Τιμήθηκε προχθές η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών στη Μεσσηνία

Τιμήθηκε προχθές η μνήμη  των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών στη Μεσσηνία

Με την καθιερωμένη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πόλη της Καλαμάτας, τηρουμένων όλων των μέτρων υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του ναού, αρχιμ. Τιμόθεο Μπινίσκο, το συνεφημέριό του πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Σφήκα και το διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πολίτης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Π. Κλάδης, αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλος,  η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Π. Λύρας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Ευγενία Γιαννοπούλου.


Απονομή επαίνων σε τέσσερις μαθητές που πρώτευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Βραβεύτηκαν προχθές, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, οι τέσσερις μαθητές του Δήμου Μεσσήνης που πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021, ενώ η απονομή των επαίνων των νέων φοιτητών έγινε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στη Μεσσήνη, μετά το πέρας της δοξολογίας.

Μιλώντας για τη βράβευση ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, τόνισε: «Στο πλαίσιο εορτασμού των Τριών Ιεραρχών που ενέπνευσαν τους μαθητές μέσα από τη ζωή και τα διδάγματά τους, γίνεται η απονομή των επαίνων των πρωτευσάντων στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Μιας δύσκολης χρονιάς για όλους και κυρίως για τους μαθητές, που κλήθηκαν να δώσουν τον αγώνα τους εν μέσω υγειονομικών περιορισμών. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την επιτυχία τους, όπως και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους που στάθηκαν πλάι τους σε αυτή την προσπάθεια».

Ακολούθως τους επαίνους παρέδωσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Στραβόλαιμος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές και ο αρχιμανδρίτης Μεσσηνίας, π. Γεώργιος Μπίτζας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας στη γιορτή των Αγίων Προστατών της Ελληνικής Παιδείας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Β΄ Γυμνασίου Μεσσήνης, Κωνσταντίνα Κοντοπούλου. 

Όσο για τους νέους φοιτητές που βραβεύτηκαν, είναι οι εξής:

-Θεοδώρα Αποστολοπούλου από το Λύκειο Μεσσήνης, πρώτευσε στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (παρέλαβε η ίδια τον έπαινο)

– Αγγελική Ζέρβα από το Λύκειο Πεταλιδίου πρώτευσε, στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (τον έπαινο παρέλαβε η μητέρα της Δήμητρα Γρουσουζάκου).

-Γεώργιος Γκούνης από το Λύκειο Ανδρούσας, πρώτευσε στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας Πληροφορικής (τον έπαινο παρέλαβε ο πατέρας του Δημήτρης Γκούνης)

-Κυριακή Τσοπανάκη από το Λύκειο Μεσσήνης, πρώτευσε στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας (τον έπαινο παρέλαβε ο πατέρας της Αλέξανδρος Τσοπανάκης).

Κάθε δε φοιτήτρια και φοιτητής επιβραβεύεται με το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ.

Να σημειωθεί πως το βραβείο δίδεται κάθε χρόνο στους φοιτητές έπειτα από τη σχετική απόφαση 512/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, που αφορά στον καθορισμό προϋποθέσεων παροχής βραβείων σε πρωτεύσαντες μαθητές που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη Θεία Λειτουργία και δοξολογία παρέστησαν εκπρόσωποι του Δήμου Μεσσήνης, της εκπαιδευτικής κοινότητας και πλήθος πιστών.


Ευχές δημάρχου Πύλου-Νέστορος για εορτή των Τριών Ιεραρχών

Με αφορμή την 30ή Ιανουαρίου, οπότε η Εκκλησία τιμά τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο δήμαρχος Πύλου -Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, απηύθυνε ευχές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Η Δημοτική Αρχή στηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, έμπρακτα το εκπαιδευτικό έργο όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Πύλου – Νέστορος, βελτιώνοντας τις υποδομές τους, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης των παιδιών μας, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε: τις σημαντικές επισκευές στα κτήρια  Γυμνασίου – Λυκείου Μεθώνης, του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, του Γυμνασίου – Λυκείου Πύλου και τη διαμόρφωση αύλειου χώρου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου, τις επισκευές για τη βελτίωση των κτηρίων στο Δημοτικό Σχολείο Χανδρινού, 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας.

Προωθούμε την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην άθληση με τη διανομή αθλητικού υλικού στις σχολικές μονάδες του Δήμου, ενισχύουμε το πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (ΚΔΑΠ) στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά στον ελεύθερό τους χρόνο με πολλές δραστηριότητες και εργαστήρια. Με τη διανομή Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στους μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες του Δήμου μας, ενισχύουμε την ποιοτική διατροφή τους και τους προτρέπουμε να εντάξουν το ευεργετικό αυτό προϊόν στην καθημερινότητά τους.

Σε μία χρονική συγκυρία που διαμορφώνεται από δύσκολες συνθήκες στη λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας, βεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας προς όλη τη σχολική κοινότητα ότι συνεχίζουμε να είμαστε αρωγοί στην κοινή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του διδακτικού έργου στα σχολεία του Δήμου μας.

Εύχομαι σε όλους από καρδιάς οι Τρεις Ιεράρχες να αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για τις σπουδές και τη ζωή σας. Χρόνια Πολλά στους/στις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες, καλή πρόοδο!».