Επίσκεψη εργασίας από τον πρέσβη του Ισραήλ στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Επίσκεψη εργασίας από τον πρέσβη του Ισραήλ στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Επίσκεψη εργασίας στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας πραγματοποίησε ο πρέσβης του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυγκώρο, μέλη της Διοίκησης και επιχειρηματίες του νομού.

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως γεωπολιτικές εξελίξεις και ενεργειακά ζητήματα και το αποτύπωμα στην οικονομία, σύγχρονες μεθόδους καλλιεργειών αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, καθώς και η τουριστική συνεργασία και προώθηση προϊόντων.

Ο πρέσβης του Ισραήλ επικεντρώθηκε στη συνεργασία που αναπτύχθηκε με σκοπό την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα, μιας και ήταν η δεύτερη συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και επιχειρηματίες, η οποία, αν και οι συνθήκες της πανδημίας ήταν ανασταλτικός παράγοντας, ήδη βρίσκονται σε αναβαθμισμένο επίπεδο.

Ταυτόχρονα, στάθηκε ιδιαιτέρως στη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ, λέγοντας πως το συγκεκριμένο γεγονός θα δώσει το έναυσμα για πολυεπίπεδη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου και των μελών του έγινε παρουσίαση των κλάδων της οικονομίας της Μεσσηνίας και αναφορά στις ιδιαίτερα πολύπλευρες σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και το κράτος του Ισραήλ. Παρουσιάστηκαν ακόμη οι συνθήκες καλλιέργειας, μεταποίησης και το επίπεδο εξαγωγών των τοπικών μεσσηνιακών προϊόντων, όπως το ΠΟΠ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας, ΠΟΠ σφέλα, σύκα, μπαλσάμικο ξύδι και εμφιαλωμένα κρασιά και οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροδιατροφικού εμπορίου. Επίσης, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ευκαιρίες βιώσιμων επενδύσεων, αλλά και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, ειδικά του ιατρικού τουρισμού.

Ιδιαιτέρως αναλύθηκαν οι προοπτικές που αναπτύσσονται στη Μεσσηνία μέσω και της προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.

Υπήρξε, δε, δέσμευση από τις δύο πλευρές για τον προσδιορισμό πρωτοβουλιών σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece, με σκοπό την προβολή της Μεσσηνίας ως προορισμού και παραγωγού εκλεκτών προϊόντων, αλλά και εμπορικές αποστολές, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κυρίως όσο αφορά στον πρωτογενή τομέα.