Μaster plan λιμανιού Καλαμάτας: Τα “εγκλήματα” πρέπει να αποτραπούν


Το θέμα του master plan για το λιμάνι της Καλαμάτας κλείνει πλέον δεκαετία εμμονής σε καταστροφικές λύσεις. Το 2012, με την ιδιότητα του βουλευτή, σε συνάντηση με το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστα Μουτζούρη, είχα επισημάνει «ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση που να αλλοιώνει την ακτή από το “Πανελλήνιο” έως τον υπήνεμο μόλο, γιατί κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της παραλίας της Καλαμάτας».

Ο κ. Μουτζούρης απαντώντας είχε τονίσει «ότι είναι αποκλειστική υπόθεση της τοπικής κοινωνίας να συζητήσει αν μελλοντικά στο χώρο αυτό θέλει να δημιουργήσει “ελαφρές” ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις για μικρά τουριστικά σκάφη».

Στη θέση που διατύπωσα τότε παραμένουμε σταθερά ως «Αγωνιστική Συνεργασία» και χαιρετίζουμε τη μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας, είτε ως θεσμικοί παράγοντες είτε ως απλοί πολίτες, στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε για το master plan και θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένο το κύμα αντιδράσεων από συλλογικότητες. Είναι η καλύτερη απάντηση στην πολυετή μεθόδευση τόσο της προηγούμενης όσο και της τωρινής Δημοτικής Αρχής, με παρεμβάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών και τη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Νίκας και ως δήμαρχος πριν και ως περιφερειάρχης σήμερα, αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το ζήτημα και να λάβει υπόψη τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας και με άγνωστους «συμβουλάτορες» συνέβαλε στην κατάρτιση ενός master plan για το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη «μαρινοποίηση» του προλιμένα.

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” τονίζει ότι σε όσους σέβονται τον τόπο τους προέχει η ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων τόσο του ανθρωπογενούς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο χώρος του Προλιμένα είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη ζωή της πόλης για ολόκληρες δεκαετίες. Είναι μέρος του τοπίου, μέρος της καθημερινότητάς μας, μέρος της ιστορίας μας και εν τέλει μέρος της ζωής μας.

Κάθε σκέψη για επέμβαση στον προλιμένα προκαλεί οργή και αγανάκτηση για τη μεταχείριση του δημόσιου χώρου ως “μαγαζί” που διαχειρίζονται σαν να είναι δικό τους και των φίλων τους εκείνοι που διαφεντεύουν τις τύχες της πόλης. Τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην ανέγερση αταίριαστων, τεράστιων κτηρίων κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό και στην τσιμεντοποίηση χώρου του προλιμένα ανατολικά του Πανελληνίου, κατά παράβαση Συνταγματικών Διατάξεων περί προστασίας του αιγιαλού και παραλίας, αλλά και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης, που προβλέπει χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Ναι, ο προλιμένας είναι στοιχείο ταυτότητας της πόλης. Είναι μοναδικό το φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα και σε πολλούς απίστευτο ότι ακριβώς δίπλα στο λιμάνι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν ήλιο και θάλασσα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στις “κρύες” εποχές, καθώς αυτή η ζώνη είναι προστατευμένη από τα ρεύματα και πολύ πιο ζεστή από άλλες. Ανήκει σε αυτή την κατηγορία των τόπων που ούτε πωλούνται ούτε παραχωρούνται.

Έχουν διατυπωθεί σωστές εναλλακτικές προτάσεις. Λύσεις υπάρχουν. Τα “εγκλήματα” πρέπει να αποτραπούν. Ο λόγος έχει ήδη περάσει στους πολίτες, σε αυτούς ανήκει ο δημόσιος χώρος και η δική τους φωνή θα πρέπει να καθορίσει τη φυσιογνωμία και τις χρήσεις στην ιστορική αυτή περιοχή για την πόλη.

Του Θανάση Πετράκου
Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»