Πλατεία Γαργαλιάνων: Στον εισαγγελέα αιρετοί και υπάλληλοι για έλεγχο περί παράβαση καθήκοντος

Πλατεία Γαργαλιάνων: Στον εισαγγελέα αιρετοί και υπάλληλοι για έλεγχο περί παράβαση καθήκοντος

“Τύμπανα πολέμου” από Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία της

Δυνατά ακούγονται “τύμπανα πολέμου” που ηχούν από τους Γαργαλιάνους σε ολόκληρη την Τριφυλία ενάντια στην προωθούμενη, με εμμονή της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη, ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων και το σάλπισμα της επίθεσης, κατά μέτωπο και μέσω άσκησης κάθε νόμιμου μέσου, δίνει η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία της πλατείας της πόλης των Γαργαλιάνων.

Στην ανακοίνωση αναγράφεται: «Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, όπως γνωρίζετε το έργο της ανάπλασης της πλατείας των Γαργαλιάνων (όπου η λέξη “ανάπλαση” θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη σωστή λέξη “καταστροφή”) έχει προϋπολογισμό 548.080 ευρώ. Από αυτά 336.865 ευρώ χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα 219.232 ευρώ πρέπει να διατεθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Για να ενταχθεί το κονδύλι αυτό στον προϋπολογισμό του Δήμου, αναγκαία προϋπόθεση είναι η τροποποίηση αυτού του προϋπολογισμού του έτους 2021. Η Δημοτική Αρχή, αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει εκφραστεί με τη με αρ. 25/2021 απόφαση, όπου με συντριπτική πλειοψηφία αποφάνθηκε να μην υποβληθεί η μελέτη ανάπλασης για χρηματοδότηση, υπέβαλε την άνω απόφαση στο Πράσινο Ταμείο, ζητώντας την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2021-2022”.

Σημειώνεται ότι το Πράσινο Ταμείο σύμφωνα με τον οδηγό διαχείρισης του άνω χρηματοδοτικού προγράμματος που έχει εκδώσει το ίδιο, θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο άνω πρόγραμμα να υφίσταται απόφαση του Δ.Σ. του δικαιούχου, για την κάλυψη του επί πλέον ποσού από ίδιους πόρους. Στην επίμαχη υπόθεση ενέκρινε την ένταξη του άνω έργου στο άνω πρόγραμμα παρά το ότι όχι μόνο δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ αλλά αντιθέτως υπήρχε αντίθετη απόφασή του, η οποία είχε ληφθεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Στη συνέχεια, για να προχωρήσει το έργο αναγκαία προϋπόθεση είναι η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 219.232 ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης-12-2021 υποβλήθηκε η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για τροποποίηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να διατεθούν τα 219.232 ευρώ από το δημοτικό προϋπολογισμό. Στην ίδια συνεδρίαση υποβλήθηκε η με αρ. 15998/7-12-2021 εναλλακτική πρόταση των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Κατσίβελα, Ανδρινόπουλου, Κουκούμη, Καμπύλη-Ανδρινοπούλου, Κατσούλα και Αδρακτά, στην οποία προσχώρησε και ο κ. Δριμής.

Η πρόταση αυτή είχε ως κύριο περιεχόμενο να μη διατεθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Γαργαλιάνων. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την με αρ. 160/2021 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της εναλλακτικής πρότασης των άνω συμβούλων με ψήφους 15 έναντι 8 της πρότασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Η απόφαση αυτή εστάλη για έλεγχο νομιμότητας στο συντονιστή της Αποκεντρωμένης διοίκησης όπως ήταν υποχρεωτικό. Το άνω όργανο είχε ως αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφανθεί εντός προθεσμίας 30 ημερών σχετικά με το αν η πρόταση αυτή είναι νόμιμη ή όχι. Η μη απόφασή του εντός της άνω προθεσμίας, σημαίνει σιωπηρή έγκριση της απόφασης. Το άνω όργανο στις 27/12/2021 εξέδωσε την απόφαση με αρ 234285 /27-12-2021 στην οποία αναφέρει ότι “είναι νόμιμη η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο”. Δηλαδή, ενώ το ερώτημα ήταν αν είναι νόμιμη ή όχι η απόφαση του Δ.Σ ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφάνθηκε για άσχετο ζήτημα, δηλαδή για τη νομιμότητα της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Στη συνέχεια κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή όπως προβλέπει ο νόμος. Μετά την άσκηση της άνω προσφυγής ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξέδωσε επί του ιδίου ζητήματος, δηλ. επί του ζητήματος της νομιμότητας ή όχι της απόφασης 160 του Δημοτικού Συμβουλίου, ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ με την οποία αποφαίνεται ότι εγκρίνεται η με αρ 160/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως προς την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής. Δηλαδή, ουσιαστικά θεώρησε ως νόμιμη την άποψη της μειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων, δίχως ωστόσο να αποφανθεί ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι παράνομη. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να θεωρεί κάποιο επίσημο όργανο της Πολιτείας, ως απόφαση, όχι την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά την απόφαση της μειοψηφίας αυτού.

Η άνω μεθόδευση παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνίσταται στο ότι οι αποφάσεις των οργάνων λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Επιπροσθέτως, η άνω απόφαση του συντονιστή είχε εκδοθεί μετά την εκπνοή της προθεσμίας εντός της οποίας μπορούσε να αποφανθεί σχετικά με την νομιμότητα ή μη της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της χρονικής εξουσίας του.

Επειδή οι άνω πράξεις του δημάρχου και των περί αυτόν, καθώς και των υπαλλήλων που υπογράφουν τις άνω παράνομες αποφάσεις, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στον εισαγγελέα, προκειμένου οι εκδότες αυτών να ελεγχθούν για παράβαση καθήκοντος. Επειδή οι μεθοδεύσεις που επιστρατεύει αυταρχικά ο δήμαρχος για να πραγματοποιηθεί το έργο που αυταρχικά έχει αποφασίσει, παραβιάζουν κάθε έννοια Δημοκρατικής Αρχής, αλλά και τους κανόνες της κοινής λογικής.

Επειδή θεωρούμε ότι το κύριο ζήτημα στην όλη υπόθεση είναι ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και η τοπική κοινωνία δε συμφωνεί να διατεθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου χρήματα για ένα έργο το οποίο θεωρείται άχρηστο και βλαπτικό, την ίδια στιγμή που ο Δήμος έχει τεράστιες πραγματικές ανάγκες και δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για να το σκορπάμε.

Σας καλούμε σε εγρήγορση, για να βάλουμε φρένο στις παράνομες μεθοδεύσεις όσων αγνοούν την άποψη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας και την άποψη της τοπικής κοινωνίας».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από την Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία της πλατείας της πόλης των Γαργαλιάνων που συστάθηκε μετά το πέρας της πολυπληθούς συγκέντρωσης – ενημέρωσης στο πάρκο της πόλης των Γαργαλιάνων και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους: Παναγιώτη Κατσίβελα, Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, Ιωάννη Κατσούλα, Αδρακτά Ιωάννη, Μαγδαληνή Ανδρινοπούλου – Καμπύλη, Βασίλειο Αγγελόπουλο πρόεδρο Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασιλική Μαρίνη δικηγόρο, Αναστάσιο Κατσίβελα πολιτικό μηχανικό, Νικόλαο Αναστασόπουλο τοπογράφο μηχανικό και Ελένη Τσαγκάρη πρόεδρο Δ.Σ. Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Του Ηλία Γιαννόπουλου