Η Καλαμάτα τιμά σήμερα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή

Η Καλαμάτα τιμά σήμερα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή

Η Καλαμάτα τιμά σήμερα τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, καθώς και την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή.

Χθες, παραμονή της εορτής, κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό, ενώ σήμερα, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθούν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είναι σε ισχύ.

Τις ιερές εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Την κυβέρνηση στους εορτασμούς θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενώ ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων έχει οριστεί ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Επίσης, στον εορτασμό θα συμμετέχουν οι μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος, Καρθαγένης κ. Μελέτιος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Κατά τους εορτασμούς αναμένεται να παραστούν και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11.00 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iεράς Eικόνας με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Ιερό Ναό. Τελετάρχης έχει οριστεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας. 

Συναυλία της Φιλαρμονικής της Πολεμικής Αεροπορίας
Το βράδυ και ώρα 20.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα δοθεί συναυλία από τη Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η δύναμη του Σμήνους Μουσικής αριθμεί σαράντα οκτώ (48) μόνιμα στελέχη, τα οποία συγκροτούν την Μπάντα και την ελαφρά ορχήστρα της ΠΑ με διοικητή τον  επισμηναγό (ΜΣ) Λιτσαρδόπουλο  Αλέξανδρο. Το  Σμήνος Μουσικής υπάγεται διοικητικά στη Μοίρα ΓΕΑ  και επιχειρησιακά στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού.


Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Παναγία Υπαπαντή στην Καλαμάτα
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε χθες, 1 Φεβρουαρίου 2022, ο πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Σταγών κ. Θεοκλήτου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιλιού ο οποίος αναφέρθηκε στην σημειολογία της εορτής της Υπαπαντής, τονίζοντας ότι στέλνει μήνυμα και πρόσκληση στον άνθρωπο να συναντηθεί με τον Θεό, ώστε να καταστεί μέτοχος της Βασιλείας του. Συνάμα, ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Μεσσηνίας εκ μέρους όλων των παρισταμένων Αρχιερέων για την πρόσκληση συμμετοχής τους στον εορτασμό.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού θα κορυφωθούν σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022, με την τέλεση του Όρθρου, της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης της χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αναστ. Σκοπετέας, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.