Τι σημαίνει Καζακστάν

Τι σημαίνει Καζακστάν

Το Καζακστάν είναι η 9η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη με έκταση περίπου 3.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά μόλις 20.000.000 πληθυσμού και έχει 7.640 χλμ. συνοριογραμμή με τη Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη συνεχόμενη στον κόσμο.

Το Καζακστάν είναι πρώτο σε παραγωγή ουρανίου (12% των παγκόσμιων αποθεμάτων), τρίτο σε παραγωγή βωξίτη, έκτο σε παραγωγή βισμουθίου, έβδομο σε παραγωγή θείου, ένατο σε εξαγωγές άνθρακα, ένατο σε εξαγωγές πετρελαίου, ένατο σε παραγωγή ψευδαργύρου, δέκατο σε παραγωγή χρυσού, ενδέκατο σε παραγωγή χαλκού, δωδέκατο σε εξαγωγές φυσικού αερίου, δωδέκατο σε παραγωγή σιδηρομεταλλευμάτων, δωδέκατο σε παραγωγή μολύβδου, δέκατο τέταρτο σε παραγωγή μαγγανίου και δέκατο έβδομο σε παραγωγή φωσφορικών αλάτων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Κατέχει, επίσης, αξιοζήλευτες θέσεις διεθνώς σε παραγωγή τιτανίου, καδμίου, καλίου, μαγνησίου, ρήνιου, γάλλιου και σχεδόν όλη την γκάμα των γνωστών σπάνιων γαιών.

Έπειτα απ’ αυτά πιστεύει κάποιος ότι οι ταραχές στο Καζακστάν έγιναν για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στη χώρα;
Δ.Γ.