Πλατεία Γαργαλιάνων: Σφοδρή αντίδραση σε ανάπλαση και συμπληρωματικούς όρους διακήρυξης

Πλατεία Γαργαλιάνων: Σφοδρή αντίδραση σε ανάπλαση και συμπληρωματικούς όρους διακήρυξης

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στην προωθούμενη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων, καθώς και την προσθήκη συμπληρωματικών όρων στη διακήρυξη, σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας κατά τη συζήτηση του θέματος «Καθορισμός όρων του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων”».

Ο Παναγιώτης Αλευράς ρώτησε αιχμηρά: «Θέλετε, πράγματι, να τη φτιάξετε την πλατεία;», με τον αντιδήμαρχο Αντώνη Βλάχο να του απαντά: «Ναι, να τη φτιάξουμε. Όχι να τη χαλάσουμε» και τον κ. Αλευρά να λέει: «Εσείς έχετε αλλάξει τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πλατείας».

Ένταση σημειώθηκε όταν ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε σε δύο συμπληρωματικούς όρους για ISO στη διακήρυξη, με τον Γιάννη Μερκούρη να λέει: «Φέρνετε συμπληρωματικούς όρους την ώρα της συνεδρίασης; Ειλικρινά δεν κατάλαβα πώς λειτουργείτε. Επαναλαμβάνετε, δηλαδή, ό,τι έγινε με τη δημοτική οδοποιία Αετού (σ.σ. κι εκεί είχαν βάλει πρόσθετους όρους και αναγκάστηκαν να τους ακυρώσουν στη συνέχεια). Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνετε».

Ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε: «Θεωρώ πως μέσα σας δε θέλετε να τη φτιάξετε… Δεν πρέπει να ψηφιστεί το θέμα, χωρίς ενημέρωση για το τι προστίθεται στους όρους, να ψηφίσουμε ναι ή όχι. Δεν πρέπει να ενημερωθούμε; Έχει δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα στους Γαργαλιάνους», με τον κ. Στριμπάκο να του λέει: «Δύο χρόνια αυτό το θέμα μας βασανίζει και δεν έχετε ενημερωθεί;».

Με τη σειρά του ο Γιάννης Μερκούρης τόνισε: «Θεωρώ απαράδεκτη την εισήγηση για προσθήκη συμπληρωματικών όρων στη διακήρυξη και μάλιστα την ώρα έναρξης της συζήτησης του θέματος. Ποιος προτείνει τους συγκεκριμένους όρους; Η Τεχνική Υπηρεσία; Τι προέκυψε και τους εισάγετε εν αγνοία της Τεχνικής Υπηρεσίας; Με την αριθ. 234285/27-12-2021 απόφασή του, ο συντονιστής της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι ενέκρινε την αρ. 284/2021 (Α∆Α:Ψ3ΚΦΩΗΕ-8Λ6) εισήγηση της Ο.Ε. προς το ∆.Σ. Τριφυλίας αναφορικά με “Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2021”, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4172/2013, του άρθρου 65 και 72 παρ. 1περιπτ. ιη) του Ν.3852/2010. Στις 4/2/2022,το ίδιο όργανο, με νέα απόφασή του (σαράντα ημέρες μετά την αρχική), χωρίς να επικαλείται “ανάκληση”, “διόρθωση” ή “ορθή επανάληψη”, δημοσιεύει νέα απόφαση με τον ίδιο ΑΔΑ και τον ίδιο αριθ. πρωτ. 234285/27-12-2021, στο αποφασιστικό της οποίας αναφέρεται: “Εγκρίνεται η αριθ. 160/2021 (ΑΔΑ:ΩΜ10ΩΗΕ-Α8Λ) Α.Δ.Σ., αναφορικά με την: Τροποποίηση προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2021, ως προς την εισήγηση της Ο.Ε. (αριθ. 284/2021), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 Ν.4172,των άρθρων 65 και 72 παρ. 1 περίπτ. ιη του Ν.3852”.

Πρόκειται για μία αλλαγή η οποία ουσιαστικά και τυπικά τροποποιεί τη νόμιμα ληφθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Τι μεσολάβησε από την 27η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι την 4η Φεβρουαρίου 2022; Είναι εντός των νομίμων χρονικών ορίων η τροποποίηση αυτή; Για ποιο λόγο άλλαξε την απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Είχε γίνει λάθος στην έγκριση της 27ης Δεκεμβρίου; Γιατί ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτή στην έκδοση νέας απόφασης που εγείρει και πολλά ερωτήματα; Είναι σύμπτωση το γεγονός ότι κατά της αρχικής απόφασης της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι έχει κατατεθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006; Η τροποποίηση του προϋπολογισμού και η δέσμευση πιστώσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του συντονιστή περιορίζεται στον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων του Δ.Σ. και όχι στην τροποποίησή τους κατά την κρίση του. Εφαρμόζοντας τις υπ’ αριθ. 25/2021 και 160/21 Α.Δ.Σ. Τριφυλίας, οφείλετε να σταματήσετε τη διαδικασία τώρα. Το Δ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία και εκφράζοντας την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, έχει απορρίψει την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης της πλατείας Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο, καθώς και τη δέσμευση χρημάτων του Δήμου, απαραίτητων για την εκτέλεση του έργου. Εκθέτετε το Δήμο σε νομικές και διοικητικές περιπέτειες εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε τη διαδικασία. Μην ξεχνάτε ότι κατά της απόφασης του συντονιστή έχει κατατεθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006.

Σας καταθέτω για τα πρακτικά την ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα για τη σωτηρία της πλατείας της πόλης των Γαργαλιάνων, την οποία να συμπεριλάβετε στην απόφαση».

Ο κ. Μερκούρης πρότεινε η Δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα και να λάβει υπόψη της την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

Οι αντιδήμαρχοι Δημήτριος Στριμπάκος, Αντώνιος Βλάχος και Νικόλαος Φρούσος επέμειναν στη λήψη απόφασης με την προσθήκη και των δύο συμπληρωματικών όρων, που εισήχθησαν εκείνη τη στιγμή. Με θετικές τις ψήφους των τριών αντιδημάρχων που ήταν παρόντες στην αίθουσα και αρνητικές των δύο συμβούλων της αντιπολίτευσης ελήφθη απόφαση για καθορισμό όρων του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων” με λήξη υποβολής προσφορών την 8η Μαρτίου και άνοιγμα προσφορών την 10η Μαρτίου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου