Οκτώ ιδρύματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό

Οκτώ ιδρύματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό

Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Σε μικρά κοινωφελή έργα, τα οποία όμως έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, απευθύνεται η δημόσια πρόσκληση οκτώ κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας μας. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ ένωσαν για άλλη μία φορά τις δυνάμεις τους για τις ανάγκες του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».

Η σύμπραξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”,  χρονολογείται από το 2015 και τώρα οι εν λόγω οργανισμοί, με συντονιστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη, απευθύνουν δημοσίως κάλεσμα προς μικρές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη συμμετοχή τους στον 5ο χρηματοδοτικό κύκλο του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα «Σημεία Στήριξης» έχουν έως σήμερα χρηματοδοτήσει 101 δράσεις με περισσότερους από 40.000 ωφελούμενους. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις, που έλαβε την ανάλογη οικονομική υποστήριξη στον τρίτο χρηματοδοτικό κύκλο, ήταν η δημιουργία της πρώτης δωρεάν ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης.

Η ιδέα υλοποιήθηκε από το φορέα ΑΜΥΜΩΝΗ σε συνεργασία με την οργάνωση «Διαβάζω για τους Άλλους» και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Λάτση. Ανάλογης φιλοσοφίας ήταν και τα εργαστήρια εξοικείωσης ατόμων με αναπηρία με την τέχνη της φωτογραφίας, μια δράση της Liminal σε συνεργασία με το Beyond Sight Foundation, που είχε χρηματοδοτηθεί από το ίδιο ίδρυμα στον τρίτο χρηματοδοτικό κύκλο.

Ο τωρινός κύκλος χρηματοδότησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει την ενίσχυση έως και τριάντα δράσεων, διάρκειας έξι μηνών, με 5.000 ευρώ εκάστη. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν συμμετοχή των οργανώσεων σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων των μελών του (capacity building). Τα σεμινάρια θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν από το Social Dynamo, το NGO hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Προκειμένου να αποσπάσουν τη χρηματοδότηση οι οργανώσεις οφείλουν να έχουν σχεδιάσει έτσι το υποψήφιο πρόγραμμα, ούτως ώστε να εμπίπτει σε μία από τις παρακάτω θεματικές ενότητες: κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία, υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δράσεις για το παιδί και το περιβάλλον, το παιδί και την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων και παράκτιων οικοσυστημάτων, δασικών και άλλων χερσαίων οικοσυστημάτων. Προϋπόθεση, επίσης, για να είναι επιλέξιμη μια ομάδα αποτελεί το να είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, ΑΜΚΕ κ.ά.) ή κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ, να μην εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου και η δράση τους να μην έχει θρησκευτικό ή πολιτικό πρόσημο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως τις 30 Απριλίου και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο.