μάκαρης τους ανεξαρτητοποιημένους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας επελέγησαν από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, προκειμένου να συμπληρώσουν το νέο σχήμα αντιδημάρχων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Δημοτικής Αρχής: «Όσον αφορά στις ανεξαρτητοποιήσεις, θεωρώ ότι δυστυχώς η Δημοτική Αρχή Βασιλόπουλου έχασε μια σημαντική ευκαιρία μέσω μιας προγραμματικής σύγκλισης με όλες –κατά το δυνατόν- τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πετύχει μια οικουμενική στήριξη. Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή ακολουθεί την πάγια τακτική των μεταγραφών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο Μ. Μάκαρης. Και πρόσθεσε: «Η προσάρτηση μεμονωμένων ανεξαρτητοποιημένων δημοτικών συμβούλων στη Δημοτική Αρχή Βασιλόπουλου δεν αποτελεί διεύρυνση, αφού οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι εγκαταλείπουν την παράταξή τους, το πρόγραμμά τους, τις ιδέες τους και μετατρέπονται σε πειθήνια όργανα της Δημοτικής Αρχής».

Και σχολίασε με νόημα: “Επιπλέον στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο διαφαίνεται με τον πλέον εμφαντικό τρόπο η ποιοτική διαφορά μιας ισχυρής, υπερκομματικής και ενωμένης αντιπολίτευσης που διαβουλεύεται, προτείνει και οδηγεί τα θέματα της πόλης προς μια θετική κατεύθυνση. Αντίθετα, η μονοκομματική Δημοτική Αρχή Βασιλόπουλου χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα επιμένει να ψαρεύει σε θολά νερά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι από την παρούσα αντιπολίτευση υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει το νικηφόρο σχήμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο Καλαμάτας”.

Νιάρχος: «Πάρτι ανεξαρτητοποιήσεων το Δ.Σ. Καλαμάτας»
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε η τοποθέτηση και του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας», Τάσου Νιάρχου, σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στην κυριακάτικη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε καμία διάθεση να κρίνουμε ηθικά καμία από τις πλευρές που συμμετείχαν, και συνεχίζουν, στο πάρτι ανεξαρτητοποιήσεων στο Δ.Σ. Καλαμάτας. Αυτό, το αφήνουμε στους ψηφοφόρους, που άλλο ψηφίζουν και άλλο βγάζει η κάλπη».

Και συνέχισε λέγοντας: «Το έδαφος για μετατοπίσεις, συγκολλήσεις μεταξύ των παρατάξεων δεν είναι μόνο ο πρόσφατος εκλογικός νόμος περί κυβερνησιμότητας που το επιτρέπει. Η σύμπραξη πολλών αιρετών που είδαν το “φως το αληθινό” το διάστημα που ακολούθησε των εκλογών του 2019, με αποτέλεσμα να ανεξαρτητοποιηθούν από τις παρατάξεις με τις οποίες εκλέχτηκαν, κατέστησε τις πλειοψηφίες θηριώδεις, σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».


Θ. Βασιλόπουλος: Δήμος πρωταγωνιστής των εξελίξεων
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, απευθυνόμενος στο Σώμα ανέφερε: “Το 2022 αποτελεί ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, αλλά και μια χρονιά κατά την οποία θα εξελιχθούν σημαντικά έργα για το Δήμο μας. Η εξέλιξη της πανδημίας, η υγειονομική κρίση και οι συνέπειες αυτής αποτελούν αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη πρόκληση για όλους, καθώς τα πάντα -όπως είναι φυσικό- συνδέονται με την υγεία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες, τις πρωτόγνωρες θα μου επιτρέψετε να πω, συνθήκες, ο Δήμος Καλαμάτας άντεξε και αντέχει. Υλοποιώντας ένα σχεδιασμό εκατομμυρίων ευρώ, προγραμματίζοντας σημαντικά έργα και παρεμβάσεις, διεκδικώντας για τους δημότες μας και τους επισκέπτες μια πόλη πιο φιλική, περισσότερο ανθεκτική, σύγχρονη και βιώσιμη, που ως στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα κάναμε όλα τέλεια; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Και βέβαια, υπάρχουν. Σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, στην υλοποίηση έργων υπήρξε καθυστέρηση. Δε θα πω τι έφταιξε, η υγειονομική κρίση, οι μελέτες που παραλάβαμε, οι δικές μας καθυστερήσεις, σημασία έχει εντοπίζοντας την αιτία να αλλάξουμε τα δεδομένα και να φέρουμε αποτελέσματα.

