Η Καλαμάτα υποκλίθηκε στην Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή

Η Καλαμάτα υποκλίθηκε στην Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου η πολιούχος της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.

Της πανηγυρικής αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχοροστατούντων των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Σταγών κ. Θεοκλήτου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας στις κεντρικές οδούς της πόλης, συνοδεία μικτού αγήματος του Στρατού, της Αεροπορίας και των Φιλαρμονικών, που απέδωσαν τιμές.

Με το πέρας της λιτάνευσης στο λόγο του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα όσα βιώνουμε τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, καθώς αυτή η περίοδος διακατέχεται από δοκιμασίες τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και ευρύτερα. Τόνισε, δε, ότι τα έργα και οι πράξεις των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή σαν κι αυτή, θα πρέπει να αποβλέπουν στο κοινό καλό, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να παροτρύνει τους πιστούς να πράξουν το αυτονόητο, προβαίνοντας σε εμβολιασμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ατομική και συλλογική προστασία έναντι του ιού.

Να σημειωθεί πως στον εορτασμό παρευρέθησαν ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, Πύλου-Νέστορος Π. Καρβέλας, Οιχαλίας Π. Γεωργακοπούλου και Τρίπολης Κ. Τζιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Άπαντες οι εκπρόσωποι της α’ και β’ Βαθμού αυτοδιοίκησης, καθώς και οι βουλευτές που έδωσαν το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις, αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της συμπόρευσης της κοινωνίας μας, παραμερίζοντας τις πολώσεις, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ενωμένοι και, ακόμα περισσότερο, να διανύσουμε σύντομα πιο ευνοϊκές ημέρες, κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Κ. Ψυχάρης: «Βαθιά η πίστη του Έλληνα σε μια εποχή που όλα δοκιμάζονται»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κώστας Ψυχάρης, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της παρουσίας πλήθους πιστών στον εορτασμό της πολιούχου Υπαπαντής παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή που τα πάντα δοκιμάζονται και λοιδορούνται, έρχεται η παρουσία χιλιάδων προσκυνητών στον εορτασμό της Παναγίας Υπαπαντής για να μας υπομνήσει δύο πράγματα: πρώτον, τη βαθιά πίστη του Έλληνα και, δεύτερον, την ευλάβεια, το σεβασμό και την αγάπη του στο πρόσωπο της υπεραγίας Θεοτόκου, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο».