Ο Γιώργος Λεβεντάκης σέβεται την αντίδραση πολιτών αλλά και την απόφαση της Μητρόπολης

Ο Γιώργος Λεβεντάκης σέβεται την αντίδραση πολιτών  αλλά και την απόφαση της Μητρόπολης

Για μη τέλεση αγρυπνίας και μη πραγματοποίηση λιτανείας του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά

Με μια… “αμφίσημη” δήλωση σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας & Ολυμπίας για μη τέλεση αγρυπνίας και μη πραγματοποίηση λιτανείας, λόγω κορωνοϊού, κατά τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά, και την αντίδραση που εκδηλώνεται στα Φιλιατρά από ομάδα πολιτών, τοποθετείται ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης.

Σε χθεσινή δημοσίευση στο facebook αναγράφεται: «Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας & Ολυμπίας εξέδωσε δελτίο Τύπου που αφορά στο πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων, για την εορτή και πανήγυρη του πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού.

Μεταξύ των άλλων, γνωστοποίησε και τα παρακάτω: “Την παραμονή 9 Φεβρουαρίου δε θα τελεστεί ιερά αγρυπνία. Ανήμερα 10 Φεβρουαρίου δε θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και των Αγίων Λειψάνων του Αγίου μας”.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κάπως τεταμένο κλίμα, εξαιτίας αντίδρασης μιας ομάδας Φιλιατρινών πιστών και να ακολουθήσει ανταλλαγή εκατέρωθεν επιστολών, με το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.κ. Χρυσόστομο.

Έχοντας λάβει γνώση της όλης κατάστασης, θα ήθελα να αναφέρω τα επόμενα: Σέβομαι απόλυτα την πίστη, την ορθοδοξία και την παράδοση ετών, ως προς τον τρόπο εορτασμού του πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους, γι’ αυτό και συμμερίζομαι την αντίδραση των πιστών, που πηγάζει από την ανάγκη για λατρεία, προκειμένου να ζητήσουν τη μεσιτεία και βοήθεια του Αγίου μας, ιδιαίτερα τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε. Από την άλλη μεριά, όμως, σέβομαι απόλυτα και την απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως, που μοναδικό σκοπό έχει να προστατεύσει και διαφυλάξει την υγεία των πιστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Άλλωστε, όσο πιο απλές και λιτές γίνεται, γιατί έτσι το απαιτούν οι συνθήκες και το επιβάλλουν οι κανόνες, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, θα είναι και πάλι οι εκδηλώσεις από πλευράς του Δήμου Τριφυλίας. Ακόμα και η καθιερωμένη εμποροπανήγυρις (εφέτος από τις αρμόδιες αρχές επιτρέπεται η διεξαγωγή τους, με την τήρηση προβλεπόμενων μέτρων προστασίας) θα διαπιστώσετε όλοι ότι δε θα μπορεί να συγκριθεί με αυτές των προηγούμενων ετών.

Αντιλαμβάνομαι πως είναι πολύ στενάχωρο, για όλους τους Τριφύλιους και δη περισσότερο για όλους εμάς τους Φιλιατρινούς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να στερηθούμε το αυτονόητο. Να τιμήσουμε και γιορτάσουμε τον Άγιο και προστάτη μας, όπως του πρέπει και όπως η χριστιανική μας παράδοση και η ιστορία της πόλης των Φιλιατρών, το απαιτεί. Εύχομαι, όμως, με τη βοήθεια του Αγίου μας αυτή να είναι και η τελευταία φορά που οι περιστάσεις μάς υποχρεώνουν για το αντίθετο. Είθε ο πολιούχος μας Άγιος Χαράλαμπος, που σε λίγες ημέρες θα τιμήσουμε και εορτάσουμε, με κατάνυξη και ευλάβεια, να προστατεύει όλους μας και να μας χαρίζει υγεία, αγάπη, ομόνοια και την ευλογία του».