Αποτελέσματα ανάλογα με αυτά που επιτύχαμε σε επίπεδο καθημερινότητας, όπου η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα αναγνωρίζεται από όλους, αλλά κυρίως σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού και διεκδικήσεων, που είμαστε ένας από τους καλύτερους Δήμους στη χώρα μας, και αυτό συζητιέται σε όλα τα υπουργεία και Οργανισμούς και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας για το Δήμο μας θα αποτυπωθούν τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι υψηλοί. Για ένα Δήμο Καλαμάτας πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό ενώνουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα”.

Το νέο προεδρείο
Μετά την ανάδειξη των υποψηφίων διεξήχθη ψηφοφορία, βάσει της οποίας διαμορφώθηκε το νέο προεδρείο ως εξής:

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεξελέγη ο Δημήτριος Πολίτης, προερχόμενος και προταθείς από την παράταξη του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος έλαβε 19 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 18 λευκά ψηφοδέλτια

Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο Ευστάθιος Σταματόπουλος, προερχόμενος και προταθείς από την παράταξη που αναδείχθηκε δεύτερη (παράταξη με επικεφαλής τον κ. Κοσμόπουλο), ο οποίος έλαβε 22 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 15 λευκά ψηφοδέλτια

Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τσαπόγας, προερχόμενος και προταθείς από την παράταξη που αναδείχθηκε τρίτη (παράταξη με επικεφαλής τον κ. Τζαμουράνη), ο οποίος έλαβε 24 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 13 λευκά ψηφοδέλτια.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, γνωστοποίησε ότι με απόφασή του ορίζει δημοτικούς συμβούλους σε θέσεις αντιδημάρχων, με θητεία από 10 Ιανουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, ως εξής:

Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημοτικής Περιουσίας και Κοιμητηρίων: Σαράντος Μαρινάκης.
Ο ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

– Εισηγήσεις στα συλλογικά όργανα

-Εισηγήσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών κάθε σχετικής προμήθειας, διαγωνισμού έργου ή παροχής υπηρεσιών

-Σχεδιασμός οικονομικής πολιτικής του Δήμου

-Παρακολούθηση οικονομικής κατάστασης των Νομικών Προσώπων του Δήμου

– Σύνταξης του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου και τη παρακολούθηση της εκτέλεσής του

-Θεμάτων δημοτικής περιουσίας του Δήμου και των Νομικών Προσώπων (αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και κληροδοτημάτων, σύνταξη χρησιδανείων κ.λπ.)

– Έγκριση αναγκαιότητας προμήθειας ή παροχής υπηρεσιών

– Άδειες κοινόχρηστων χώρων, αιγιαλού και πανηγυριών και κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του

– Συμφωνητικά παραχώρησης αιγιαλού

– Αποφάσεις βεβαιώσεων τελών κοινόχρηστων χώρων -0,5%-5%- διαφημίσεων- Τ.Α.Π- Φ.Η.Χ-τελών καθαριότητας

-Αποφάσεις επιβολής προστίμων

-Βεβαιώσεις Τελών Ακίνητης Περιουσίας

-Προεδρεία Οικονομικής Επιτροπής

– Απαντήσεις σε αιτήματα φορέων, πολιτών και προμηθευτών όταν δεν απαιτείται ειδικότερη αντιμετώπιση και δεν χρήζει απάντησης από το Δήμαρχο

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του.

Ο ως άνω Αντιδήμαρχος ασκεί εποπτεία κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, της οργάνωσης, διοίκησης, παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου των λειτουργιών των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Οικονομικών και συγκεκριμένα των τμημάτων Προσόδων, Περιουσίας & Κοιμητηρίων, Λογιστηρίου και Μισθοδοσίας, Ταμείου Προμηθειών και Αποθήκης

Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Νικόλαος Μπασακίδης.
Ο ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

– Εισηγήσεις στα συλλογικά όργανα

– Εισηγήσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών κάθε σχετικής προμήθειας, διαγωνισμού έργου ή παροχής υπηρεσιών

– Λογαριασμούς σχετικών έργων

-Ενημερωτικά έγγραφα σε φορείς και δημότες και για την εφαρμογή κοινοτικών, περιφερειακών προγραμμάτων

-Την εποπτεία όλων των προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου

-Την εποπτεία των διαδικασιών εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και των Ετησίων Σχεδίων Δράσης

-Της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος καθώς και την εποπτεία υλοποίησής του

-Της συμβολής στη σύνταξη του προϋπολογισμού και της σύνταξης επιχειρησιακών σχεδίων και μελετών

-Το συντονισμό και την αναζήτηση πόρων και χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και των προγραμμάτων χρηματοδότησης.

