Μακροπρόθεσμα βλέπει το υπουργείο Ναυτιλίας τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία

Μακροπρόθεσμα βλέπει το υπουργείο Ναυτιλίας τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με το δήμαρχο Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλο

Θετικά βλέπει και η πολιτική και η φυσική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας την αξιοποίηση του οικοπέδου που έχει παραχωρήσει στην περιοχή της Μπούκας η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη δημιουργία Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μακροπρόθεσμα όμως.

Κι αυτό, όπως φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γιατί η Μεσσηνία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει την προοπτική αυτή πολύ… χαλαρά. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπως η Λακωνία που απέσπασε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μονεμβασιάς, δέσμευση του πρωθυπουργού για λειτουργία Σχολής Αξιωματικών του Ναυτικού στη Νεάπολη.

Πάντως, μετά και το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Θάρρους», ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, είχε επαφές με στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας.

Και η Νεάπολη Λακωνίας στο παιχνίδι

Οι Λάκωνες, καθώς φαίνεται, έχουν περισσότερο σθένος από τους Μεσσήνιους να κυνηγήσουν μια τόσο σημαντική προοπτική για τον τόπο τους.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Δήμος Μονεμβασίας, στο τέλος Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου, Ηρακλή Τριχείλη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και συζητήθηκε το θέμα της ίδρυσης Σχολής Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού στη Νεάπολη Λακωνίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου, ο πρωθυπουργός συναίνεσε στην έγκριση του αιτήματος και μάλιστα γραπτώς.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση του δημάρχου υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί κατάθεση πρότασης στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, αποστολή κλιμακίου στη Νεάπολη, όπου διαπιστώθηκε η καταλληλότητα του προτεινόμενου κτιρίου και τρεις συναντήσεις στο υπουργείο.

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο Δήμος Μονεμβασίας ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που έχει δεσμευθεί για την ένταξη της προμήθειας του εξοπλισμού της διδασκαλίας, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Τριχείλης, για τη συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό διαμεσολάβησε και ο βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, που παρευρέθη σε αυτήν.

Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό η Μεσσηνία

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του «Θ» ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, όπως μας ενημέρωσε, είχε κάποιες επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας. Εκεί τον ενημέρωσαν πως η ίδρυση της Σχολής στη Μεσσηνία δεν είναι στο άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου, αλλά στο μακροπρόθεσμο. «Έχουν ως μακροπρόθεσμο στόχο να το έχουν χειμώνα για εκπαίδευση και καλοκαίρι ως παραθεριστικό κέντρο. Τους ενδιαφέρει να κρατήσουν το ακίνητο αυτό και να το αξιοποιήσουν. Το θέμα δεν έχει ανακινηθεί εδώ και 44 χρόνια. Εγώ συζητάω για να δω πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Είμαι ο ενδιάμεσος που ενδιαφέρομαι για τον τόπο μου και την ανάπτυξή του», κατέληξε ο κ. Αθανασόπουλος, ενώ σημείωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση και με τη νέα διοίκηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα στις αρχές του χρόνου, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Βενιάμης, κατέθεσε στο γ.γ. του ΥΝΑ, Βαγγέλη Κυριαζόπουλο, προσχέδιο με τον τίτλο «Πρόταση δημιουργίας πρότυπης ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ-Σχολής Σωστικών σε ιδιόκτητο οικόπεδο 50 στρεμμάτων στο Δήμο Μεσσήνης».  

Επίσης, η δημιουργία στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Μπούκα Μεσσήνης μιας μεγάλης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί 3.000-5.000 σπουδαστές-σπουδάστριες στα πρότυπα αντίστοιχων Σχολών του εξωτερικού, είναι ένα από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Της Βίκυς Βετουλάκη