Δ.Σ. Τριφυλίας: Η αίτηση των 18 και η έκτακτη συνεδρίαση

Δ.Σ. Τριφυλίας: Η αίτηση των 18 και η έκτακτη συνεδρίαση

Χρειάστηκε η αίτηση 18 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με μοναδικό θέμα το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, για να συζητηθεί, επιτέλους, την Παρασκευή στο Σώμα το εμβληματικό αυτό έργο και να εκφραστεί, για πρώτη φορά στους 30 μήνες της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, επίσημα και δημόσια η διεκδίκηση και απαίτηση του Δ.Σ. Τριφυλίας για υλοποίησή του.

Από αυτό αναδεικνύεται η ορθότητα της πρωτοβουλίας των συμβούλων της αντιπολίτευσης, κάτι που καθίσταται αδιαμφισβήτητο, αφού πολλάκις από το Δεκέμβριο του 2019 είχε τεθεί το θέμα – πάλι από επικεφαλής και συμβούλους της αντιπολίτευσης – σε συνεδριάσεις του Δ.Σ., ενώ το είχαν ζητήσει ακόμη και εγγράφως από τον πρόεδρο, αλλά ποτέ η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη δεν το έβαλε ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε τακτική συνεδρίαση.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων βουλευτών Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, καθώς και η τοποθέτηση του «απρόσκλητου» τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, έδωσαν σε όλους να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί και συμβαίνει με το οδικό τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα, αλλά και συνολικά τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, τη στόχευση και τον τρόπο υλοποίησής του.

Πασιφανές έγινε ότι οι Τριφύλιοι είναι «στα κάγκελα» για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, με αφορμή τις δηλώσεις του για προώθηση κατασκευής του οδικού τμήματος Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία, δημιουργώντας τον άξονα Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία που θα διασυνδέει το δρόμο Πάτρα – Πύργος και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Πελοποννήσου, κυρίως με τους Παναγιώτη Κατσίβελα και Χάιδω Παναγιωτοπούλου να τον στοχοποιούν εξαπολύοντας βολές κατά ριπάς.

Από την άλλη, η αναφορά του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, υπό μορφή ερωτήματος, στην απένταξη του έργου από τον τότε Μεσσήνιο πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξελήφθη ως ευθεία βολή και «μομφή» στον κ. Σαμαρά.

Από τη στιγμή που πρόσφατα, το Δεκέμβριο του 2021, με τροπολογία εντάχθηκε και το οδικό τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα στην παραχώρηση του 2007, ο κ. Λεβεντάκης γύρισε το χρόνο πίσω στο 2013, αναφερόμενος σε απένταξη από τον τότε Μεσσήνιο πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Το κρίσιμο δεν είναι τι έγινε τότε, υπό τις συνθήκες που τότε είχαν διαμορφωθεί και επέβαλαν την εξαίρεση του τμήματος για να μη χαθεί το σύνολο του έργου και η παραχώρηση, και στη συνέχεια να γίνονταν διαδικασίες για προώθηση υλοποίησης των υπόλοιπων τμημάτων, αλλά τι γίνεται τώρα και στο μέλλον!

Το γεγονός ότι, ενώ η έκτακτη συνεδρίαση είχε ένα και μοναδικό θέμα το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, την ενημέρωση και λήψη απόφασης για δράσεις, αλλά πολλές φορές η συζήτηση ξέφυγε, ενώ σημειώθηκαν εντάσεις και λεκτικές αντιπαραθέσεις, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, θα πρέπει κάποια στιγμή στις συνεδριάσεις να επέλθει ηρεμία και να αναπτύσσεται ελεύθερα δημοκρατικός διάλογος, τηρουμένης της διαδικασίας και δημοκρατικής λειτουργίας του Σώματος, επί των θεμάτων που συζητούνται…

Του Ηλία Γιαννόπουλου