-Την οργάνωση σύνταξης και υποβολής προτάσεων των προς ένταξη έργων.

-Την οργάνωση μηνιαίας σύσκεψης για τα προγράμματα χρηματοδότησης και την πορεία ένταξης και εκτέλεσης ήδη ενταγμένων έργων

– Της εκπόνησης, της υλοποίησης και συμμετοχής σε προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου

– Εποπτεία για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την ψηφιακή στρατηγική στο Δήμου

– Την υποβολή, παρακολούθηση και εποπτεία των πολιτικών ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων

– Ενημερωτικά έγγραφα σε φορείς και δημότες για την εφαρμογή πληροφορικής και νέων τεχνολογιών

– Την υποβολή, παρακολούθηση και εποπτεία όλων των νέων προγραμμάτων και έργων που αξιοποιούν καινοτόμες μεθόδους

– Εποπτεία του υπό ίδρυση Τμήματος Καινοτομίας του Δήμου της Καλαμάτας

– Της προώθησης θεμάτων διεθνούς συνεργασίας και αδελφοποιήσεων κατά τα προβλεπόμενα από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

-Την Προεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

-Δηλώσεις Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

-Άδειες Πολιτικών Γάμων

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του.

-Απαντήσεις σε αιτήματα φορέων και πολιτών όταν δεν απαιτείται γενικότερης φύσεως αντιμετώπιση και δεν χρήζει απάντησης από το Δήμαρχο

Ο ως άνω Αντιδήμαρχος ασκεί εποπτεία κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, της οργάνωσης, διοίκησης, παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου των λειτουργιών των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Θεμάτων και συγκεκριμένα των Τμημάτων Διαγωνισμών και Συμβάσεων, Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Θεμάτων, και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Θεμάτων: Γεώργιος Φάβας.
Ο ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

-Εισηγήσεις στα συλλογικά όργανα

-Εποπτεία και φροντίδα για την καλή λειτουργία όλων των δομών του Δήμου (Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, Δημοτικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Συσσίτιο κ.λπ.)

-Εποπτεία στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών

-Εποπτεία των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών και των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες και σε συλλόγους ή σωματεία που επιδιώκουν φιλανθρωπικούς σκοπούς

-Προώθηση θεμάτων δημιουργίας νέων Κοινωνικών Δομών

-Των αποφάσεων οικονομικής ενίσχυσης αυτοστεγαζόμενων και επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας

-Καταβολής πάσης φύσεως επιδομάτων

-Παροχής κοινωνικής προστασίας

-Χορήγησης της Κάρτας Αναπηρίας

Ο ως άνω Αντιδήμαρχος  ασκεί εποπτεία κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, της οργάνωσης, διοίκησης, παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου των λειτουργιών των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρόνοιας και συγκεκριμένα των Τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Εποπτείας, Ελέγχων, Κοινωνικής Αρωγής και Προσχολικής Αγωγής

Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Οχημάτων και Πολιτικής Προστασίας: Ιωάννης Ζαφειρόπουλος.
Ο ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

-Του συντονισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας των δομών του Δήμου

-Της προώθηση της ανακύκλωσης

-Της οργάνωσης του αμαξοστασίου και της ορθολογικής κατανομής των οχημάτων σε

Διευθύνσεις του Δήμου και σε έργα

-Του συντονισμού και της επίβλεψης του έργου της πολιτικής προστασίας

-Της λειτουργίας των συνεργείων καθώς και της προώθησης της πολιτικής του Δήμου σε θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης, διαχείρισης μπαζών κ.ά.

-Της εποπτείας καθαρισμού οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων

-Δηλώσεις Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

-Άδειες Πολιτικών Γάμων

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του.

Ο ως άνω Αντιδήμαρχος ασκεί εποπτεία κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, της οργάνωσης, διοίκησης, παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου των λειτουργιών του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων & Οχημάτων και συγκεκριμένα των τμημάτων Αποκομιδής, Ανακύκλωσης , Οχημάτων

Αντιδήμαρχος Νέων Έργων και Πολεοδομίας: Ανδρέας Καραγιάννης.
Ο ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

-Εισηγήσεις στα συλλογικά όργανα

-Εισηγήσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών κάθε σχετικής προμήθειας, διαγωνισμού έργου ή παροχής υπηρεσιών

-Λογαριασμούς σχετικών έργων

-Ενημερωτικά έγγραφα σε φορείς και δημότες και για την εφαρμογή κοινοτικών, περιφερειακών προγραμμάτων

-Την εποπτεία και τον συντονισμό σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας

-Την εποπτεία της σύνταξης τεχνικών μελετών έργων

-Την επίβλεψη και συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των νέων έργων

-Δηλώσεις Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

-Άδειες Πολιτικών Γάμων

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του

-Απαντήσεις σε αιτήματα φορέων και πολιτών όταν δεν απαιτείται γενικότερης φύσεως αντιμετώπιση και δεν χρήζει απάντησης από το Δήμαρχο.

