ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας: Παρέμβαση για τη νέα σύμβαση σίτισης και τους δικαιούχους

ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας: Παρέμβαση για τη νέα σύμβαση σίτισης και τους δικαιούχους

Στις δύσκολες αυτές εποχής που διανύει η ανθρωπότητα λόγω της ύπαρξης της πανδημίας της Covid-19 και των οικονομικών επιπτώσεων που έχει αυτή επιφέρει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, οι φοιτητές της χώρας κλήθηκαν να επιστρέψουν στα έδρανα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με ελλιπή μέτρα πρόληψης. Ο αντίκτυπος των οικονομικών δυσχερειών εμφανίζεται και στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας, μιας και στο σύνολό τους οι φοιτητές αποτελούν εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας τους. Γίνεται αντιληπτό πως στη σκληρή αλλά και απαιτητική πραγματικότητα που επικρατεί στη δυσχερή αυτή χρονική περίοδο οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν περισσότερο από ποτέ να είναι στο πλευρό των φοιτητών, αλλά και των οικογενειών τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικό ρόλο για μια υγιή διαβίωση των φοιτητών έχει η φοιτητική μέριμνα και κάτω από αυτές τις συνθήκες καλείται να αφουγκραστεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των σπουδαστών και η δράση της να τείνει προς το συμφέρον τους.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οι αρμόδιοι φορείς, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, υπέγραψαν τη νέα σύμβαση με την εταιρεία «ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ», η οποία  δημιουργεί μία νέα τάξη ανισοτήτων μεταξύ των σπουδαστών του ιδρύματος. Η σύμβαση αυτή στοχεύει σε περισσότερους επιλαχόντες για δικαίωμα δωρεάν σίτισης φοιτητές, καθώς η μείωση του αριθμού δικαιούχων συγκριτικά με την προηγούμενη σύμβαση είναι σημαντική, γεγονός που είναι απορίας άξιον για το πώς αυτή υπεγράφη από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκτός πραγματικότητας αυτή σύμβαση αναφέρει ότι ο αριθμός ημερησίων μερίδων κατέρχεται στις 1.350 έναντι των 1.550 της προηγούμενης σύμβασης αλλά με την ένταξη 4 επιπλέον τμημάτων (Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας και Φιλολογίας), με κάποια από αυτά να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν μόνο εισαχθέντες, αλλά όχι απόφοιτους. Είναι αδιανόητο έπειτα από την προσθήκη των τεσσάρων νέων τμημάτων να πραγματοποιείται μείωση των προσφερομένων ημερησίων μερίδων φαγητού και όχι αύξηση του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια να δίνεται η δυνατότητα σε όλο και περισσότερους φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο παραλογισμός δε σταματάει εδώ. Σαν να μην έφτανε η υπογραφή της σύμβασης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η διοίκησή του προέβησαν σε λανθασμένους χειρισμούς της όλης κατάστασης.

Αναλυτικότερα, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για θέματα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής, Αστέριος Τσιάρας, «μερίμνησε» ώστε αρκετοί από τους δικαιούχους φοιτητές να χάσουν το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης. Συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών απεστάλη μία εισήγηση προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην οποία, όπως αναγράφεται, ο αντιπρύτανης προτείνει όσοι φοιτητές δε χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις φορές το δικαίωμά τους να σιτισθούν δωρεάν σε διάστημα δεκαπέντε ημερών μέσα στο μήνα (πλην τους μήνες των εορτών και εξεταστικών περιόδων), να χάνουν το δικαίωμα σίτισης και η θέση τους να καλύπτεται από επιλαχόντες φοιτητές, εκτός ειδικών περιπτώσεων που θα χρήζουν  αιτιολόγησης (π.χ. σοβαρή ασθένεια του ίδιου ή της οικογένειάς του). Για να γίνει αντιληπτό τι αναφέρεται στη συγκεκριμένη εισήγηση, ο αντιπρύτανης προτείνει μια μορφή καταγραφής παρουσιών και απουσιών από το εστιατόριο του Πανεπιστημίου, γεγονός το οποίο είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους σπουδαστές που δικαιούνται σίτιση.

Εν ολίγοις η λύση για τους αρμόδιους φορείς του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η συγκάλυψη αυτής της ανήκουστης υπογεγραμμένης σύμβασης με την ελαχιστοποίηση των επιλαχόντων, διαγράφοντας όμως τους δικαιούχους φοιτητές! Τέλος, στο απόγειο της όλης κατάστασης βρίσκεται η θέση της εταιρείας «ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ», σύμφωνα με την οποία αν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να σιτιστεί στους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σφακιανάκη και Καλλιπατείρας), οφείλει να παρευρεθεί μετά τις 15.30 και επί πληρωμή. Είναι αδιανόητο δικαιούχος σίτισης να αναγκάζεται να καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο για την ημερήσια μερίδα φαγητού, την οποία  δικαιούται, ενώ ο ανάδοχος πλέον είναι κοινός και για τις δύο εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Συλλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω και με βαθύ το αίσθημα  ευθύνης, ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη ΑΕΙ Καλαμάτας προτείνουμε:

-Την αύξηση του αριθμού δικαιούχων δωρεάν σίτισης

-Τη μεταφορά φαγητού στους χώρους της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας και τη δυνατότητα σίτισης όλων των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σφακιανάκη και Καλλιπάτειρας), ούτως ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου (εγκαταστάσεις στον Αντικάλαμο Μεσσηνίας), όπως αναγράφει αναλυτικότερα η πρόταση με αρ. πρωτ. 553 που έχουμε ήδη καταθέσει μέσω των Φοιτητικών Συλλόγων στη Φοιτητική Μέριμνα.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους λοιπόν, καταγγέλλουμε τον πρύτανη κ. Αθανάσιο Κατσή, καθώς ενέκρινε την παράλογη αυτή σύμβαση, που κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον των φοιτητών τείνει και τον αντιπρύτανη κ. Αστέριο Τσιάρα για την ανεκδιήγητη εισήγησή του, η οποία όχι μόνο δε συμβαδίζει με τη θέση του «Αντιπρύτανης για θέματα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας», αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη σκληρή καθημερινότητα των φοιτητών, καθώς αποδεικνύεται πως η Φοιτητική Μέριμνα δεν αποτελεί αρωγό βοηθείας γι’ αυτούς.

Τέλος, καταγγέλλουμε και την εταιρεία «ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ», η οποία στο βωμό του χρήματος και της κερδοσκοπίας φαίνεται πως έχει ως κύριο μέλημα την αύξηση των κερδών της, μη σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες των φοιτητών.

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