Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον ευεργετικό ρόλο του ελαιολάδου στον καρκίνο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον ευεργετικό ρόλο του ελαιολάδου στον καρκίνο

Τον άκρως ευεργετικό ρόλο του ελαιολάδου, πλούσιου σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, σε πάσχοντες από Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία(ΧΛΛ), ανέδειξε νέα έρευνα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «lakonikos.gr», η πρωτοποριακή έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιολογίας- Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιματολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με την οικονομική υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία».

Έρευνα

Ένας από τους βασικούς στόχους της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η υπόθεση ότι η βιοδραστικότητα του ελαιολάδου εναντίον του καρκίνου σχετίζεται με την περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένα φαινολικά συστατικά και ιδίως τις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Η πειραματική μελέτη πραγματοποιήθηκε με 22 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) αρχικού σταδίου, βρίσκονταν υπό ιατρική επίβλεψη και δε λάμβαναν κάποια θεραπευτική αγωγή.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Oncology.

Ισχυρή ένδειξη

Στην έρευνα αυτή οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η από του στόματος χορήγηση ημερήσιας δόσης 25 mg ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης μέσω της κατανάλωσης 40 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου για περίοδο έξι μηνών μπορούσε να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με ΧΛΛ, μειώνοντας τα λευκά τους αιμοσφαίρια, προκαλώντας το προγραμματισμένο θάνατο (απόπτωση) των καρκινικών τους κυττάρων και βελτιώνοντας το μεταβολισμό τους.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως οριστική απόδειξη αποτελεσματικότητας, αλλά ως μια ισχυρή ένδειξη ότι η μελέτη αξίζει να υποστηριχθεί ώστε να γίνει πολυκεντρική και σε μεγάλο αριθμό ασθενών».

Να σημειωθεί πως η μελέτη εκπονήθηκε χρησιμοποιώντας ελληνικό ελαιόλαδο από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας (Governor- Οικογένειας Δάφνη).

Για τη συγκεκριμένη μελέτη συνεργάστηκαν: η επίτιμη καθηγήτρια Andrea Paola Rojas, ο αναπληρωτής καθηγητής Α. Ιωαννίδης, ο καθηγητής I. Δημόπουλος και ο Γ. Κοσμίδης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο δρ. Ι. Κοντονής από το Νοσοκομείο Λακωνίας, ο αν. καθηγητής Τ. Νομικός και η M. Kατσά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και ο αν. καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης και δρ. Ελένη Μέλλιου, στην ερευνητική ομάδα των οποίων ανήκαν κατά τη μελέτη και οι Λάκωνες Παναγιώτης Διαμαντάκος και Αιμιλία Ρηγάκου, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία.