Εξελίξεις στην Ουκρανία: Διάγγελμα Πούτιν

Εξελίξεις στην Ουκρανία: Διάγγελμα Πούτιν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει διάγγελμα ενώ Γαλλία και Ουκρανία συγκαλούν συμβούλιο ασφαλείας.

Το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Δείτε το διάγγελμα:

«Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και της Ουκρανίας, λέγοντας πως η ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη και αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας. Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της σοβιετικής Ρωσίας, είπε ο Βλ. Πούτιν.

Έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε ότι ο Λένιν ήταν ο δημιουργός της Ουκρανίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η κατάσταση στο Νντομπάς μεταβαίνει σε κρίσιμο στάδιο. Για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι μόνο μια γειτονική χώρα, αλλά ένα μέρος της ιστορίας μας»

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση» είπε ο Βλ. Πούτιν.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει. Ακόμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγές στο Κρεμλίνο, μετέδωσε νωρίτερα επίσης πως ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών.

Το Reuters επίσης γνωστοποίησε την ίδια πληροφορία, αναφέροντας πως ο Πούτιν μίλησε με τον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν και τους ενημέρωσε πως σύντομα θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτονομιστών.

Την επικείμενη αυτή απόφαση καταδικάζουν ΕΕ και Γερμανία, με δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης, Ζοζέπ Μπορέλ και του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, έπειτα από συνομιλία του με τον Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με το AFP, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή της Μόσχας.

Το μεσημέρι, ο Βλ. Πούτιν μίλησε στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας και δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Η απόφαση του προέδρου Πούτιν αναμένεται σήμερα.

Από το συμβούλιο ασφαλείας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών, έπειτα από ένα αίτημα που απηύθυναν οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πάντως ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας «πρέπει να εξεταστεί» από τη Ρωσία.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

«Μια τελευταία ευκαιρία» για τη Δύση να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ
Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των ”δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στη Δύση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στη Δύση την τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποχρεώσει τα Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Θα συμφωνούσε μήπως με την πρόταση του Νικολάι Πατρούσεφ, να δώσουμε, θα έλεγα, στους δυτικούς μας εταίρους μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς τους το συντομότερο δυνατόν να υποχρεώσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση για την οποία σήμερα μιλήσαμε», δήλωσε ο Ναρίσκιν.

Ο Ναρίσκιν δήλωσε ότι «η περίφημη θέση για τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας ”να εισβάλει” στο έδαφος της Ουκρανίας γεννήθηκε μέσα στο ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ξεδιπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που απλώς πλέον θυμίζει προπαγάνδα πολέμου».

«Αυτό έγινε με σκοπό να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να αποπειραθεί για μια ακόμη φορά να λύσει το πρόβλημα του Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα. Αυτό φυσικά δεν έχουμε δικαίωμα να το επιτρέψουμε» δήλωσε ο Ναρίσκιν, υποστηρίζοντας την πρόταση για την αναγνώριση των δύο «δημοκρατιών».

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, από την πλευρά του, είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κρατικής Δούμας για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τη Ρωσία έχουν νόημα να γίνουν με τις ΗΠΑ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που θα τους πει η Ουάσιγκτον. «Και το ΝΑΤΟ αυτό θα κάνει και ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ κ.λπ.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή του Ντονέτσκ
Το πρακτορείο γνωστοποίησε πως ακούστηκε ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων γύρω στις 18.15 ώρα Ελλάδας σήμερα, στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία. Η φύση των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκαν εκρήξεις σε διάφορα σημεία της περιοχής, σε ένα όχημα κοντά στο κυβερνητικό κτίριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ αλλά και σε έναν αγωγό φυσικού αερίου. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί, σημειώθηκαν μόνον υλικές ζημιές.

Παράλληλα, την ίδια περίπου ώρα έγινε γνωστο από τον περιφερειακό κυβερνήτη του Ντονέτσκ πως ένας άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή

Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

iefimerida.gr