Ο ως άνω Αντιδήμαρχος ασκεί εποπτεία κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, της οργάνωσης, διοίκησης, παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου των λειτουργιών των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Αντιδήμαρχος Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθελοντισμού: Αναστάσιος Σκοπετέας.
Ο ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

-Εισηγήσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών κάθε σχετικής προμήθειας, διαγωνισμού έργου ή παροχής υπηρεσιών

-Εισηγήσεις στα συλλογικά όργανα

-Λογαριασμούς σχετικών έργων

-Την προβολή των αγροτικών προϊόντων

-Την εποπτεία θεμάτων υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής

-Της ανάληψης δράσεων για τα αδέσποτα ζώα

-Τη δημιουργία δομών εθελοντισμού

-Την καθοδήγηση της επιτροπής Εθελοντισμού του Δήμου

-Την εποπτεία όλων των εκθέσεων που υλοποιούνται για λογαριασμό του Δήμου Καλαμάτας (ενδεικτικά Ανθοκομική έκθεση, Άρτος, Οίνος Έλαιον κ.ά.)

-Δηλώσεις Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

-Άδειες Πολιτικών Γάμων

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του.

Ο ως άνω Αντιδήμαρχος ασκεί εποπτεία κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, της οργάνωσης, διοίκησης, παρακολούθησης , συντονισμού και ελέγχου των λειτουργιών των οργανικών μονάδων της Διεύθυνση Γεωτεχνικών και τις δράσεις του εθελοντισμού

Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Παιδείας, Επιχειρηματικότητας και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών: Μαρία Αγγελή.
Η ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
-Δηλώσεις για πολιτογραφήσεις ομογενών και αλλοδαπών
-Κατάρτιση Ετησίου Μητρώου Αρρένων και Στρατολογικών Πινάκων
-Βεβαιώσεις πληθυσμού Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων
-Αποφάσεις: Πρόσληψης και αλλαγής επωνύμου, καθώς και πρόσληψης πατρωνύμου και μητρωνύμου από παιδιά, που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους ή είναι αγνώστων γονέων, Εξελληνισμού ονοματεπωνύμου Ελλήνων του εξωτερικού, ομογενών αλλοδαπών, που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια και παλιννοστούντων ομογενών, που έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
-Δημοτολογίου (προσθήκη τέκνου, μεταδημοτεύσεις, διαγραφές, κλπ).
-Εισηγήσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών κάθε σχετικής προμήθειας, διαγωνισμού έργου ή παροχής υπηρεσιών
-Της οργάνωσης συντονισμού και παρακολούθησης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Δήμου, της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και την προαγωγή της συνεργασίας των δημοτικών φορέων με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

-Κάθε αρμοδιότητα που άπτεται σε θέματα παιδείας εκτός των θεμάτων των ΚΔΑΠ και αυτών που ορίζονται στον ΟΕΥ ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα της α/θμιας και β/θμιας σχολικής επιτροπής.

ΤΟΜΕΑΣ ΚΕΠ
-Την εποπτεία της λειτουργίας του ΚΕΠ στην πόλη και τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων

– Την εποπτεία λειτουργίας των Δημοτικών Καταστημάτων στις Δημοτικές Ενότητες.

– Έγγραφα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση περιπτέρων (αδειοδότηση- έγκριση εκμίσθωσής, ανάκληση- μετατόπιση κ.λπ.)

– Αποφάσεις: Επιβολής διοικητικών κυρώσεων σεκαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Παράτασης ωραρίου χρήσης και λειτουργίας μουσικών οργάνων, Άδειες, ίδρυση υπεραγορών λιανικού εμπορίου, Άσκησης υπαιθρίου εμπορίου, Συμμετοχής στις Κυριακάτικες Αγορές, Επαγγέλματος κουρέα, κομμωτή, τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών, Λειτουργίας εκθέσεων βιβλίου κατ’ άρθρο 17 του ν. 3377/2005, Επαγγελματικών και Παραγωγικών, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αντικειμένου για τις Λαϊκές Αγορές

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς της.

-Δηλώσεις Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

-Άδειες Πολιτικών Γάμων

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς της.

