Πριν 94 χρόνια

Πριν 94 χρόνια

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας  Μελέτιος, εγκαινιάζων την σειράν των διαλέξεων που είχε την ωραίαν πρωτοβουλίαν να δημιουργήση ο Εμπορικός Σύλλογος ωμίλησεν αριστοτεχνικά επί του κοινωνικοθρησκευτικού θέματος «περί καθήκοντος». Η έναρξις των διαλέξεων, ασχέτως προς την αξίαν του ομιλητού που ήτο ασφαλώς ένα από τα κυριότερα στοιχεία της επιτυχίας της, οφείλομεν να ωμολογήσωμεν μας έδωσαν τας καλυτέρας ελπίδας δια την επιτυχίαν της κοινωνικώς ωραίας προσπαθείας του Εμπορικού Συλλόγου.

ΔΙΟΤΙ από τα επακολουθήσαντα σχόλια ενός όντως αληθινά εκλεκτού ακροατηρίου απεδείχθη ότι ο σπόρος ον έσπειρεν η εκπροσώπησις του Εμπορικού Συλλόγου δεν έπεσεν εις αγόνους πέτρας. Ότι η εκλεκτή κοινωνία μας επιθυμεί συγκεντρώσεις εκλεκτάς πνευματικής υφής. Ότι ακόμη θα ήτο δυνατόν να δημιoυργηθή εν Καλάμαις ρωμαλέα πνευματική άνθησις εις την περίπτωσιν που θα υπήρχαν εμψυχωταί.

ΔΗΛΑΔΗ η τόσον ωραία και ολοκληρωτική επιτυχία που εσημειώθη εις την πρώτην των διαλέξεων του Εμπορικού Συλλόγου αποδεικνύει τετραγωνικά την αλήθειαν εκείνων που πολλάκις ελάβαμεν την αφορμή να τονίσωμεν ότι από το κοινόν της Καλαμάτας δεν λείπει η διάθεσις της ενισχύσεως κάθε τάσεως που εξέρχεται από τούτην ρουτίναν, που τείνει να αναταράξη τα λιμνάζοντα νερά της καλαματιανής νιρβάνας, αλλά ότι δεν υπάρχουν, είτε δεν θέλουν να εμφανισθούν οι άνθρωποι που θα δώσουν την ώθησιν που πρέπει δια παρόμοιον σκοπόν. Αυτή είναι η αλήθεια. Η μοναδική αλήθεια.