Η ως άνω Αντιδήμαρχος ασκεί εποπτεία κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, της οργάνωσης, διοίκησης, παρακολούθησης , συντονισμού και ελέγχου των λειτουργιών των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Διοικητικών, ήτοι των Τμημάτων Προσωπικού, Τμήμα Προσωπικού, Διοίκησης & Πρωτόκολλου, Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης και ληξιαρχείου, Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Συλλογικών Οργάνων, Τμήμα Παιδείας & δια Βίου μάθησης, της Διεύθυνσης ΚΕΠ και της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Τμήματος Καταστημάτων

Αντιδήμαρχος Συντήρησης Υποδομών, Συγκοινωνιακού και Κυκλοφοριακού Έργου: Δημήτριος Μαστραγγελόπουλος.
Ο ως άνω αντιδήμαρχος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

-Της συντήρησης δρόμων, δημοτικών κτηρίων, σχολείων αθλητικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και γενικά της συντήρησης του συνόλου των υποδομών του Δήμου

-Της συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες ή την εποπτεία της επίβλεψής ιδιωτών που κατασκευάζουν έργα στο δημοτικό χώρο ή επηρεάζουν το δημοτικό χώρο (π.χ. ΔΕΥΑΚ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ιδιώτες κατασκευαστές)

-Την εποπτεία σε θέματα δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού

-Την εποπτεία σε θέματα κυκλοφοριακών θεμάτων

-Την Παρακολούθηση και λειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής

-Την εποπτεία της συντήρησης των υποδομών των νέων έργων

-Δηλώσεις Τέλεσης Πολιτικών Γάμων

-Άδειες Πολιτικών Γάμων

-Κάθε άλλη άδεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία και σχετίζεται με το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του.


Αναπληρωτής δημάρχου για το έτος 2022 ορίζεται ο Γεώργιος Φάβας.

Άμισθοι αντιδήμαρχοι ορίζονται οι Μαρία Αγγελή και Νικόλαος Μπασακίδης.

Εντεταλμένος σύμβουλος Συντονισμού Διευθύνσεων Καθημερινότητας ορίζεται ο Ιωάννης Μπάκας.

Καθήκοντα προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής στη θέση του δημάρχου θα ασκεί ο Σαράντος Μαρινάκης και οι δύο αντιδήμαρχοι που συμπληρώνουν την Επιτροπή είναι οι Γεώργιος Φάβας και Ιωάννης Ζαφειρόπουλος.

Καθήκοντα προέδρου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στη θέση του δημάρχου θα ασκεί ο Νικόλαος Μπασακίδης και οι δύο αντιδήμαρχοι που συμπληρώνουν την Επιτροπή είναι οι Ανδρέας Καραγιάννης και Δημήτριος Μαστραγγελόπουλος. 

Χθες, κατά την πρωινή σύσκεψη υπό το δήμαρχο, οι νέοι αντιδήμαρχοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις αρμοδιότητές τους και έλαβαν τις σχετικές κατευθύνσεις για την ταχύτερη απόδοση έργου και την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού που έχει σε εξέλιξη η Δημοτική Αρχή.

Δηλώσεις Β. Κοσμόπουλου και Μ. Οικονομάκου
Τέλος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Βασίλης Κοσμόπουλος και Μ. Οικονομάκου, εξέδωσαν τις παρακάτω ανακοινώσεις για τα όσα συνέβησαν, στην προχθεσινή συνεδρίαση:

Βασίλης Κοσμόπουλος
«*Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη και τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής να συνεργαστεί με συμβούλους άλλων δημοτικών παρατάξεων.

*Κατανοούμε απόλυτα αυτή τη συνεργασία,  εφόσον γίνεται σε επίπεδο παρατάξεων, με αρχές, προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες.

*Θυμίζουμε ότι η συνεργασία με παρατάξεις της αντιπολίτευσης τορπιλίστηκε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, λόγω της επιλογής της να συνεργαστεί με παράταξη εκτός του δημοκρατικού τόξου.

*Απάδει όμως της δικής μας λογικής, πρακτικής και ηθικής η ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις τους και στη συνέχεια η συνεργασία τους με τη Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνοντας αμειβόμενες θέσεις ευθύνης.

*Κάτι τέτοιο παραπέμπει ευθέως σε συναλλαγή και εκφράζουμε τη λύπη μας και για τις δύο πλευρές των συναλλασσομένων».

Μαρία Οικονομάκου
“Θερμά συγχαρητήρια στο δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος αξιολογεί ως ακατάλληλους να αναλάβουν θέσεις αντιδημάρχων συμβούλους της ομάδας του και, αντίθετα, ως ικανότερους από αυτούς, πρώην συμβούλους άλλων δημοτικών παρατάξεων”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη